Vizes vb

Három úszószám döntőjében leszünk ott a zárónapon

Mind a három magyar úszó, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Dávid, s a férfi vegyesváltó is sikeresen jutott túl a délelőtti selejtezőkön a barcelonai vizes világbajnokság zárónapján.

A délelőtt a Palau Sant Jordiban Verrasztó Dáviddal kezdődött, aki a vb utolsó napján versenyzett először a katalán fővárosban, és összesítésben az ötödik idővel (4:13.95 p) jutott be a legjobb nyolc közé 400 méter vegyesen.

Verrasztó Dávid az ötödik legjobb idővel került a 400 vegyes döntőjébe - Fotó: MTI

"A tavalyi londoni gyengélkedésem miatt izgultam, de szerencsére most jobban ment az úszás, mint az olimpián. Próbálom magam összeszedni estére is, és igyekszem megjavítani az egyéni csúcsomat a döntőben" - mondta Verrasztó.

Még biztosabban lett finalista a nők hasonló számában Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna. Előbbinek, aki az elmúlt napokban 200 m vegyesen világbajnoki aranyat, 200 m pillangón pedig bronzot nyert Barcelonában, a táv felénél a világcsúcson belül volt a részideje, utána azonban visszavett a fergeteges tempóból, ám így is a legjobb és a világranglistán első helyet érő időeredménnyel (4:32.72) került be az esti döntőbe. Jakabos eddigi egyéni rekordjánál úszott jelentősen jobbat (4:34.93), s a teljes rangsorban harmadikként végzett.

Hosszú Katinka a legjobb időeredménnyel jutott a fináléba 400 vegyesen - Fotó: MTI

"Nagyon örülök az időmnek, ez a szuperdressz utáni korszakban a legjobbam. Az elején nyomnom kellett, már csak a többiek miatt is, hadd fáradjanak ők is, a végére azért visszavettem az iramomból" - összegzett az MTI-nek Hosszú Katinka.

Jakabos egyéni csúccsal kezdett délelőtt - Fotó: MTI

"Nagyon nem jellemző rám, hogy reggel csúcsot úszok" - nyilatkozta Jakabos Zsuzsanna. "Jól éreztem magam verseny közben, azt azonban nem tudom, mennyit vett ki belőlem, ez mégiscsak a négyszáz vegyes. Igyekszem kipihenni magam estére, s tovább javítani az egyéni rekordomat."

A délelőtti műsor záróakkordjaként rendezték meg a férfi 4x100 méteres vegyesváltók viadalát, s a magyar kvartett - Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence és Takács Krisztián - a hetedik idővel (3:34.64) jutott tovább a 23 csapatot felvonultató selejtezőből.

"Mindent megtettünk azért, hogy döntősök legyünk. Sikerült" - summázta a társak nevében is Gyurta, a 200 m mell péntek óta háromszoros világbajnoka.