Taktikai Zóna

Tényleg legyőzheti a Liverpool az Arsenalt?

  • gradessaint

Kicsit mélyebben mögénézve egy-két meccsnek olyan információkhoz juthatunk, amelyet akár a fogadási piacon is segíthetnek bennünket.

Sokszor felmerült már a kérdés, hogy miért írogatok taktikai elemzéseket egy olyan sportoldalra, ami elsődlegesen sportfogadással foglalkozik. Nos, a válasz egyszerű: abban hiszek, hogy ha nem csak nézzük, de meg is értjük a futballt, akkor sokkal jobb esélyünk van legyőzni a fogadóirodákat, akár az olyan meccseken is, amelyeken szinte elképzelhetetlen a bukik hibája.

Az információ a legfontosabb árucikk a fogadási piacon. Ha azon gondolkozunk, hogy pénzt teszünk egy meccsre, mindenképp zongorázzuk végig a lenti szempontok mindegyikét, összegezzük az ezek alapján kapott esélyeket, és csak akkor döntsünk a befizetés mellett, ha úgy gondoljunk, valóban van érték valamelyik kínált szorzóban.

Mivel a mai nap rangadója a Liverpool londoni vendégjátéka lesz az Arsenal ellen, ezt a párharcot választottam elemzésünk állatorvosi lovának.

Sérültek, eltiltottak

A Liverpoolban valószínűleg nem játszhat majd a sérüléssel bajlódó - egy hete a Bournemmouth ellen a félidőben lecserélt - Jordan Henderson, aki ugyan nem világklasszis játékos, de az utóbbi másfél-két évben kulcsszereplője volt a Vörösök középpályás védekezésének. Nem mellesleg ő a csapatkapitány is, bár általánosságban úgy gondolom, hogy ezt az információt nem kell túlértékelni, pláne, minden valószínűség szerint az az Emre Can játszik majd a helyén, aki hosszú távon akár Steven Gerrard örököse is lehet Liverpoolban. Joe Allen szintén sérült, mint ahogyan a huzamosabb ideje maródi Daniel Sturridge-ra sem számíthat Brena Rodgers vezetőedző.

Az Arsenalban nincs különösebb változás a szezonkezdethez képest, valószínűleg ugyanaz a csapat játszik majd, amelyik az előző fordulóban legyilkolta a Crystal Palace-t. A rend kedvéért azért jegyezzük meg, hogy Rosicky, Welbeck és Wilshere sérült, Flamini játéka peig szintén kérdéses.

A várható kezdőkből felrajzol mágnestábla már jelezheti nekünk azokat a pontokat és párharcokat, ahol valószínűsíthetően eldől (vagy épp eldöntetlen marad) a meccs:

A taktikai kérdéseket alapvetően három fókuszpont köré lehet csoportosítani:

a) Benteke szerepe

A Liverpool egyik legnagyobb problémája volt az elmúlt években, hogy csak dominálva tudtak meccseket nyerni: ha épp nem nőttek egyértelműen az aktuális ellenfelük fölé, akkor gyakorlatilag sanszuk sem volt a győzelemre. Ebben hozott változást Benteke, aki ugyan sok tekintetben testidegen elemnek tűnt a szezon előtt (nem fekszik neki a letámadás, nem kifejezetten jó a passzjátéka), de arra pont tökéletesen alkalmas, hogy defenzív alapjátékból is sikerrel terrorizálja az ellenfelek védőit. Egy hete a Bournemouth ellen megszerezte első  - amúgy méteres les - gólját is, nem mellesleg megnyert 10 fejpárbajt, bizonyítva, hogy ereje és ehhez mérten kifejezetten pofás gyorsasága komoly taktikai fegyver lehet a Liverpool alapjátéka mellett/helyett. Mivel az Arsenal védelme kifejezetten gyenge a levegőben - és pontrúgások után is -, Benteke nagyon élhet ellenük, ráadásul a sebessége miatt arra is számítani lehet majd, hogy Arséne Wenger mélyebben húzza meg a védelmi vonalát, hogy így is védje a lassú és nem túl fordulékony Per Mertesackert.

b) Cazorla szerepe

Benteke miatt vélhetően Francis Coquelinnek is mélyebben vissza kell majd jönnie az Arsenal védelme elé, ami extra terhet ró majd párjára, a mostanság szintén a védekező középpályás posztján (de nem szerepkörében) használt Santi Cazorlának. A spanyol kiváló taktikai érzéke és játlintellingenciája miatt kiválóen megfelelt a jórészt verőemberként tevékyenkedő Coquelin kiegészítésére, de egyelőre nagy kérdés, mit tud akkor, ha az ellenfél átveszi a kezdeményezést az Arsenaltól. Márpedig a Liverpool ellen most erre is van esély, pláne, ha Wenger tényleg egy mélyebb védelmi vonalat húz majd a kapuja elé.

c) a Liverpool formációja

Brendan Rodgers az elmúlt két meccsen 4-2-3-1-ben rajzolta fel csapatát a mágnestáblára, az Arsenal ellen lehetséges, hogy ő is óvatosabb duhaj lesz majd. Henderson állapota nyilván kulcsfontosságú lesz, mint ahogyan az is, hogy az elmúlt meccseken betonkezdő, de nem túl meggyőző Lallana helyett be meri-e vállalni a csúcsigazolás Firmino kezdőbe nevezését. Én most arra tippelnék, hogy marad a 4-2-3-1, de az sem elképzelhetetlen, hogy ha Hendersont mégis összedrótozzák a doktorok, akkor 4-3-3-ban áll majd fel a Liverpool.

A csapatok formája

Az Arsenaltól egyelőre nem kell elájulni: bár a Community Shielden jól játszottak, azt a teljesítményt gyorsan zárójelbe tette egyrészt az ellenfél Chelsea borzalmas szezonrajtja, másrészt saját hazai vereségük az azóta egybként szintén mély gyomrosokat benyelő West Ham ellen. Egy hete a Crystal Palace ellen támadásban már voltak biztató periódusai Wenger csapatának, de hátul még mindig rengeteget bizonbytalankodtak a védőik.

A Liverpool ezzel szemben meglepő módon épp védekezésben kompakt - bár tegyük hozzá gyorsan, hogy a Stoke szinte egyáltalán nem tesztelte őket, a Bournemouth ellen pedig szerencsére is szükségük volt helyenként -, a támadásaik viszont akadoznak. Két 1-0-ra behúzott meccs után nyilván nincs miért magyarázkodniuk, de maradjunk annyiban, hogy a táblázat egyelőre csalóka, és a Liverpool messze van attól, hogy meggyőző csapat benyomását keltse.

A két csapat legutóbb áprilisban találkozott: akkor az Arsenal agresszív 4-3-3-mas felállása szinte felkoncolta a Liverpoolt, akik 4-1-es vereségbe szaladtak bele, 

Tipp

A bukiknál az Arsenal feltűnő és óriási favorit, pedig nagy különbség nincs a csapatok között, sőt, több kifejezetten logikus érv is szólhat a Liverpool sikere mellett. Ebben így mindenképpen van érték, a    -nál például nem kevesebb, mint 4.40-szeres pénzt fizetnek a Vörösök győzelmére. Aki biztosra akar menni, annak a hendikepes megoldást ajánljuk: a 'Pool (0-1) győzelme 2.05-szörös haszonnal kecsegtet.

Háromesélyes fogadás - a     szorzói
Arsenal Döntetlen Liverpool
1.71 3.70 4.40
[1988730] 2015-08-24 21:00:00 Arsenal - Liverpoolx;

(via Jonathan Wilson)