NHL

Blackhawks- és Senators-továbbjutást szült a csütörtöki játéknap

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásának 10. játéknapján további két csapat harcolta ki a továbbjutást az Ottawa Senators és a Chicago Blackhawks személyében. A Szenátorok Montrealban újabb fölényes sikert arattak, a Chicago pedig hazai pályán ütötte ki 5-1-re a Minnesotát. A Pittsburgh a tartalékkapus Tomas Vokoun shutoutjával 4-0-ra verte a New York Islanderst és 3-2-re vezet a párharcban.

Montreal Canadiens - Ottawa Senators 1-6

Nem volt irigylésre méltó helyzetben a Montreal Canadiens, hiszen az ötödik meccs előtt kiderült, hogy sem Carey Price-ra, sem Brian Giontára és még Brandon Prustra sem számíthat a csapat. A Canadiens tagjai ettől függetlenül fogadkoztak, hogy nem adják könnyen a bőrüket.

Azonban Craig Andersonnal ezúttal sem tudtak mit kezdeni a montrealiak, míg Peter Budaj pedig többször is betlizett, aminek a vége nagyon csúnya lett hazai részről. A második harmad 3-1-es vendég előnnyel zárult, de a harmadik játékrészben már kijött a frusztráció a hazaiaknál, az Ottawa pedig örömmel használta ki az ölébe pottyant emberelőnyös helyzeteket.

Nem kegyelmezett a Senators a csoportriválison és öt meccsen búcsúztatta a Montrealt

A Senators három emberelőnyös találatot jegyzett a záró felvonásban és végül kétséget sem hagyott afelől, hogy mely csapat jut megérdemelten tovább. A Senators 20-9-re nyerte a gólversenyt a párharcban, köztük két meccset is 6-1-re nyert, de a párharc lezárultával a Montreal tagjai is Craig Andersont emelték ki, mint a legnagyobb tényezőt a szériában. A Canadiens mestere, Michel Therrien egyszerűen a párharc emberének nevezte az Ottawa kapusát.

A Senators a 2007-es elvesztett nagydöntő után először jutott tovább az első körből.

Chicago Blackhawks - Minnesota Wild 5-1

Az Ottawához hasonlóan a Chicago sem engedte, hogy ellenfele, a Minnesota Wild visszajöjjön a párharcba. Bár a Wild vezetőedzője, Mike Yeo derűsen tekintett a jövőbe a negyedik találkozó után, és reménykedett benne, hogy az első sora összekapja magát a párharc hátralévő részére, ez nem következett be.

Marian Hossa kétszer is megrezgette a vendégek hálóját, Corey Crawfordnak pedig 21 védést kellett bemutatnia, hogy az eredmény is azt tükrözze, hogy milyen könnyű dolga volt a Chicagónak az ötödik meccsen. A Minnesotánál Josh Harding kezdett a kapuban, de Hossa második találata után Yeo mester lecserélte őt Darcy Kuemperre.

Ezután négy perccel Torrey Mitchell szépített, és felébredt a remény, hogy esetleg ez a húzás felpörgeti a vendégeket. Fél perccel később Andrew Shaw találatával visszaállt a háromgólos különbség, amivel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés.

A Chicago így öt meccs alatt búcsúztatta a Minnesotát, és az Ottawához hasonlóan először jutott tovább a 2010-es nagydöntő megnyerése óta. A folytatásban vagy az Anaheim vagy a Detroit vár Jonathan Toewsékre.

Pittsburgh Penguins - New York Islanders 4-0

Tomas Vokoun saját bevallása szerint már nem bízott benne, hogy valaha is kezdeni fog playoff-mérkőzésen. Azok után, hogy a Pittsburgh elsőszámú portása, Marc-André Fleury 5-ös kapott gólátlaggal hozta le az előző három derbit az Islanders ellen, Dan Bylsma vezetőedző úgy látta jónak, hogyha a cseh kapus kap lehetőséget bizonyításra a Pingvinek kapujában.

Vokoun nem is élt vissza a bizalommal. Hat évvel az utolsó playoff-mérkőzése után 31 védéssel jegyzett shutoutot csütörtökön, míg a Penguins hozta a lőtt gólok terén a négy gólt, ami lassan már standard lesz Sidney Crosbyéktól ebben a párharcban. A Penguins csapatkapitánya egy Mario Lemieux-t idéző góllal szerzett örömöt a szurkolóknak.

Jack Capuano, a vendégek mestere beismerte, hogy a jobb csapat nyert teljesen megérdemelten a mérkőzésen. Az Islandersnek maradt két napja arra, hogy összekapja magát, és kiharcolja a hetedik mérkőzést.

NHL rájátszás
Főcsoport-negyeddöntők
Montreal Canadiens - Ottawa Senators 1-6
Pittsburgh Penguins - New York Islanders 4-0
Chicago Blackhawks - Minnesota Wild 5-1