Válogatás

Hosszú éremeső és Milák-csoda júliusban

Elérkezett az év vége, így ideje, hogy visszatekintsünk a 2017-es esztendő legizgalmasabb témáira. 12 részes sorozatunkban hónapról hónapra haladunk. Júliusban úszóink okozták a legszebb pillanatokat a budapesti vizes világbajnokságon.

A 17. FINA Vizes világbajnokság hazánk történetének eddigi legnagyobb sporteseménye volt, melyen hat szakágban több, mint 180 ország mintegy 2000 versenyzője vett részt. Az esemény július 14-én kezdődött a Duna, pesti oldalán tartott varázslatos ünnepséggel, majd Áder János köztársasági elnök nyitotta meg a vb-t. A legnagyobb figyelmet természetesen a férfi és női vízilabdázóink, illetve úszóink kapták. 

Amikor az ezüst is szépen csillog

Hiába vágott neki hazai medencében a világbajnokságnak férfi vízilabda-csapatunk, egyértelműen Szerbia volt a torna első számú favoritja, köszönhetően például annak, hogy a mieink egy ujjá alakított, több fiatallal is megtűzdelt gárdával vágott neki a világbajnokságnak.

A csoportkör jól sikerült Märcz Tamáséknak, hiszen az olaszokkal ugyan ikszeltek, de így is sikerült behúzniuk a B jelű négyest. Ennek köszönhetően a nyolcaddöntőben nem voltunk érdekeltek, a negyeddöntőben lesimáztuk az oroszokat, majd az elődöntőben a görögök következtek. A hellének elleni parádés védekezésnek köszönhetően Vámos Mártonék bemasíroztak a döntőbe, ahol óriási meglepetésre nem a szerbekkel, hanem a horvátokkal kellett farkasszemet nézni.

Ezüst jutott a magyar férfi válogatottnak. - FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS

Sajnos ebből rosszul jöttünk ki, ugyanis amíg a szerbekkel szemben nem, addig a horvátokkal szemben elvárta a közönség a győzelmet. Ezt pedig olyan nehéz teherként élték meg pólósaink, hogy alaposan belealudtak a meccsbe, s az első negyedet követően 0-4 állt az eredményjelzőn. Ezt az előnyt pedig nem herdálta el a rutinos horvát csapat, s végül 8-6-ra tudott nyerni, és teljesen megérdemelten lett világbajnok. Ugyanakkor ez az ezüstérem szépen csillog az ujjá alakuló magyar csapat számára, s egy sikeres jövőt vizionál a Märcz-csapatnak.

Bosszúsak inkább a női válogatott miatt lehetünk, hiszen a hibátlan csoportkört követően automatikusan jutottak a negyeddöntőbe Bíró Attila lányai, ahol óriási meglepetésre 6-4 arányban kikaptak a jóval gyengébb képességű kanadai csapattal szemben. Pedig a tengerentúliaknál csak egy játékost kellett volna megfogni a mérkőzésen, Monika Eggenst, aki ötször talált be nekünk...

Az 5-8. helyért vívott csatában, viszont ismét a helyén volt a lányok szíve, s végül az ötödik helyet sikerült behúznia a válogatottnak. Ám, ha nincs a Kanada elleni rövidzárlat, akkor alighanem női válogatottunk is érmet szerzett volna a hazai rendezésű világbajnokságon.

Csak a "nagyhatalmak" előzték meg a magyar csapatot

A Duna Arénában a két évvel ezelőtt kazanyi világbajnoksághoz és a riói olimpiához hasonlón ismét Hosszú Katinka volt a magyar csapat éremhalmozója. A 28 éves klasszis négy számban állhatott fel a dobogóra: 200 és 400 vegyesen aranyat, 200 háton ezüstöt, míg 200 pillangón bronzérmet nyert. Különösen édes lehetett számára a 400-as siker, hiszen azt világbajnoki csúccsal érte el. De hatalmasat versenyzett 200-on is, ahol az egyes pályán úszva, a riói rekordját megdöntve csapott a célba és szerezte meg a második helyet. Igazán szép pillanatokat okozott Katinka, de a showt ellopta tőle a mindössze 17 éves Milák Kristóf, aki egy csodás ezüstéremmel ismertette meg a nevét a világgal. 

Milák Kristóf maga sem hitte el, hogy ezüstérmes lett - Foto: MUDRA LÁSZLÓ - ORIGO

Milák teljesen outsiderként vágott neki a világbajnokságnak, ám 100 pillangón az előfutamban és elődöntőben úszott junior világcsúcsokkal már jelezte, hogy a döntőben is számolni kell vele. Hidegvérrel versenyzett a fináléban is, ahol többek között Cseh Lászlót maga mögé utasítva, újabb junior és országos csúcsot felállítva a második helyen érintette meg a falat. Milák ezzel a sikerrel beírta magát a történelem könyvekbe és a vb legnagyobb magyar felfedezettje lett. 

Nem tudok mit mondani. Láttam magam mellett Dresselt, őrület, hogy különösebb gond nélkül tudtam vele tartani az iramot az első ötvenen, aztán a táv második felében olyan sebességgel jöttem, amit magam sem hittem el. Éreztem, hogy jó idő lesz, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna.

- nyilatkozta az ezüstérme után a fiatal úszó. 

Itt még nem ért véget a magyar sikerek sora, hiszen Cseh Laci is maradandót alkotott. Ami nem jött össze neki 100 pillén, azt megcsinálta 200-on, azaz dobogóra küzdötte magát. A világbajnokság egyik legérzelemdúsabb csatájában maradt alul jó barátjával, a dél-afrikai Chad Le Clossal szemben.

Cseh ezzel az ezüsttel sorozatban nyolcadik világbajnokságán nyert érmet.

Szintén érmes lett Verrasztó Dávid is, aki a riói kudarc után most megmutatta tehetségét és ezüstöt nyert 400 vegyesen

Jutott ezúttal nekünk egy érem váltóból is, bombameglepetésre a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású 4×100 méteres férfi gyorsváltó országos csúccsal lett bronzérmes. Kozmának ezen kívül több jó úszása is volt a vb-n, de nem csak ezzel, hanem vicces és laza nyilatkozataival, beszólásaival is felhívta magára a figyelmet. 

A világbajnokság csalódása Kapás Boglárka volt, aki azután, hogy Kazanyban és Rióban is bronzérmes volt, ezúttal hazai közönség előtt nem tudott dobogóra állni.


Magyarország 2 arannyal, 5 ezüsttel és 2 bronzzal zárta a kéthetes rendezvényt és az éremtáblázat kilencedik helyén végzett. Hazánkat csak a "nagyhatalmak" előzték meg.

2017. január - Amikor a Fradi összeakasztja a bajszát az MLSZ-szel

2017. február - Már februárban megszületett 2017 trollja!

2017. március - Évezredes futballcsodát látott a világ márciusban!

2017. április - 

2017. május - A Honvéd lett a "magyar Leicester"

2017. június - "Ez mindennek az alja" - amikor leromboltuk az Eb-eufóriát