Vizes vb 2017

Hosszú és Verrasztó révén akár két arannyal is zárhatjuk a budapesti vb-t

Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid 400 vegyesen egyaránt aranyesélyesként áll rajtkőre a budapesti vizes-világbajnokság zárónapján.

Hasonlóan a két évvel ezelőtti kazanyi világbajnoksághoz, magyar szempontból most is nagyon szépen zárulhat az esemény. Akkor Hosszú Katinka 400 vegyesen megvédte a címét, míg Verrasztó Dávid ugyanebben a számban ezüstérmet nyert. Egy hasonlóval most is kiegyeznénk, de nem elvetemült gondolat, hogy akár mindketten megszerezzék a legfényesebb medáliát. 

Katinka esetében ez szinte borítékolható, évek óta a világ legjobbja ebben a számban, Rióban pedig a 4:26.36-os világcsúcsával feltette a pontot az i-re. Szűk öt másodperccel verte el a mezőnyt, az akkori legnagyobb kihívója, Maya DiRado ráadásul most itt sincs a mezőnyben, miután visszavonult. Nem igazán látni, hogy ki szorongathatja meg Hosszút. Vannak jó nevek a döntőben, mint például Mireira Belmonte, Elizabeth Beisel vagy éppen Hannah Miley, de egyikük sem képes olyan úszásra, mint a bajai klasszisunk.

Sokkal komolyabb izgalmakat tartogat a férfiak versenye, ahol öten is pályáznak az aranyra, közülük pedig hárman két éve is felállhattak a dobogóra. A délelőtt legjobb idejét a riói ezüstérmes, illetve a Duna Arénában 200 vegyesen diadalmaskodó Chase Kalisz úszta. Jó formában van az amerikai srác, így a bukmékerek őt hozták ki az első számú favoritnak. Verrasztó úszása is nagyon rendben volt, látszott, hogy messze nem adott ki mindent magából.

Azt hittem, hogy a japán (Hagino) gyorsabban fog menni, de nem gond, hiszen ott vagyok a döntőben.

- mondta Verrasztó, aki hozzátette, nem az volt a nehéz, hogy az eddig hat napban nem úszott, hanem az elmúlt egy év.

A szám riói bajnoka, Hagino valóban nem hajtotta szét magát, csak a hetedik helyen jutott be a fináléba, de nem kérdés, hogy vele is számolni kell, 200-on is nagyon jól mozgott. Honfitársa, Daiya Seto is veszélyes, hiszen ő a szám világbajnoki címvédője. Érdekes lehet még Max Litchfield is, neki komolyabb nagy medencés eredménye még nincs, de a második idővel kvalifikálta magát. 

Hol végez Verrasztó Dávid 400 vegyesen?    
1-2. 3-4. más
1.90 2.15 7.00

Ebben a számban egyébként egyáltalán nem mérvadó a délelőtti úszás, ott az éremesélyesek annyit próbálnak csak kiadni magukból, ami elég a döntőhöz. Délután sokkal jobb időket várhatunk, ezért is nehéz megjósolni, hogy az öt éremesélyes közül ki mennyit tartalékolt. Talán Litchfield adta ki magából a legtöbbet, de a két japánban még sok lehet, és bízunk benne, hogy Verrasztó is messze volt még a legjobbjától. Nagyon nehéz megmondani, hogy 1-4 között hol végezhet.