NBA

Megúszta az eltiltást Dwyane Wade

  • MD

A Miami Heatnek nem kell Dwyane Wade nélkül kiállnia az Indiana elleni harmadik meccsen, miután a liga fegyelmi bizottsága csupán büntetőponttal részesítette Wade-et Lance Stephenson pénteki lekönyökléséért.

A keleti főcsoportdöntő második meccsén három technikai faultot osztottak ki a bírók, de a nagy kérdés az volt, hogy Dwyane Wade Lance Stephenson fejére kiosztott könyököséhez mit fog szólni a liga fegyelmi bizottsága. A mérkőzésen Wade semmit sem kapott a megmozdulásért, vasárnap pedig a fegyelmi bizottság is úgy látta, hogy csak egy büntetőpontot oszt ki a játékosnak.

Az NBA büntető rendszere alapján a kirívó szabálytalanságok után pontok járnak, és ha egy játékosnál négy pont összegyűlik, akkor azt a kosárlabdázót eltilthatják. A kirívó szabálytalanságoknak két kategóriája van: az elsőszámú, mely a szükségtelen kontaktusra terjed ki, egy pontot von maga után, míg a második számú a túlzott és szükségtelen ütközésekre vonatkozik, melyet két büntetőponttal jutalmaz a bizottság.

Dwyane Wade ott lehet a keleti főcsoport harmadik meccsén Indianában

Wade megmozdulását az elsőszámú kategóriába sorolták, és Erik Spoelstra vezetőedző szerint jól döntött a fegyelmi bizottság.

"Úgy gondoljuk, hogy ilyenek mindig történnek egy mérkőzés során. Az egy nagyon küzdelmes szakasza volt a meccsnek, és Wade csupán igyekezett visszazárni védekezni. Ez csupán egy véletlen ütközés volt" - vélekedett a Heat mestere.

Az ellenfélnél természetesen másképp látják az esetet. Paul George szerint teljesen elkerülhető lehetett volna a megmozdulás, és Wade megérdemli a bizottság büntetését, bár odáig nem ment el, hogy eltiltásért lobbizzon.

A liga azt is közölte, hogy a második meccset lezártnak tekintik, így David West könyököse, melyet Mario Chalmers válla bánt igazán, nem von büntetőpontot maga után. A sértett Chalmers azonban a keleti főcsoportdöntő hevének számlájára írja az esetet, és tisztában van vele, hogy a következő meccsek is hasonló iramban és vérmérsékleten fognak lejátszódni.