Heti 6:3

Átlagos győri BL-siker, immúnis magyar kapusok és biztonsági pofonok

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 címu rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

HETI HATOS

Gyor

Jó vagy csak átlagos?

Totális igazságtalanság lett volna, ha idén nem a Győr nyeri meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját. Nem azért, mert a magyar csapat korábban már hét nemzetközi finálét elbukott és már bőven járt a "vigaszdíj" neki. Szimplán csak azért, mert jelenleg toronymagasan kiemelkedik az európai mezőnyből. Győrben olyan játékoskeretet hoztak össze, amellyel kevesen vehetik fel a versenyt, a román Valcea és a norvég Larvik csak megszorongatni tudta Görbiczéket. Ambros Martín, a magyar csapat trénere rátapintott a lényegre, amikor a Larvik elleni párharc előtt azt mondta, ha jól vagy csak átlagosan játszik együttese, akkor megnyeri a trófeát. A spanyol szakember nem beszélt kiemelkedő vagy erőn feletti produkcióról, ezzel is jelezte, lányai egyenletes és fegyelmezett teljesítménnyel is a mezőny felett állnak. Nos, a Győrt végül kettős sikerrel koronázták Európa királynőjévé, miután a norvégiai háromgólos diadal után Veszprémben egy találattal győzött. Jól vagy csak átlagosan játszott? Ezt ki-ki döntse el maga.

Babos

A magyar kapusok immúnisak

A magyar labdarúgás soha nem tudott olyan beteg lenni, hogy a kapusok is elkapják a kórt. Ha a lejtmenetet 1986-tól számítjuk, akkor az utóbbi 27 évből bőven sorolhatjuk azon magyar portások nevét, akik Európában nem azért kaptak tapsot, mert egyenes háttal ültek a kispadon, hanem mert a kapu előtt repkedtek. A múlt héten például Megyeri Balázs, az Olympiakosz hálóőre duplázott, a bajnoki cím mellett a Görög Kupát is bezsebelte. Köteles László teljessé tette belgiumi éremgyűjteményét, a bajnoki cím és a Szuperkupa mellé immár a Belga Kupát is megszerezte. Babos Gábor a NEC tagjaként nem nyert semmit, de mégis akkora transzparenssel búcsúzott tőle a nijmegeni publikum, hogy az bármelyik világklasszisnak dicsőségére válna. És akkor nem beszéltünk Fülöp Mártonról, Király Gáborról vagy éppen Bogdán Ádámról, akik valamennyien csapatuk első számú kapusaként tevékenykedtek a 2012/13-as idényben.

Százon belül

Kevés siker ér minket, ezért valamennyi apró diadal módfelett kedves a szívünknek a teniszvilágban. Újabban Babos Tímea szállítja a váratlan győzelmeket, a magyar hölgy két hete párosban Marrákesben, szombaton pedig egyesben Johannesburgban nyert. A 20 éves teniszező a dél-afrikai döntőben két és fél órai küzdelem után három játszmában verte a helyi közönség kedvencét, Chanel Simmondst. Babos ezzel a sikerrel két legyet ütött egy csapásra: egyrészt a 99. helyre jött fel a világranglistán, másrészt pedig nem kell selejtezőt játszania a Roland Garroson.

Játszani és bulizni is tudnak

Aki látta futballozni Franz Beckenbauert és Gerd Müllert, az a hetvenes évek Bayern Münchenjére esküszik, akinek Karl-Heinz Rummenigge és Lothar Matthäus jutott, az a nyolcvanas éra bajor együttesét emlegeti. Abban azonban lassan mindenki egyetért Münchenben, hogy a jelenlegi alakulat a régi nagyok mellé állítható. Jupp Heynckes együttese már hetekkel ezelőtt megnyerte a bajnoki címet, de csak szombaton tudott ünnepelni Münchenben. A szokásoknak megfelelően a csapból is sör folyt, mindenki kapott a németek kedvenc nedűjéből, többeknek a nyakába is jutott. Két buli még esedékes lehet, a Német Kupában és a Bajnokok Ligájában is döntőzik a Bayern, vagyis hiba lenne messzire pakolni a korsókat.

Többet ésszel

Innen nem látunk bele a kanadai oktatási minisztérium szabályzatába, de talán nem szerepel benne olyan passzus, hogy kéretik szurkolói hovatartozás alapján megítélni a gyerkőcöket. Márpedig Montrealban ez történt. Egy 11 éves kislány egyik reggel a nagy rivális, Ottawa Senators mezében ment suliba, és ezzel kicsapta a biztosítékot a tanároknál. Az oktatók először arra kérték őt, hogy vegye le a mezt, majd miután a kislány megtagadta a parancsot, egyszerűen hazaküldték. A helyzet azért volt ennyire éles, mert a Montreal éppen az Ottawával szenvedett az észak-amerikai profi hokiliga rájátszásában és a tanárok mindenre számítottak csak arra nem, hogy valaki a városban nem a Canadiens sikeréért szorít. Az Ottawa Senators tulaja értesült a bánásmódról és limuzint küldött a kislányért, aki családjával együtt páholyból nézte a két csapat meccsét. Nem tudjuk, ki tanult többet az esetből.

Misura

A szépség hatalom

Méretes túlerőnek tűnik, amikor valaki nem csak szép, hanem politikai hatalommal is bír. Márpedig a londoni olimpia szépségkirálynője, a horvát kosárlabdázó, Antonija Misura politikai pályára készül. Bejelentette, hogy otthonában, Sibenikben szeretné aktívan támogatni a Horvát Demokratikus Unió pártját a közelgő választásokon. Jókora szavazati fölényre számítunk.

HETI HÁRMAS

Biztonságban voltak

A Győr jutott tovább a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjéből, miután összesítésben 3-2-re nyert a Videoton ellen. A visszavágó túlfűtött hangulatban zajlott és a lefújás után ritkán látható jelenetek zajlottak. Az odáig rendben van, hogy a vesztes fél, a fehérvári gárda játékosai a játékvezetőnél reklamálnak. Talán még az is belefér, hogy a szokásosnál indulatosabban, hevesebben tiltakoznak - kezelhető, a bíró lapokkal operálhat, büntetéseket oszthat. Az viszont már tűréshatáron kívüli, hogy a játékosokat a biztonsági emberek taszigálják és lökdösik le a pályáról. A fehérváriak valóban körbe vették a bírót, de tényleg olyan szintű beavatkozásra volt szükség ellenük, mintha legalább huligánok lepték volna el a gyepet? A hírek szerint az ellenőr kérte a biztonságiak fellépését. Jó lenne tudni mitől tartott.

Fergie örök

FergusonVannak figurák, akik öröknek tűnnek. Sir Alex Ferguson ilyen volt a Manchester Unitednél - mellékszál, de az FC Aberdeen is sajátjának érezheti a skót mestert, hiszen vele érte el történetének legnagyobb sikerét. A 71 éves szakember bejelentette, hogy a szezon végén távozik a csapat éléről, a továbbiakban igazgatóként és a klub nagyköveteként dolgozik tovább az Old Traffordon. A skót zseni utódja David Moyes lesz, akit iszonyatosan nehéz lesz megszokni a Manchester United kispadján. Nem azért, mert annyira az Evertonhoz kötjük őt, sokkal inkább Ferguson miatt, aki tényleg öröknek tűnt a MU-nál. Az állandóságot és a biztonságot képviselte egy olyan világban, ahol már régóta az ellenkezője a divat. Jó volt példaként mutogatni az Old Traffordra, hogy amíg a Chelsea és a Real Madrid "zabálja" az edzőket, addig a Manchester Unitedet kábé élete végéig egy öreg skót uralja. Nem nagy kockázat kijelenteni, hogy soha többé nem lesz olyan elitalakulat a nemzetközi futballporondon, amely 27 éven át alkalmazna egy edzőt. Ezzel David Moyes sorsát is megpecsételtük.

Ki az a Strestík?

Kár, hogy a győri futballisták bajnoki címére árnyékot vetett egy brutális szabálytalanság. Az ETO cseh légiósa, Marek Strestík alattomos és durva belépője után a ferencvárosi Leonardónak eltörött a lába. A 26 éves komárnói születésű futballista ráadásul nem először sújtott le, korábban is inkább a hentesmeló miatt hagyott nyomot. Amikor a hazai futballszakma rendre arra panaszkodik, hogy az edzők a tehetséges magyar ifjak helyett gyengébb képességű légiósokat szerepeltetnek, akkor mit mondunk egy olyan futballistára, aki ráadásként pályafutásokat tör ketté. Tényleg szüksége volt Pintér Attilának Strestíkre? Nélküle vajon elbukta volna a bajnoki címet a Győr? Ha mindkét kérdésre nem a válasz, akkor felejtsük már el a Strestíkhez hasonló favágókat.