EURO 2016

Újabb német-lengyel párharc vár ránk - C-csoport

Harmadik fejezetéhez érkezett Eb-beharangozónk, melyben talán a legkiegyenlítettebb csoport kerül terítékre.

Nem lehet azt mondani, hogy könnyű csoportba került a világbajnok német válogatott, hiszen két igen veszélyes kelet-európai csapattal küzd meg a Nationalelf. Mindazonáltal a Joachim Löw fiai nem csak a kvartettnek, de az egész tornának is esélyesként vágnak neki. A keretben túl sok meglepetést nem találunk, talán csak Reus és Gündogan hiánya lehet feltűnő, ám a Dortmund sztárja és a Manchester City friss igazolása is sérüléssel bajlódik, helyettük így alternatívát kellett keressen Löw. Noha a tíz Európa-bajnoki selejtezőn 24 rúgott gólig jutottak a németek, ami nem cseng rosszul, mégis a csatársorban akadhatnak gondjai a német csapatnak. Önmagában már a 24 gól sem olyan rendkívüli, hiszen ha levesszük a Gibraltárnak és Grúziának lőtt 15 gólt, akkor azt látjuk, hogy a lengyel-ír-skót hármasnak hat meccsen csupán kilenc gólt lőttek Müllerék. A csatársor igen rutinos, de valljuk be, sem Lukas Podolskira, sem Mario Gómezre nem feltételnül lehet építeni 30 felett, így Thomas Müller nyakába szakad majd a góllövés. A középpálya azonban bivalyerős, a Khedira-Schweinsteiger-Özil-Schürrle-Draxler-Kroos-Götze tandemből szinte mindannyian jeleskednek a góllövősben is.

Németországtól csak a továbbjutás elfogadható, ami az elmúlt két tornán simán ment. Ezúttal sem lehetnek komolyabb problémáik, hiszen ha a lengyelekkel játszanak is egy békés ikszet, az ukrán csapatot kötelező legyűrniük.

Nem csak a selejtezősorozat, de az azt követő időszak egyik pozitív meglepetése is volt a lengyel válogatott. Adam Nawałka csapatát nem alkotják hatalmas sztárok, de egy igazi iparos csapat, amely remekül szolgálja ki a csatárpárost, Lewandowskit és Miliket. Lengyel barátainknál a felkészülésre sem lehet panasz, zsinórban legyőzték Izlandot, Csehországot, Szerbiát, Finnországot és ne felejtsük el, az Eb-selejtezők alatt "megvolt" nekik Németország is. Más kérdés, hogy a történelem nem ígér nekik sok jót, nagy tornán 1986 óta nem élték túl a csoportkört, a döntőbe is mindössze négyszer jutottak be, ahol tizenkét meccsen két győzelemig jutottak.

Lengyelországtól gólgazdag mérkőzések várhatóak, védelmük ugyanis aggódásra adhat okot, erre felhívta a figyelmet a helyi sajtó is. Amivel szintén meggyűlhet a lengyelek baja, az a csapatuk egyfejűsége, Lewandowski ugyanis egymaga bevállalta a selejtezősorozat góljainak 40%-át, márpedig ha ezúttal elmaradoznak a lengyel klasszis góljai, akkor a továbbjutás is problémás lehet.

Ukrajna Szlovéniát kiütve, pótselejtezőn kvalifikálta magát a fináléra, ahol a továbbjutás már nagy siker lenne. A szovjet utódállam mindössze második Európa-bajnokságára készül története során, és bizony a keretük egyáltalán nem tűnik verhetetlennek. A néhány évvel ezelőtt időszakhoz képest immáron sztárjátékos nélkül, főleg hazai játékosokkal vágnak neki Formenki tanítványai a sorozatnak. Érdekes lesz egyébként a csapat játékstílusa, Formenkót ugyanis nagyon sokan kritizálták, amiért Konoplyanka és Jarmolenko személyében két olyan szélsőt is túlságosan visszavontan játszatott, akikben lenne támadó potenciál. Ukrajnától - a lengyelekkel ellentétben - ne várjunk gólparádét, igencsak defenzív futballt játszanak szomszédaink és a keretben nem is találunk olyan csatárt, akitől retteghetnek az ellenfél.

Tarthatnak azonban az Eb egyik meglepetéscsapatától, Észak-Írországtól. Hogy ez a válogatott mennyi potenciált rejt magában, azt mi magunk tapasztalhattuk meg. Igaz ugyan, hogy egy nagyon gyenge selejtezőcsoportot nyertek meg Kyle Laffertyék, de az északírek végig érett játékot, okos, taktikus futballt játszottak, amely a brit stílust tagadhatatlanul magában rejti. Természetesen a kvartett legkevesebb rutinnal rendelkező csapatát tisztelhetjük bennük, az 1986-os világbajnokság óta csak ritkán tudtak egyáltalán közel kerülni a tűzhöz. A Premier League-ben és Championshipben edződő legények felkészülése jól sikerült, ráadásul Wales, Szlovénia és Fehéroroszország ellen játszottak, tehát nem is feltétlenül a leggyengébb riválisok voltak a partnerek. Legnagyobb fegyverük egyértelműen a pontrúgások, góljaik nagy részét így érték el a selejtezősorozatban is. Ha hozzák a megalkuvást nem tűrő, kemény futballjukat Michael O'Neil fiai, akkor mindhárom ellenfél megizzad majd ellenük, ám mi inkább látjuk őket úgy, mint csoportutolsó és maximum egy gólt szerző együttes, mintsem az Eb meglepetéscsapata.

161806
Csapatbemutatók
Németország
Lengyelország
Ukrajna
Észak-Írország
Oddsok a csoportgyőztesre -    
Németország 1.35
Lengyelország 5.25
Ukrajna 8.50
Észak-Írország 23.00