Jégkorong

Az NHL-esek nem vehetnek részt a téli olimpián!

A 2018-as pjongcsangi téli olimpián nem szerepelhetnek az észak-amerikai profiligában szereplő játékosok, illetve az NHL-es szerződéssel rendelkező jégkorongozók.

A 2014-es győztes kanadai válogatottból gyakorlatilag senki sem lesz ott a 2018-as téli olimpián.

„Az a döntés született, hogy minden NHL-szerződéssel rendelkező játékos azonos megítélés alá esik” - jelentette be Bill Daly, az NHL főigazgató-helyettese hétfőn az AP hírügynökségnek. Így az alacsonyabb ligákban szereplő, de NHL-es szerződéssel rendelkezők sem lehetnek ott a 2018-as pjongcsangi téli olimpián. Az NHL-es csapatok által draftolt, de Európában szereplő hokisokat viszont nem tiltják el az olimpiai szerepléstől.

Az NHL áprilisban döntött arról, hogy lezártnak tekinti a kérdést, és a következő idény menetrendjének tervezését úgy végzi, hogy nem számol leállással. Legutóbb, a 2014-es szocsi olimpiát megelőzően szintén sokáig úgy tűnt, hogy az NHL nem szünetel majd az esemény miatt, ám 2013 júliusában mégis sikerült megállapodniuk a feleknek.

Gary Bettman, az NHL első embere korábban hangsúlyozta, a ligának óriási anyagi veszteséget jelent, hogy két és fél hétre leáll a bajnokság a játékok miatt, ráadásul a sérülések veszélye is nagy, így szeretnének valamiféle kompenzációt kapni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) és a nemzetközi szövetségtől (IIHF). Erre a másik oldal eleinte nem volt hajlandó, sőt a NOB a legutóbbi öt olimpián alkalmazott eljárásától eltérően a 2018-as olimpián már a jégkorongozók biztosítását és utazási költségeit sem hajlandó állni, de ezt március végén az IIHF magára vállalta.

Mindezek tükrében egy igen érdekes olimpia vár ránk, hiszen a legnagyobb sztárok kétségkívül kihagyják az ötkarikás játékokat, s az NHL helyett ezúttal a KHL adhatja a jégkorongozók krémjét. Az oroszoknak egyébiránt kiemelten fontos az olimpia, hiszen 30 éve nem nyerték meg, így nem csoda, hogy elkezdtek aggódni azon, hogy több hazai sztár is át akarja tenni székhelyét a tengerentúlra, vagyis nem vehetnének részt a játékokon. Azonban úgy tűnik, hogy gyorsan kapcsoltak az oroszok, hiszen az SZKA Szentpétervár például máris megszerezte a két NHL-es, Szergej Kalinyin és Jevgenyij Kuznyecov játékjogát, továbbá borítékolható, hogy van az a pénz, illetve egyéb dolog, aminek köszönhetően a legnagyobb KHL-es sztárok még egy évvel meghosszabbítják szerződésüket, s részt vehetnének a 2018-as téli olimpián.

Ahol a bukmékerek szerint egyébként perpillanat Oroszország (2.75) a legesélyesebb, de természetesen Kanadát (4.00) sem lehet leírni, de tény, hogy az Európában hokizó Juharlevelesek nem képviselnek akkora játékerőt, mint az oroszok.

Ki nyeri a 2018-as pjongcsangi jégkorong olimpiát?
Ország Odds
Oroszország 2.75
Kanada 4.00
Svédország 4.50
Finnország 9.00
Csehország 10.00
Egyesült Államok 13.00
Svájc 34.00
Németország 67.00
Szlovákia 81.00
Norvégia 101.00
Szlovénia 401.00
Dél-Korea 501.00

A     még nem kínál szorzót a 2018-as pjongcsangi téli olimpia végső győztesére, ám ahogy kihirdeti szorzóit erre vonatkozóan az állami iroda, úgy arról beszámolunk!