VB 2014

A spanyolok megérdemelten estek ki, de még nem beszélnek generációváltásról

A címvédő és a legutóbbi két Európa-bajnokságon győztes spanyol válogatott a csoportkör után búcsúzik a brazíliai labdarúgó-világbajnokságtól, ugyanis szerdán a B csoport második fordulójában 2-0-ás vereséget szenvedett a chilei csapattól.

Véget ért az aranykor - Fotó: AFP

Ha te is szeretnél tippelni a vb-re, itt a remek lehetőség. A hatharom.com nagyszabású ingyenes tippjátékán 750 ezer forint összértékű nyeremény kerül szétosztásra. Nincs más dolgod, mint tippelni, és felmarkolni az 50 nagyszerű nyeremény egyikét. A részletekért kattints a vb-tippjáték leírására!

Nem ez az első alkalom, hogy a regnáló világbajnok az első akadályon sem jutott túl. Olaszország 1950-ben és 2010-ben, Brazília 1966-ban, Franciaország 2002-ben szintén a csoportkörben búcsúzott. A Vörös Fúria az előző hat évben két Európa-bajnoki és egy világbajnoki címet szerzett. Ezeket senki sem veheti el a spanyoloktól, továbbra is az övék minden idők egyik legnagyobb csapata, de jó ideig a dicstelen végre fogunk emlékezni. Előbbi tényt hangsúlyozta Sergio Ramos. A védő fantasztikus szezont zárt a Real Madriddal, jelentős érdemei voltak a Bajnokok Ligája-sikerben, a világbajnokságon mégis gyermeteg hibákat vétett többekkel egyetemben, meg sem tudta közelíteni világklasszis formáját.

"Ez egy nagyon nehéz pillanat a válogatottunknak. Nem akarom azt mondani, hogy egy korszak vége, hiszen ugyanez a csapat lett világbajnok és Európa-bajnok. Történelmet írtunk, amit nem lehet elfelejteni" - fogalmazott a hátvéd.

"Nehéz megmagyarázni az okokat. Nem maradt más hátra, hogy megpróbáljuk még egy meccsen letenni a névjegyünket, és azután hazautazunk - nyilatkozta Pedro. - Nehéz napok állnak előttünk, de meg kell próbálnunk az adott körülmények között a lehető legjobban befejezni a tornát. Meg kell mutatnunk a büszkeségünket, akkor is, ha ennek már nincs valódi tétje" - fűzte hozzá a Barcelona támadója.

Del Bosque nem tudja, mit hoz a jövő - Fotó: AFP

Vicente del Bosque szövetségi kapitány nem volt hajlandó kritizálni övéit, a két csoportmeccsről meglehetősen homályosan fogalmazott. "Szeretném alaposan átgondolni a történteket, idő kell, hogy lecsillapodjanak a dolgok. Az az igazság, hogy 24-25 napja együtt vagyunk, és az edzések nagyon jól mentek. Mindenki bevethető volt, fejtörést okozott a kezdőcsapat kiválasztása. Hollandia ellen a második félidőben és Chile ellen az elsőben problémáink voltak. Lassú ritmusban kezdtünk, túl visszafogottak voltunk, nem voltunk elég bátrak, ez nagy kár, erre nem számítottam. Chile úgy játszott, ahogyan azt várni lehetett. A rájuk jellemző fizikális stílusban nagyon-nagyon bátran futballoztak."

"Úgy vélem, ez a csapat jó, de döntéseket kell hoznunk a spanyol labdarúgást illetően, ez vonatkozik az én pozíciómra is. Megérdemelten estünk ki, de a csalódást keltő búcsú ellenére is megmutattuk a karakterünket. Nagy erőkkel támadtunk, de nem voltunk szerencsések a kapu előtt. Mindannyian nagy erőfeszítéseket tettünk. A szándék meg volt, de valami hiányzott, mégpedig az a bizonyos szikra. Most fordult elő először, hogy ilyen megilletődötten játszottunk" - vélekedett del Bosque. A nemzeti csapat élére a 2008-as kontinenstorna után kinevezett 63 éves szakembernek a 2016-os Eb végéig van szerződése.

vb-2014

A spanyolok egyik negatív hőse a csapatkapitány és válogatottsági rekorder Iker Casillas volt. "Tény, van jó pár 30 év feletti játékosunk, de ez nem lehet mentség. Nem tudom, hogy ez volt-e az utolsó meccsem a válogatott mezben. Nem tudom, majd meglátjuk... " - fogalmazott a kapus.

A 33 éves Casillasban még benne van egy Európa-bajnokság, akár egy vébé is, de ehhez muszáj védenie, hiszen másfél éve padozik a Real Madridban, és a meccsrutin hiánya a lehető legrosszabbkor, a világbajnokságon ütközött ki. A BL-döntőben is bakizott, de társai kisegítették. Renoméján csúnya foltot ejtett a brazíliai torna, de vélhetően így is lennének kérői, mert be kellene látnia, hogy ez az utolsó pillanat a megújulásra, nemcsak a spanyol válogatott uralma ért véget, hanem az ő ideje is a királyi gárdában.

Hozzá hasonlóan Andrés Iniesta (30), Sergio Ramos (28) vagy épp Xabi Alonso (32) ideje sem járt le feltétlenül, de ezt a jövő dönti el és egy esetleges új szakvezető.

"Az edző hozza meg a döntéseket, nekünk ezt tiszteletben kell tartanunk. De ezeknek a játékosoknak nem így kellene búcsúzniuk. Egy korszak véget ért? Nem most kell a generációváltásról beszélnünk. A történtekben az ellenfeleink is szerepet játszottak. A nehéz időket is át kell vészelnünk. Mi vagyunk a felelősek a kudarcért, és ez jobban fáj nekünk, mint bárki másnak. Gratulálunk Chilének, ők voltak a jobb csapat. Bocsánatot kérünk az emberektől. Két vereség után nem lehet azt mondani, hogy nem volt szerencsének. A jövőbe kell tekintenünk, az Ausztrália elleni győzelemmel kell befejeznünk ezt a versenyt" - szögezte le Casillas.

[1444390] 2014-06-18 21:00:00 Spanyolország - Chilex;