Konföderációs Kupa

Iniesta, Neymar..., vagy valaki más?

Bevett szokás, hogy egy-egy nagy torna döntője előtt a szervezők előrukkolnak az All-Star csapattal, vagy éppen nyilvánosságra hozzák az Aranylabdára esélyesek listáját. Most is ez történt.

Vajon melyikük örülhet a végén?

A FIFA közzétette honlapján a 2013-as Konföderációs Kupa legjobb játékosainak névsorát. A nemzetközi szövetség által kijelölt technikai, elemző csoport (FIFA Technical Study Group) hat labdarúgót terjesztett fel a díjra, amit közvetlenül a döntő után adnak át a győztes(ek)nek. A grémiumban Gerard Houllier (Franciaország), Abdel Moneim Hussein (Szudán), Cafu (Brazília)
Ka-Ming Kwok (Hong Kong), Fernando Hierro (Spanyolország), Jaime Rodriguez (Salvador) kapott helyet. A végső sorrend a fináléra akkreditált médiumok képviselőinek szavazatai alapján alakul ki. S hogy kikből választhatnak az újságírók? Nos, a kínálat erősen igazodik a legjobb négy közé került válogatotthoz, a finalista brazil (Neymar, Paulinho) és spanyol (Andrés Iniesta, Sergio Ramos) gárdából két-két, a harmadik helyért játszó uruguay-i (Luis Suárez) és olasz (Andrea Pirlo) együttesből egy-egy futballista esélyes az Adidas Golden Ball-ra, illetve az ezüst és bronzlabdára. Mint minden ehhez hasonló szavazásra felterjesztett listát, ezt is lehet vitatni, hiszen ellentétben mondjuk a gólkirályi címmel, itt nincs mérőszám. Bár a
passzok, szerelések, lövések adhatnak némi segítséget, a legjobb személyének kijelölésében nagyrészt szubjektív szempontok döntenek.

A legjobb játékosnak járó díj - Fotó: fifa.com

Olyan nagyon azért nem lőtt mellé a FIFA, a hat játékos mindegyike csapata legjobbjai közé tartozik a tornán, ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy vasárnap nem közülük kerül ki a döntő (vagy a bronzmeccs) hőse. Az mindenesetre borítékolható, hogy az aranylabdást a brazil, vagy a spanyol válogatott adja, mint ahogy az sem lehet kérdéses, hogy a Konföderációs Kupa győztesének legjobbja veheti át majd a díjat. Vagy mégsem...?

Amióta a FIFA átvette a rendezvény szervezését (1997), egyszer fordult elő, hogy nem a fináléban nyertes csapat játékosáé lett a cím. Az 1999-es döntőben Mexikó 4-3-ra legyőzte Brazíliát, az Aranylabdát mégis a Selecao akkori sztárja, Ronaldinho kapta. Pedig a házigazda mexikóiak csatára, Blanco (az ötből) négy gólt vágott a szaúdiaknak, az USA elleni, hosszabbításban szerzett találata döntőt ért, ahol - 3-2-es vezetésnél, amikor még bármi lehetett volna - a braziloknak is lőtt egyet. Mégsem ő lett a legjobb, be kellett érnie a gólkirályi címmel, amin egyébként Ronaldinhóval és a szaúdi Marzúk al-Otajbival osztozott. Az Aranylabda-szavazáson ugyanez a három játékos kapta a legtöbb voksot - Ronaldinho, Blanco, al-Otajbi sorrendben.

Szerinted ki volt a Konföderációs Kupa legjobb játékosa?x;
Konföderációs Kupa
Aranylabdások
1997 Denilson (Brazília)
1999 Ronaldinho (Brazília)
2001 Robert Pires (Franciaország)
2003 Thierry Henry (Franciaország)
2005 Adriano (Brazília)
2009 Kaká (Brazília)
2013 Jelöltek: Neymar (Brazília), Paulinho (Brazília), Andres Iniesta (Spanyolország), Sergio Ramos (Spanyolország), Andrea Pirlo (Olaszország), Luiz Suarez (Uruguay)

Most is előfordulhat hasonló helyzet. Jelenleg Neymar a legesélyesebb a díjra, és ha hozza az eddigi formáját, akkor is az élen végezhet, ha a spanyolok nyerik a döntőt. Ennyi jár neki, legfeljebb néhány hét múlva megbeszéli majd a történteket Iniestával a Barca öltözőjében...

A vasárnap éjfélkor kezdődő döntőről élő szöveges közvetítést olvashattok a hatharom.com-on.

[1373442] 2013-07-01 00:00:00 Brazília - Spanyolországx;