Darts

Újabb mestermunka a zöld "szörnytől"

Ezen a csütörtökön Exeter városa látta vendégül a Premier League-mezőnyét. Bár az előző fordulót nem sikerült überelni, azért így sem panaszkodhatunk, hiszen kiváló teljesítményekből ezúttal sem volt hiány. Lássuk, mi történt az ötödik fordulóban.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

A Snaptől a "The Power" sláger csendült fel először az est folyamán Exeterben, vagyis a legenda, a 16-szoros világbajnok Phil Taylor lépett elsőként a színpadra, az 55 éves géniuszt pedig a kétszeres vb-győztes Adrian Lewis követte. Rögtön tehát egy angol házirangadóval indult a forduló, amely ráadásul egyben egy mester és tanítványa csata is. Taylor kezdte a mérkőzést, magabiztosan hozta az első leget, majd ott lihegett a másodikban is fiatalabb honfitársa nyakában, aminek meg is lett a gyümölcse, Lewis nem tudott kiszállni, a stoke-i klasszis pedig azonnal megbüntette. A negyedik legben ugyanezt lemásolták - csak ekkor négy nyilat rontott a duplára a 31 éves angol -, így pillanatok alatt négy, majd 5-0 állt az eredményjelzőn. "Jackpot" a hetedik felvonásban hozott egy leget, de ez csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő. Taylor mesteri játékkal, 104.01-es átlaggal, 54%-os kiszállózással, a vártnál sokkal könnyebben szerezte meg a két pontot, aki pedig velünk tartott, ismét zsebre vághatta a profitot.

A folytatásban ugyancsak két angol, a tavalyi elődöntős Dave Chisnall és a 2009-es bajnok James Wade lépett a dobóléc mögé. Már a mérkőzés elején sziporkáztak, Chizzy magabiztos kezdésére Wade egy 12 nyilassal válaszolt. Az ötödik legig kellett várni az első brékre, ekkor a "Gép" egy 100 feletti kiszállóval villant, pontosan 161-et fogyasztott el három dartból (12:55-től látható a videóban). Az előnyét könnyedén erősítette meg, majd a hetedik felvonásban a meccset is eldönthette volna, de hiába rontott el három nyilat Chisnall a duplára, Wade sem tudta megoldani a kiszállót, így 2-5 dupla brék helyett tovább folytatódott a nagy csata, az idősebb angol felzárkózott 3-4-re. Nem sokáig örülhetett azonban Chizzy, a nyolcadik legben 96-ról, a kilencedikben 102-ről szállt ki Wade, amivel számára az egy pont zsebben volt. Egy fellángolása még volt Chisnallnak is, egy 12 nyilassal hátsó pályáról 4-6-ra zárkózott, de kezdésből nem tudta megoldani a következő leget, ismét a duplával gyűlt meg a baja, Wade pedig hiába hibázta el az első két meccsnyilát, végül akadtak újabb lehetőségei, amiket már nem puskázott el.

Kíváncsi vagy a mérkőzések statisztikáira? Keresd fel a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalát, ahol minden összecsapás részletes statisztikáját megtalálhatod.

Az angolok után két skótot, a World Grand Prix-címvédő Robert Thorntont és a regnáló világbajnok Gary Andersont szólította a küzdőtérre John McDonald. Mindkét játékos betegség miatt kihagyott egy-egy fordulót, ezáltal a tabellán sem foglaltak el túl előkelő pozíciót, így komoly tétje volt ennek az összecsapásnak. Borzasztó gyenge színvonalon kezdték a találkozót, sem tömegben, sem kiszállókban nem brillíroztak, Anderson például sorozatban hét duplát is elhibázott. A nagy szenvedésből Thornton jött ki jobban, aki egy 12 nyilassal megfejelve 3-0-ra lépett meg. Abban azonban nem bízhatott, hogy a címvédő végig gyengén fog játszani, a negyedik legben el is kezdte a felzárkózást a Repülő Skót, igaz, a játéka még mindig hagyott kívánni valót maga után, de a legfontosabb számára, hogy 3-3-ig feljött. Ha nehezen is, de Thorn újra átvette a vezetést a hetedik legben, innentől viszont Anderson pillanatai következtek. Egyre inkább jöttek nála a triplák és a duplákra is kezdett ráérezni. A kilencedik felvonásban egy 101-es kiszállóval először vezetett a meccsen, amit a végéig nem is engedett már ki a kezei közül. Az idei kiírás leggyengébb meccsét produkálták, mindketten 90 alatti átlaggal zártak és a kiszállózásuk sem érte el a 40%-ot...

Az est negyedik mérkőzésén a listavezető Peter Wrightot és a világelső Michael van Gerwent üdvözölhette az exeteri publikum. A holland zseni az előző héten új csúcsot állított fel, ami az átlagot illeti, egy közel hat éves rekordot adott át a múltnak. A skót showmannek fel kellett kötnie a gatyáját, hiszen ő pedig éppen tömegben gyengélkedett Aberdeenben. Vérprofihoz mérten nem is adta könnyen a bőrét és bizony hatalmasat emelt a játéka színvonalán. Jól kezdett, Van Gerwen picit haloványabban, de ez mindössze egy legig tartott, a másodikban már egy 12 nyilast pörkölt oda a világelső, majd egy 11-essel brékelt, mindezt pedig egy két duplás, 100-ról való kiszállóval fejelte meg, így pillanatok alatt 3-1-re húzott el. Wright mindent megtett, egy bravúros 121-es kiszállóval tapadt ellenfelére, hátsó pályáról viszont egyszerűen semmi esélye nem volt, Van Gerwen újabb erős leget produkált, ezúttal csupán 10 nyílra volt szüksége, hogy elfogyassza az 501 pontot. A brutális tömeg mellett a kiszállókra sem tudott hibázni a holland, öt leget követően 100% íródott a neve mellé. A nyolcadik és kilencedik felvonásban is 12 és 15 nyíl elegendő volt számára a leg megnyeréséhez, így 7-2-vel abszolválta a találkozót. Mindent elárul a mérkőzés színvonaláról, hogy Wright nem rontott duplára és 108.99-es átlaggal zárt, mégis csak két leget tudott nyerni. A másik oldalon Van Gerwen neve mellé ugyanis ismét varázslatos számokat kanyarinthattak be a statisztikusok: 116.67-es körátlag, 124.05-ös első 9 nyíl, 88%-os kiszállózás (8/7).

Az izgalmak itt még messze nem értek véget, a forduló utolsó találkozóján az egykori junior világbajnok Michael Smith és a 2014-es győztes Raymond van Barneveld nézett farkasszemet egymással. Az újonc angol négy játékhetet követően egy ponttal szerénykedett, így számára csak a győzelem volt elfogadható Exeterben. Ennek megfelelően kezdte a találkozót, viszonylag korán elvette a rutinos ellenfele kezdését, amit egy bravúros, nyomás alatt megoldott 104 pontos kiszállóval meg is erősített. Nem tartott azonban sokáig az örömre, három tripla nélküli kör nem fért bele, Barney-tól azonnal érkezett a büntetés. Mint ahogyan a hetedik legben is, amikor az 5-2-ért három nyilat célzott mellé a duplára Smith. A minden hájjal megkent holland megérezte a vérszagát és további két leget húzott be, amivel már nála volt a brékelőny. Úgy tűnt sínen van a győzelem felé, de volt még tartalék az angolban, egy 11 nyilassal villant hátsó pályáról, majd két újabb remek leggel az utolsó pillanatban visszatáncolt és megnyerte a meccset, amivel elkönyvelhette első Premier League-sikerét. Elmaradtak a nagy átlagok, de ez a meccs egyértelműen az idegekről szólt, illetve, hogy ki mennyire tudta kihasználni a másik hibáit, ebben pedig most Smith bizonyult jobbnak, aki nem mellesleg ezzel a The Masters után itt is visszavágott Barneveldnek a világbajnokságon elszenvedett fájó vereségért. 

Ötödik forduló (Exeter), eredmények:
Phil Taylor-Adrian Lewis 7:1
Dave Chisnall-James Wade 4:7
Robert Thornton-Gary Anderson 4:7
Peter Wright-Michael van Gerwen 2:7
Michael Smith-Raymond van Barneveld 7:5