NFL

Kezdődik a szezon - az AFC beharangozója

  • hatharom.com

Szakértőink körüljárták az Amerikai Főcsoportot, illetve fel is hívták figyelmünket néhány jónak tűnő fogadásra.

Vége a több hónapos böjtnek, a draft érdekességei, az előszezon sérüléshulláma és a játékoskeringő izgalma után péntek hajnalban útjára indul az NFL 2015/16-os szezonja. Kétrészes beharangozónkban senior tippmesterünk, varin, rookie tippmesterünk, NitroHUN, valamint NFL-szakértőnk, nagelb vesézi ki a csoportokat. Elsőként következzen az Amerikai Főcsoport, vagyis az AFC négy csoportja.

Megtörik-e a Pats egyeduralma? (Nagelb)
AFC East (Buffalo Bills, New York Jets, New England Patriots, Miami Dolphins)

Ahogy a bajnok csapatok 99%-a úgy a New England Patriots is gyengült az idei holtszezonban. Ez azonban szinte csak a védelem oldalán vehető észre. (Ott viszont elég komolyan.)
Mint tudjuk Brady eltiltása a múlté, ezért ennek az amúgy is rémesen abszurd ügynek nem is szentelek több szót. A támadósor egyetlen érzékeny vesztesége az, hogy Shane Vereen távozott. A főként elkapásra használt futónak óriási érdemei voltak abban, hogy a tavalyi döntőt megnyerte a New England. Helyére Travaris Cadet érkezett a Saintstől, aki Brees mellett hasonló szerepet töltött be, így azt gondolom remekül illeni fog a rendszerbe. A többi poszton egetrengető változások nem történtek, így Brady azokkal dolgozhat idén is, akikhez tavaly már hozzászokott. Kérdéses pont a támadófal közepe lehet, ahonnan elvesztették Dan Connollyt. Az O-Line már tavaly is nehezen állt össze, az pedig, hogy most elvesztettek még egy nagyon tapasztalt játékost a rotációból, akár komoly gondokat is eredményezhet, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a csoportellenfelek milyen brutális Defensive-line-okat tudnak majd felvonultatni.

A támadósor összességében nem változott sokat, a védelemben viszont nagyon komoly vesztésegeket kellett elkönyvelniük. Elég csak megemlíteni, hogy már a nincs a csapatnál a tavalyi év három (csapatszinten) legjobb cornerback-je, Revis, Browner és Arrington sem…, nem túlzás tehát kijelenti, hogy a secondary ezen része romokban hever, hiába a több rutinos veterán igazolás, ezt az űrt lehetetlen betölteni. Emellett Vince Wilfork is áttette székhelyét Houstonba, ám azt gondolom, hogy ennek a lépésnek komoly hatása nem lesz. Az ő pótlása megfelelően meg van oldva, ezért a D-Line rendben lesz, ahogy a LB sor is. A safety-k közül sem távozott senki, tehát a védelem leghátsó része továbbra is elit maradt. A front7-ön viszont nagyon sok fog múlni, mert ha ők tudnak megfelelő nyomást gyakorolni az ellenfél irányítóira, akkor a secondary élete is sokkal könnyebb lesz. Erre képesnek is tartom őket, néhány csapat azonban így is könnyedén szétpasszolhatja majd a csapatot.

Mindezt összevetve még Brady eltiltásának törlése után is egy 10-6-os, vagy maximum 11-5-ös szezont várok tőlük, ezért reálisnak gondolom a legtöbb iroda által kínált 10,5-es határt az alapszakasz győzelmeik számára.

Nagy jövés-menés volt a Miami Dolphinsnál ebben a holtszezonban, aminek eredményeként azt gondolom, hogy erősebb lett a csapat. A támadósorból teljes joggal elküldték Mike Wallace-t, így ő már nem bomlaszt tovább, és a folyamatosan fejlődő Tannehill célpontjainak számát jelentősen megnövelték. Jarvis Landry mellé érkezett Greg Jennings, Kenny Stills, a draftról DeVonte Parker, illetve a TE sorba Jordan Cameron. Idén a támadófal is jobb teljesítményre lehet képes (ha egészségesek tudnak maradni), mivel Branden Albert visszatér Pouncey pedig ismét a saját posztján játszhat.

A védelemben természetesen Suh leigazolása az legnagyobb hír. Túlfizették ez tény, de azt gondolom, hogy ettől még bejöhet az üzlet, mert ezzel olyan defensive-line állt össze, amitől méltán retteghet az összes szemben álló támadófal és irányító. A LB sor és a secondary már nem néz ki ennyire jól, sőt Koa Misin és Bren Grimeson kívül nem nagyon találunk meghatározó játékost ezekben a csapatrészekben így itt lehetnek majd gondok, bár ha a D-Line óriási nyomást tud gyakorolni, amire bőven megvan az esély szinte mindenki ellen, akkor a hátsó csapatrészek dolga is sokkal könnyebb lehet.

A sorsolás eleje nem tűnik nehéznek, így lesz ideje összerázódni a játékosoknak. A korai bye week után viszont keménnyé válik a program és a szezon legvége is igen komoly ellenfeleket tartogat. Összességben úgy gondolom, hogy nekik lesz a legnagyobb esélyük a Pats trónfosztására a csoportban, de nem tudnak majd élni vele. Rosszabb esetben 8-8, egy kis szerencsével 10-6-os mérleg az, amit kinézek most belőlük.

Új edző, új QB, de van-e esély a felemelkedésre a Buffalo Billsnél? Véleményem szerint nem sok. A Rex Ryan – Tyrod Taylor duó nem tűnik túl biztatónak, sőt katasztrófa is lehet. Taylornak a Ravens tagjaként két év alatt egy(!) passzkísérlete volt összesen. Érthető okokból rá is mentek a futás megerősítésére, amikor elhozták a Phillytől LeSean McCoy-t, akinek tavaly azért visszaesett a teljesítménye a sérülésekkel bajlódó fal mögött. Az O-Line a Billsnél sem néz ki túl acélosan már a szezon előtt sem, így vannak bennem kérdőjelek, azzal kapcsolatban, hogy tudnak-e majd jól blokkolni McCoy-nak. Az mindenképp ’Shaddy’ előnyére válhat, hogy a WR-ek között ott lesz továbbra is Sammy Watkins, aki tavaly berobbant a ligába, ezért őrá biztosan fokozottan figyelnek a védelmek, illetve Chrles Clay TE is jobban bejátszhatja a pálya közepét, mint elődje.

A védelem idén is a legjobbak között lehet ligaszinten. Rey Ryan, mint tudjuk védőguru a kezdősor minden szinten nagyon jól fest, főleg a front7. Olyan nyomást tudnak gyakorolni az ellenfél irányítóira, hogy az félelmetes, ezzel pedig segítik az amúgy is jó erőkből álló secondary teljesítményét. A keret mélységével néhány poszton azért vannak bajok, így 1-1 sérülés komolyan hátráltathatja őket, de ha ezeket elkerülik, akkor akár a liga legjobb védelme is összeállhat a Buffalónál.

Ami miatt szkeptikus vagyok az egyértelműen a QB-helyzet, ráadásul a sorsolás sem könnyű. Az első 3 meccs óriási kihívás lesz, majd pedig novembertől decemberig lesz egy hat hetes periódus amikor 6/5 meccset játszanak idegenben komoly ellenfelek ellen. Nem gondolom, hogy mindebből 9-7-es szezonnál jobbat össze tudnak hozni. A 8,5-ös határ kifejezetten jól van belőve rájuk szerintem.

A csapatvezetés teljesen kicserélődött, új a GM, illetve idén már Todd Bowles a head coach a New York Jetsnél. Ez mindenképp előrelépés, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, az új vezetés bele is kezdett az átalakításokba. Megerősítették a WR-sort, hiszen Brandon Marshall mindenképp erősítés Percy Harvinnal szemben, még akkor is, ha már ő is korosodik, illetve a szélvészgyors újoncra Devin Smith-re is érdemes lehet figyelni. Emellett a futók kerete is mélyült, így egy elég kiegyensúlyozott backfield lesz a QB segítségére. Itt pedig el is érkeztünk a csapat legnagyobb hiányosságához, ugyanis a Fitzpatrick, Geno Smith QB-páros minden csak nem megnyugtató. Geno ráadásul az ominózus pofon miatt a 6. hétig nem lesz bevethető. Fitzpatrick esetében megmondom őszintén, én nem értem, hogy tud ő még mindig a tűz közelében maradni (a menedzsere egy zseni lehet), elég sok helyen leszerepelt már és nem véletlenül. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy az O-Line is egy egyre inkább korosodó egység, hát én erősen szkeptikus vagyok ezzel a támadósorral kapcsolatban.

A védelem viszont simán top5-ös lehet a szezonban. Elég csak megemlíteni, hogy a secondarybe sikerült leigazolni Darrelle Revist és Antonio Cromartie-t is, így a passz elleni védekezés fényévekkel lehet jobb a tavalyinál, persze csak akkor, ha Revis-ben még maradt motiváció a gyűrű megszerzése, illetve a zsíros szerződés megkötése után. A D-Line már eddig is brutális volt és ez nem is változott, idén is nagyon jó teljesítményt várok tőlük. A hatékony pass rush pedig csak segítheti Revis-ék dolgát. A LB sor egy kicsit lyukas, ide még elkélt volna az erősítés, de ne legyünk telhetetlenek. Láthattuk, hogy Bowles mire volt képes Arizonában. Amennyiben erre itt is képes lesz, akkor a védelem tényleg nagyon komoly lehet, mindaddig, amíg az offense megfelelő ideig tud pályán maradni.

A sorsolásukra nem nagyon panaszkodhatnak, de úgy gondolom, hogy a jelentős változások az edzői csapatban, illetve a játékosállományban, na meg természetesen a lyukas QB-poszt azt eredményezheti, hogy sokat nem fognak javulni a tavalyi mérlegükhöz képest. Az irodák 7,5 győzelemre lőtték be a határukat, ami szerintem nagyon magas. Egyszerűen nem látom, hogyan tudnának 8 meccset megnyerni. Személy szerint 6 győzelmet látok reálisnak.

Újra halálcsoport? (Nagelb)
AFC North (Baltimore Ravens, Pittsburgh Steelers, Cleveland Browns, Cincinnati Bengals)

Stabilitás, és folyamatosság. Így tudnám jellemezni a Baltimore Ravens játékospolitikáját a holtszezonban. Az edzői gárda ugyan megint változott, mert idén már Marc Trestman lesz az offensive coordinator, aki az egyik legjobb támadóguru manapság az NFL-ben és ő már a negyedik OC lesz négy év alatt akivel Flaccónak dolgoznia kell, ezért ha nem sikerül jól összehangolódniuk, akkor lehetnek bajok. Viszont minden esély meglesz rá, hogy Flacco a tavalyinál is jobb szezont fusson, mert körülötte a támadóegység nem változott sokat. Torrey Smith és Jacoby Jones távozását lehetne kiemelni, de az ő pótlásukat a draftról megfelelően megoldották, és a TE sorba is jött frissítés. Az O-Line minden kezdő tagja maradt, ami óriási dolog és így az egyik legjobb egységet alkothatják ligaszinten is mind Flacco védelmében, mind Justin Forsett futásainak segítésében. (Amit már tavaly is kiválóan műveltek.)

A védelem legnagyobb nevű távozója Haloti Ngata volt. A kiváló játékos felett lassan eljár az idő a pályán, és a pótlása jól meg van oldva, így az elcserélése abszolút védhető lépés, ami véleményem szerint nem jár majd minőségbeli csökkenéssel. Ezen kívül nem nagyon változott itt sem a játékosok személye. A front7 idén is kiváló lehet, ha egészségesek tudnak maradni. A leggyengébb rész megint a secondary lehet, ugyanis a CB-sor még mindig hagy egy kis kívánni valót maga után. Bár érkezett Kyle Arrington a NE-ből és Jimmy Smith is visszatár sérülése után, ami mindenképp erősödés tavalyhoz képest, de a keret mélységével ezen a poszton azért vannak bajok.

A keret nagyon jól néz ki, a sorsolás viszont erős, John Harbaugh regnálása alatt talán az eddigi legkeményebb. Ennek ellenére 11-5-ös mérleget szavazok meg nekik, és ha a sérülések nem hátráltatják őket komolyan, akkor szerintem simán főcsoportdöntőig, de akár a jubileumi Super Bowl-ig is menetelhetnek. Ebből kiindulva a 8,5-9-es határt az alapszakasz győzelmek számára alacsonynak tartom, de a csoportgyőzelmet is behúzzák szerintem, így abban is látok értéket. Sőt az ’amerikai sportokban élenjáró lila’ irodánál 11-es odds felett vesztegetik a Ravens AFC bajnoki címét, ami szintén megérhet egy kis aprót.

A QB-k helyzete (a 36 éves Josh McCown a kezdő és Manziel a backup), a WR-sor és a TE-k névsora nagyon gázul néz ki a Cleveland Brownsnál… Abban a ligában, ahol a pass-offense szerepe egyre komolyabb, ez nem tűnik életbiztosításnak, sőt. A futójáték viszont működőképes lehet, és az O-Line is elég korrektül néz ki. Főleg úgy, hogy Alex Mack center visszatér, hiszen ő elit játékos a posztján, illetve Joe Thomas továbbra is a liga egyik, ha nem a legjobb left tackle-je.

A védelem oldalán egyértelműen a secondary az az egység, ahol nincs ok panaszra, kiváló erőkből állnak hátul. A front7-el viszont más a helyzet. Tavaly nem működött a pass rush, futás ellen pedig az egyik leggyengébb egység voltak, ezért a holtszezonban próbálták megerősíteni ezt a csapatrészt mind a szabadügynök piacról, mind pedig a draftról. Nem is sikerültek rosszul az igazolások, megvan bennük a potenciál, és ha a fiatalok megtalálják a közös hangot a veteránokkal, akkor egy nagyon jó kis egység állhat össze.

A sorolás eleje kedvez nekik, akár egy sima 3-0-al is kezdhetik a szezont, onnantól viszont jön a neheze, és nem tudom elképzelni, hogy idén összejöjjön nekik a 7 győzelem, az offense összességében tragikusan néz ki, így komoly visszaesést várok. Hiába adott egy ígéretes védelem a front7 teljesítménye jó és rossz irányba is fordulhat, és ha támadásban nem tudnak majd haladni előre, akkor a meccsek végére a defense a lelkét is kileheli, úgy pedig nehéz nyerni. Azt gondolom, hogy a 6,5 győzelmes határt simán lehet underre húzni, és a második félidőket szerintem rendre bukják majd, így élőben érdemes lesz figyelni a meccseik második felét.

Stagnálás. Röviden így írnám le a Cincinnati Bengals következő szezonját. A keret nagyon mély, ligaszinten is az egyik legbővebb, mégsem látom benne az áttörés lehetőségét, aminek az egyik fő oka továbbra is Andy Dalton. Jó irányító, de semmi extra, igazi game manager típus, és soha nem is lesz több. A.J. Green klasszis elkapó, de mellette egyik társa sem képes konzisztensen jó teljesítményre és láthattuk, hogy tavaly ez hova vezetett mikor Green lesérült a PO-ra. A TE-k között Tyler Eifert előrelépés lesz Jermaine Gresham-hez képest, a Jeremy Hill, Gio Bernard futópáros pedig tökéletesen egészíti ki egymást, és az egyik legjobb párost alkothatják idén. Az O-Line ebben abszolút a segítségükre lehet, ugyanis egy tapasztalt, összeszokott ötösről van szó, akik közül senki sem távozott, a drafton pedig megerősítették a rotációt is.

A védelemben több kérdőjel is van. A sérülések miatt tavaly komolyabban visszaesett a front7 teljesítménye és nem hiszem, hogy idén vissza tudnak javulni a 2 évvel ezelőtti szintre. Geno Atkins továbbra is a térdszalag-szakadásából lábadozik, Vontaze Burfict pedig (a legjobb LB a csapatban) komoly térdműtéten esett át és a 6. hétig biztosan nem látjuk pályán, de utána sem biztos, hogy bevethető lesz. A többiek között találunk olyat, aki a nagy szerződése miatt motiválatlan, olyat aki nem képes konzisztensen jól játszani, illetve olyat is, aki egy nagyon rossz tavalyi év után próbálja összeszedni magát. Erősítés ide nem érkezett, így kérdőjelek sokasága sorakozik ennél a csapatrésznél. A secondary viszont teljesen korrekten néz ki, így tőlük stabil teljesítmény várható.

A sorsolásuk vegyesnek mondható, nem túlságosan nehéz, de nem is könnyű. Úgy gondolom, hogy az alapszakaszban egy ilyen mély kerettel képesek lehetnek összeszedni legalább 9 győzelmet, kis szerencsével 10-et is, ami már rájátszást érhet, de ha be is jutnak a playoffba, ott ismét a jól megszökött első körös kiesésre számítok.

A támadósornak minden játékosa és így minden esélye megvan arra, hogy a tavalyi számokat megismételje, vagy akár még felül is múlja, ami azt jelenti, hogy idén is a Pittsburgh Steelers offense lehet az egyik legproduktívabb a ligában. A szezon elején Le’Veon Bell és Martavis Bryant két illetve négy meccses eltiltását fogja tölteni, Pouncey pedig nagyon komoly sérülést szedett össze, így az egyik legjobb centerre nem számíthat Big Ben. Ez komoly csapás, de ha sikerül pótolni, akkor a támadófallal szerintem nem lesz nagy gond. Bell eltiltását nehéz lesz átvészelni, utána azonban nagyon komolyan beindulhat a pontgyártás és minden ellenfél védelmének fel kell kötnie a gatyáját.

A legnagyobb kérdés a csapattal kapcsolatban, hogy mire lesz képes a megfiatalított védelem. Mint az köztudott, Ike Taylor, Troy Polamalu és Jason Worilds visszavonultak. Dick LeBeau az ikonikus védő koordinátor pedig a Titans-hez igazolt. Ki kell azonban mondani, hogy a secondary már tavaly is pocsék volt és kérdés, hogy a nagy öregek helyét betöltő fiatalok mire lesznek képesek idén, amikor nekik kellene vinni prímet. A front7 gyakorlatilag egyben maradt, innen Brett Keisel távozását lehet kiemelni, az ő pótlását viszont azt gondolom, hogy jól megoldották. A távozók sorát végignézve láthatjuk, hogy mennyi vezéregyéniséget vesztett a csapat, így azt is érdekes lesz majd követni, hogy ki fogja az ő vezető szerepüket átvenni és továbbvinni.

A sorsolás egyenesen brutális, ezért a fentiekkel együtt nálam maximum 8-8-as mérlegre jó idén a Pittsburgh. A védelem hátsó felének idő kell amíg összeáll, ezért azt gondolom, hogy a szezon első felében betlizni fognak, az offense pedig hiába lesz nagyon jó, minden meccset nem tudnak majd megnyerni. Arra is jó esélyt látok, hogy a Steelers lesz a legoveresebb csapat a ligában.

Tényleg ez lesz az idei szezon legsimább csoportja? (Varin)
AFC South (Indianapolis Colts, Houston Texans, Jacksonville Jaguars, Tennessee Titans)

Hosszú évek óta az NFL egyik legegyértelműbb csoportja az AFC South, amelynek egyeduralkodója az Indianapolis Colts. Andrew Luck (korábban pedig Peyton Manning) csapata 2002 óta csupán négyszer nem végzett a kvartett élén, a rájátszásról pedig csak egyszer, 2011-ben maradtak le. Aligha ez lesz az az év, amikor a Colts ismét leszorul a trónról.

Merthogy szakértők egybehangzó véleménye szerint ez a Colts bőven Super Bowl-esélyes. Sikerült szerződtetniük André Johnsont, akit éppen a csoportrivális Texanstól raboltak el. Johnson kiváló opció lesz a 3&long szituációkban, alkalmas bravúros elkapások bemutatására. Frank Gore lehet az, aki megoldja a futóposztot, amely gyakorlatilag az elmúlt tíz évben alig-alig létezett. Edgerrin James távozása óta az első igazán nagy név, így Andrew Luck joggal bízhat benne, hogy ezúttal megkapja a segítséget a földön is. A Colts ellen jelenleg a kulcsjátékosok kora szól, a két új szerzemény már nem fiatal, nincs sok idejük a ligában. Másik probléma a védelemben lehet, ahova ugyan visszatér Robert Mathis és Trent Cole is komoly erősítés, de még így is ingatag lábakon áll a D.

Az ellenfelek közül a bukik egyértelműen a Houston Texanst tartják esélyesnek, hogy megfogják az Indyt, de rettenetesen nehéz elképzelni, hogy Brian Hoyerrel ebből bármi valósággá válik. A Texans továbbra is egyemberes csapat és hiába alkalmazzák már elkapóként is néha J.J. Wattot, egyedül nem oldhat meg mindent a sztárjátékos. Ha egyszerre lesz remek szezonja a korábbi 1/1-es Jadeveon Clowney-nak, ha a 3-4. forduló környékén parádésan tér vissza sérüléséből Arian Foster, ha Vince Wilfork 34 évesen is pusztítani tud és ha pótolni tudják André Johnsont, a Houstonnak talán van esélye egy 9-7-re. De ahhoz tényleg csoda, valamint Andrew Luck sérülése kéne, hogy Coltsot megelőzzék.

A Titansnél és a Jaguarsnél is fiatal irányítóval próbálkoznak. Marcus Mariota és Blake Bortles is a jövő ígérete, habár kétséges, hogy valaha beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A két gárda közül a Jaguárok tűnnek erősebbnek, így vélhetően a harmadik helyért folytatott küzdelemből ők kerülnek ki győztesen.

Igen egyértelmű a helyzet a kvartettben, a Colts csoportgyőzelmére nem véletlenül fizetnek 1.22-es szorzót. Érdekesség azonban, hogy a bukik 10.5-es határral adják a győzelmek számát az alapszakaszban, ami sima lehet, látva, hogy a Coltsnak a második legkönnyebb a sorsolása.

Öregember nem vénember? (NitroHUN)
AFC West (Denver Broncos, San Diego Chargers, Oakland Raiders, Kansas City Chiefs)

Sokadik, de még mindig nem bejelentetten utolsó hadjáratára indul Peyton Manning a második bajnoki gyűrűjéért. Eddigi denveri éveiben mindvégig közvetlen bajnokesélyesként szállt ringbe a Broncos, így a három playoff-szereplést és az egy (egyébként csúfos) Super Bowlt is csalódásként élte meg a vezetőség. Nem csoda, hogy gyakorlatilag a teljes edzői kar lecserélésre került, és a vezetőedző székébe a világot Houstonban nem sokszor megváltó, de legalább denveri kötődésű Gary Kubiak ülhetett. A keret szintén meggyengült, a távozó oldalon Orlando Franklin, Terrance Knighton, Rahim Moore, Julius Thomas, Wes Welker, Montee Ball, míg az érkezők között Owen Daniels, Evan Mathis és az első körös Shane Ray az említésre méltó. Ezek után nem csoda, hogy ha eléggé ügyesen keresünk, akár 15-szörös szorzót is találhatunk a Broncos végső győzelmére, és tény, hogy a jelentősen erősödő Colts és a mindig veszélyes Patriots mellett meglehetősen szerencsés csillagállásra lesz szüksége a csapatnak a végső odaérésre.

A rájátszásba kerülésre természetesen így is esélyesek a Vadlovak, hiszen a csoport többi tagja ismételten gondoskodott arról, hogy beleférjen egy pár hiba Manningéknek. A Chargers és a Raiders egyébként nem csak a pályán fog versenyt futni, hanem abban is komoly riválisok, hogy melyiküknek sikerül elsőként Los Angelesbe érni.

A San Diego Chargers egyébként ismételten az első számú kihívó, hiszen egész korrekt csapatot sikerült összerakni délen. A legfontosabb adalék természetesen Melvin Gordon volt, aki a draft egyik legjobb futójaként tökéletes duót alkothat a kiöregedő Danny Woodheaddel. Fontos kiemelni, hogy nálam nevesebb szakértők szerint is a liga egyik legtehetségesebb edzői triója vezeti a csapatot, akik képesek lehetnek kihozni a maximumot a csapatból. Alighanem egy 10-6-os mérleg, és/vagy rájátszásba kerülés mindenképpen sikerként lenne elkönyvelve a vezetőség és a szurkolók részéről is.

A Kansas City Chiefs esetében egyértelmű volt, hogy hol kell foltozni a csapaton: a wide receiverek által a tavalyi évben bemutatott 0 touchdownnak köszönhetően megköszönték a munkát Dwayne Bowe-nak és Donnie Averynek, így a 0-ról való elmozdulás az Andy Reid által már ismert Jeremy Maclin és Jason Avant kezében maradt. Segítségükre lehet a liga egyik legjobb futópárosa Jamaal Charles és Knile Davis személyében, de az üdvözüléshez szükség lesz arra, hogy Alex Smith ne csak pelenkában merjen bevállalni 10 yardnál hosszabb dobásokat. A védelemben is lesz két nagyon érdekes személyiség, Sean Smith eltiltásának köszönhetően a kezdőben találhatja magát Marcus Peters, a Washington egyetemről érkezett tehetséges cornerback, illetve alighanem mindenki teljes szívből fog szorítani a Hodgkin-limfómából visszatérő Eric Berrynek.

Az NFL-t felületesen követők valószínűleg ezen a ponton azt gondolhatják, hogy igen, jön a biztos csoportutolsó, a bokszzsák Oakland Raiders, azonban ezúttal tényleg van miben reménykednie a fanatikusoknak. A tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy Derek Carr milyen szépen helyt áll elkapók nélkül és lyukas fallal is. Nos, Amari Cooper és Michael Crabtree személyében idén lesz kinek passzolnia, így ha világmegváltást idén nem is várhatunk tőlük, könnyen lehet, hogy a következő évtized írányító-elkapó párosát láthatjuk majd.

Ami a hosszútávú fogadásokat illeti, a Denver csoportelsősége csak azon múlik, hogy sikerül-e Manning-sérülés nélkül lehozni a szezont, így aki lát erre elég esélyt, annak kimondottan jól jön az 1.61-es odds. Viszont ha engem kérdeztek, több értéket látok abban, hogy a Chargers legalább 9 győzelmet szerez, ezzel pénzünk kétszeresét nyerhetjük a zöld irodában.

Melyik csapat nyeri az AFC-t?
New England Patriots 4.50
Indianapolis Colts 5.00
Denver Broncos 6.00
Baltimore Ravens 11.00
Pittsburgh Steelers 11.00
San Diego Chargers 13.00
Kansas City Chiefs 13.00
Miami Dolphins 13.00
Cincinnati Bengals 15.00
Buffalo Bills 15.00
Houston Texans 23.00
New York Jets 41.00
Cleveland Browns 41.00
Tennessee Titans 76.00
Oakland Raiders 76.00
Jacksonville Jaguars 81.00