Átigazolás

A Liverpool nagyobb bárkinél - Rodgers

Hivatalosan is bejelentették, hogy Luís Suárez, a Premier League legutóbbi idényében ezüstérmes Liverpool uruguayi gólkirálya az FC Barcelonában folytatja pályafutását.

Suárez elköszönt a Liverpooltól - Fotó: AFP

A Vörösök menedzsere, Brendan Rodgers közleményben búcsúzott el a dél-amerikai csatártól, a sorok között olvasva kitűnik, akármekkora érvágás a klubnak Suárez elvesztése, az egyén nem állhat az FC Liverpool fölött, még ha a világ egyik legjobb csatáráról is van szó. Valamint Rodgers azt emelte ki, hogy Suárez mennyit fejlődött játékosként - emberként ezt nehéz lenne elmondani róla.

"Luis egy nagyon különleges tehetség, köszönöm neki az elmúlt két évben, az én időszakom alatt végzett munkáját. Azt hiszem, először is ő tudja a legjobban, mennyit fejlődött játékosként, a csapattal együtt javult és kölcsönösen profitáltunk ez együtt töltött időben a másikból."

"A klub mindent megtett, hosszú ideig, hogy Luist a Liverpoolban tartsa. Vontatott tárgyalások, hosszas viták után végül megállapodtunk abban, elfogadjuk az óhaját, hogy Spanyolországba menjen új élményekért és kihívásokért. Minden jót kívánunk neki és a családjának, mindig a barátunk lesz."

"A jövőre fókuszálunk, a tavalyi kiváló Premier Legue-szezonunkra építünk. Biztos vagyok benne, hogy a csapat javulni fog és erősebb lesz a következő idényben, amikor is versenyben leszünk minden fronton, hazai porondon és a legnagyobb versenysorozatban a világon, a Bajnokokok Ligájában."

"Ennek a fantasztikus klubnak a történelme egy dologra biztosan megtanított minket: a Liverpool FC nagyobb bármilyen egyénnél. Remélem, a szurkolók osztoznak az álmainkban és hiszik, hogy haladunk előre és együtt fogjuk elérni a sikereket, amire mindannyian vágyunk."

Suárez szintén közleményben köszönt el a Liverpooltól. "Nehéz szívvel hagyom el a Liverpoolt egy új életért és új kihívásokért Spanyolországban. A családommal együtt nagyon szerettük a klubot és a várost. De legfőképp a fantasztikus szurkolókba szerettem bele. Mindig támogattak engem és minket, mint egy család, sosem fogom ezt elfelejteni, mindig a Liverpool szurkolói leszünk."

"Remélem mindenki megérti, miért hoztam meg ezt a döntést. A klub mindent megpróbált, hogy meggyőzzön a maradásról, de mindig is életcélom volt, hogy Spanyolországban éljek és futballozzam, és ott él a feleségem családja."

"A legjobbakat kívánom Brendan Rodgersnek és a csapatnak a jövőben. A klub jó kezekben van, biztos vagyok benne, hogy sikeres lesz a következő szezonban. Nagyon büszke vagyok arra, hogy segíthettem a Liverpoolnak visszatérni a Premier League élmezőnyébe és a Bajnokok Ligájába. Köszönöm még egyszer a nagy pillanatokat és a szép emlékeket. You'll Never Walk Alone."

Suárez a jövő héten utazik Barcelonába orvosi vizsgálatra, azután ötéves szerződést ír alá. A csatár a kilences számú mezt kapja új csapatánál. Az angol sajtó szerint 90 millió euró körüli összeget fizet a Barca a Liverpoonak az uruguayi játékjogáért.

Suárez a világbajnokságon az Olaszország-Uruguay csoportmeccs hajrájában vállon harapta az olasz Giorgio Chiellinit. A FIFA visszaesőként kilenc válogatott meccsre és négy hónapra eltiltotta. Utóbbi minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységre vonatkozik. Már az újabb harapása előtt összeboronálták a katalán gárdával, eltiltása után felgyorsultak az események. A 27 éves csatár Barcelonában kezdhet új életet, október végétől.

Suárez karrierje során harmadszor harapta meg ellenfelét. 2010. november 20-án az Ajax játékosaként a PSV védőjét, Otman Bakkalt, 2013. április 21-én a Liverpool színeiben a Chelsea szerb bekkjét, Braniszlav Ivanovicsot harapta meg. Az első esetben hét, másodszorra tízmérkőzéses eltiltást kapott a holland, illetve angol szövetségtől. 2011. október 15-én, a Manchester United elleni rangadón rasszista megjegyzésekkel illette Patrice Evrát, a Vörös Örödök színes bőrű védőjét, emiatt nyolc összecsapásra meszelte el az FA. Suárez élete szezonjával a háta mögött érkezett a vébére, 31 találattal gólkirály volt a Premier League-ben, minden díjat besöpört Angliában, Cristiano Ronaldóval holtversenyben elnyerte az Európai Aranycipőt. Az esélyt megkapja, hogy megújuljon a Barcában, a jövő eldönti, hogy befutja-e azt a pályát, amire képességei feljogosítják.