Gyász

Fűzy Ákos, a Győr vezetőedzője is életét vesztette

  • MTI/hatharom
megosztom

Súlyos közúti balesetet szenvedett a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapatát szállító autóbusz szombaton Kapuvár és Vitnyéd között. A szerencsétlenségben Tapodi Péter klubigazgatóa helyszínen meghalt, Fűzy Ákos vezetőedző kórházban vesztette életét.

Tapodi Péter korábban a női válogatottnál Rátgéber László szövetségi kapitány mellett másodedző volt, de Győrben vezetőedzőként is dolgozott.
    
Fűzy hosszú évekig Pécsen dolgozott, előbb Rátgéber László segítője volt, majd már vezetőedzőként 2010-ben bajnokságot nyert a Pécs 2010-zel. Az aranyérem megszerzése után szerződött Győrbe, ahol 2012-ben ért a csúcsra, miután a Magyar Kupát és az NB I-et is megnyerte csapatával. A legutóbbi szezonban mindkét sorozatban ezüstérmes lett irányításával a csapat.
    
"Ákos 13 évig volt a segédedzőm, és egy évet a válogatottnál is együtt dolgoztunk, Péter pedig három évig volt mellettem a válogatottnál" - nyilatkozta az MTI-nek Rátgéber László. "Olyan, mintha a testvéreimet vesztettem volna el, együtt jártunk nyaralni, teljesen összenőttünk. Nem tudom felfogni ezt a tragédiát."

A balesetben egy személyautó ütközött össze a győri együttest szállító busszal, s a kisalfold.hu beszámolója szerint Tapodi a helyszínen belehalt sérüléseibe. Fűzyt a helyszínen újra kellett éleszteni, majd mentőhelikopterrel, végtagleszakadással, kritikus állapotban szállították kórházba, de annyi vért vesztett, hogy az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A buszon utazó 16 ember mindegyike, továbbá a személygépkocsi vezetője is érintett volt a balesetben: két ember meghalt, egy ember életveszélyesen, nyolc súlyosan megsérült, további hat személy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a mentősök három mentőhelikopterrel és 8 mentőautóval vonultak a helyszínre. A sérülteket három kórházba, Győrbe, Sopronba és Szombathelyre szállították.

Tapodi PéterA kisalfold.hu úgy tudja, hogy Natasa Kovacevicnek, a győri együttes szerb játékosának a lábát amputálni kellett, a kórházban pedig további három sérültet látnak el, de az ő állapotuk nem életveszélyes. Prof. Oláh Attila orvos-igazgató közölte a lappal, hogy Kovacevic lábfeje olyan mértékben roncsolódott, hogy amputálni kellett, ő már túl is van a műtéten.

A HAT-AGRO UNI Győr hivatalos honlapja szerint a csapat a mai, Sopron elleni edzőmérkőzésre tartott, mikor egy személyautó áttért a szemközti sávba, s hogy a frontális ütközést elkerülje, a buszsofőr félrerántotta a kormányt, melynek következtében a játékosokat és a stábot szállító jármű az árokba hajtott és az oldalára borult. Tóth Gabriella, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte: a busz frontálisan ütközött egy, eddig tisztázatlan okból sávjába áttért személyautóval, majd az árokba borult.

A győri női kosárlabdacsapat buszbalesete Kapuvárnál. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, a városnak és a csapatnak egyaránt nehéz lesz feldolgozni ezt a tragédiát, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak. "Két igazi sportembert veszítettünk el, akik egész életükben a jó ügy érdekében, a sport és a tehetség ünnepéért dolgoztak, mindezt magas szakmai színvonalon tették. Sosem felejtjük el őket, hiszen a győri kosárlabdasport legfényesebb sikereit köszönhetjük tevékenységüknek."

A győriek 16 órától játszottak volna Sopronban, a bajnok és kupagyőztes Uniqa-Euroleasing Sopronnal Krasznai-emlékmérkőzést.

A Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese szombat este közölte az MTI-vel, hogy őrizetbe vette a rendőrség azt az idős férfit, akit a két halálos áldozatot követelő buszbaleset okozásával gyanúsítanak. Sopronban, Győrben és Szombathelyen 15 sérültet ápolnak.

megosztom