NHL

A Cápák vérszagra gyűltek és kiejtették a Vancouvert

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásának nyolcadik játéknapján megszületett az első továbbjutó a San Jose Sharks képében. A Cápák 4-3-ra verték hosszabbításban a Vancouvert, így 4-0-s összesítéssel kerültek be a főcsoport-elődöntőbe. Egyenlített a párharcában a New York Islanders is, míg a Chicago lenullázta a Minnesotát, és már 3-1-re vezet a szériában, ahogy az Ottawa is, mely hosszabbításban győzte le a Canadienst.

San Jose Sharks - Vancouver Canucks 4-3 h.u.

Bár már két éve volt annak, hogy a Vancouver kisöpörte a San Josét a nyugati főcsoportdöntőben, a Cápák égtek a vágytól, hogy ezt a kedvességet visszaszolgáltassák a kanadaiaknak. Miután a Sharks 3-0-s előnyre tett szert a párharcban, meg is adatott a lehetőség, hogy a franchise első söprését pont a két évvel ezelőtti ünneprontók ellen jegyezzék.

Ismét Cory Schneider védett a Vancouver kapujában, annak ellenére, hogy az ellenfél játékosai és a szakértők is úgy látták az első három meccsen, hogy most Roberto Luongo van jobb formában. Schneider bevetése azonban sokáig jó húzásnak tűnt, és igazából ezúttal sem a kapusokon úszott el a találkozó a Vancouver számára.

Joe Thorntonék magabiztosan vették a rájátszás első körét

Négy és fél perccel a vége előtt Joe Pavelski egyenlítette ki a mérkőzést, mely teljesen letaglózta a kanadaiakat, akik már másodszor hagyták kicsúszni a vezetést a kezükből a harmadik harmadban a párharc során. A hosszabbításban egy Schneiderről kijött kipattanót kotort be Patrick Marleau, amivel véget vetett a párharcnak.

A San Jose Sharks története első playoff-söprését vitte véghez. Antti Niemi 32 védéssel zárta a találkozót, míg a túloldalon Cory Schneider 43 védése is kevésnek bizonyult a megváltáshoz.

"Ez egy hatalmas megkönnyebbülés. Sokat fektettünk ebbe a párharcba fizikálisan, és rengeteg energiával dolgoztunk. Az, hogy ezekkel sikerült győznünk, nagyszerű érzés. Nem kell holnap repülőre szállnunk, végre pihenhetünk, ami szerintem a javunkat fogja szolgálni" - nyilatkozta Todd McLellan vezetőedző, akinek munkája veszélybe került volna egy elsőkörös kieséssel. Ehelyett a Canucks mestere, Alain Vigneault aggódhat a pozíciójáért.

New York Islanders - Pittsburgh Penguins 6-4

Nem sokan gondolták volna, de a New York Islanders méltó ellenfelévé nőtte ki magát a Pittsburgh Penguinsnek. Az Islanders és a Penguins idei párharca sokban kezd hasonlítani a Pingvinek tavalyi elsőkörös szériájára a Flyers ellen, miszerint hullanak a gólok, és a tipikus "lőjünk többet mint az ellenfél" taktika kezd érvényesülni mindkét együttesnél.

Az első két harmadban folyamatosan változott a vezető csapat kiléte, viszont az előnyök nem tartottak sokáig. Brian Strait góljára 45 másodperc múlva válaszolt James Neal, majd Mark Streit első találatára szintén egy percen belül reagált a Penguins. Amikor Pascal Dupuis a harmadik harmad elején másodszor vezetéshez juttatta a vendégeket, egyesek talán már lemondtak a fiatal Islandersről, de Streit második találata visszahozta a reményeket, John Tavares gólja a játékrész felénél pedig már a győzelem felé repítette a Szigetlakókat.

Hogy a mérkőzés vége ne legyen körömrágós, arról Casey Cizikas gondoskodott, aki alig másfél perccel a vége előtt kettőre növelte a hazaiak előnyét, így 6-4-re nyert az Islanders, kiegyenlítve a párharcot.

"Megtaláltuk a módját ma a győzelemnek, igaz egy újabb hullámvasutat kellett átélni. Tanultunk azokból a mérkőzésekből, amikor kiengedtük a kezünkből a vezetést, és sokan mondtuk, hogy egy szerencsés megpattanás az egész szezonról dönthet" - nyilatkozta a győztes találat szerzője, Tavares.

A Pittsburgh, mely az alapszakaszban nagybevásárlást vitt véghez Jarome Iginla és Brenden Morrow megszerzésével a régi gondokkal küszködik, miszerint a kapuban nem kap stabil teljesítményt Marc-André Felurytől. A Pingvinek portása 24 lövésből engedett be hat gólt, ami után elképzelhető, hogy csütörtökön már Tomas Vokount lehet majd látni a Penguins kapujában.

Ottawa Senators - Montreal Canadiens 3-2 h.u.

Ha már Tavares szóba hozta a szerencsés mozzanatokat, akkor arról az Ottawa tudna mesélni leginkább a keddi játéknap után, a Montreal-szurkolók legnagyobb bánatára. A vendégek a második harmadban kétgólos előnyt szereztek, és úgy tűnt, hogy a hazaiak ezen az estén nem tudnak túljárni Carey Price eszén.

A harmadik harmad közepén azonban Mika Zibanejad szépített, viszont egy erősen megkérdőjelezhető találattal - a csatár ugyanis tisztán láthatóan rúgta a korongot, amit a bírók vissza is néztek, de ettől még érvényesítették a gólt. A véghajrában lehozták Craig Andersont a Szenátorok az extra mezőnyjátékosért cserébe, és a kapu előtti kavarodásban Cory Conacher találta meg a korongot, majd bepasszírozta azt a montreali kapuba. Conacher egyébként a hét elején pont lemaradt az év újonca szavazásban az első három helyezettről, pedig sokáig tűnt finalistának az apró termetű csatár.

A hosszabbításban már Peter Budaj jött ki a vendégek kapuját őrizni, miután Price kisebb sérülést szedett össze, de a szlovák tartalékkapus nem tudta sokáig elnyújtani a mérkőzést: két és fél perccel a ráadás kezdete után Kyle Turris megrezgette a hálót, és ezzel a Senators behúzta a negyedik mérkőzést is. Az Ottawa már 3-1-re vezet a párharcban, és csütörtökön Montrealban lezárhatja a párharcot.

Minnesota Wild - Chicago Blackhawks 0-3

A Chicago Blackhawks semmiképp sem akart döntetlen állással visszatérni Chicagóba. Szerencséjükre, még a hoki istenek is rájuk mosolyogtak, hiszen a Minnesota Wild már második kapusát vesztette el a meccsen a párharc során: az első haramd végén Josh Harding sérült le, így a folytatásban már Darcy Kuemper védett, akinek felavatása 66 másodpercbe tellett a vendégeknek.

Patrick Sharp kétszer is betalált, a harmadik vendég gólt Bryan Bickell jegyezte. A hazai játékosoknak a sok korongeladás mellett Corey Crawforddal is meggyűlt a baja, aki végül mind a 25 védést hárította a mérkőzésen, pályafutása második playoff-shutoutját regisztrálva.

A Chicago úgy vezet 3-1-re a párharcban, hogy a Sólymok első sora Jonathan Toewsszel, Marian Hossával és Brandon Saaddal csupán egyetlen gólt szerzett az első négy meccsen. Azonban míg a többi sor tud kompenzálni a Blackhawksnál, addig a Minnesotánál nagyon meglátszik, hogy Zach Parisééknek nem megy a gólszerzés. A Wild maradt az egyetlen csapat a playoffban, mely még nem szerzett emberelőnyös találatot, miután a mai meccsen hat kisbüntetést hagytak kihasználatlanul.

A párharc Chicagóban csütörtök este folytatódik, ahol a Blackhawks csatlakozhat majd a már továbbjutó San Jose Sharkshoz.

NHL rájátszás
Főcsoport-negyeddöntők
New York Islanders - Pittsburgh Penguins 6-4
Ottawa Senators - Montreal Canadiens 3-2 h.u.
Minnesota Wild - Chicago Blackhawks 0-3
San Jose Sharks - Vancouver Canucks 4-3 h.u.