NBA

Nem tett jót a hosszú pihenő, kikapott a címvédő

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 17. játéknapján a maradék két főcsoport-döntő is kezdetét vette. A keleti oldalon újabb vendég siker született, a Chicago Bulls idegenben lepte meg a Miami Heatet, míg nyugaton a San Antonio és a Golden State csak kétszeres hosszabbítás után tudott dűlőre jutni, amit végül a Spurs nyert meg.

Miami Heat - Chicago Bulls 86-93

A Chicago Bulls megtehette volna, hogy feltartott kezekkel megy ki a Miami Heat ellen, elvégre sem Derrick Rose-ra, sem Luol Dengre nem számíthattak a Bikák. Megspékelte a dolgokat, hogy a Miami az utóbbi 12 mérkőzését megnyerte, és már egy hete pihent, míg a Chicago csak szombaton harcolta ki a továbbjutást.

Azonban ez a Bulls tett pontot a Miami 27 mérkőzéses győzelmi sorozatának végére, és most ismét hasonló szerepet töltöttek be, Nate Robinson vezérletével. Robinson az első félidőben még vért is köpött, jól jelezve a párharc fizikai mivoltát, majd hétpontos hátrányból állította fel a csapatát. A Bulls az utolsó 2 percet 10-0-ra nyerte a címvédő ellen, és így már rögtön az első mérkőzésen meglepte a címvédő gárdát.

LeBron Jamesék ritka hazai vereséget szenvedtek a főcsoport-elődöntő első mérkőzésén

Robinson 27 ponttal zárta a találkozót, míg Jimmy Butler 21 egységet rakott be a közösbe 14 lepattanó begyűjtésével. A Heat az elmúlt 44 mérkőzésén 41-3-ra áll, ugyanakkor a három vereségből kettőt is a Bulls ellen szenvedtek el Jamesék. A Bulls immáron 3-2-re vezet az idei Heat elleni rangadókon.

James egyébként megkapta a meccs előtt az MVP trófeáját, és végül 24 pontot szorgoskodott össze nyolc lepattanóval és hét assziszttal.

A négy győzelemig tartó párharc állása 1-0 a Bulls javára.

San Antonio Spurs - Golden State Warriors 129-127 h.u.

A Golden State Warriors játékosai valószínűleg nézhették a vasárnapi Oklahoma City-Memphis találkozót, ahol a Grizzlies majdnem meglepte a nyugati első Thundert. Stephen Curryék eltökélt szándékuk volt, hogy ők már sikeresebben vegyék az első akadályt a Spurs ellen, de végül ők is kénytelenek voltak megelégedni a majdnemmel.

Pedig a Warriors már 16 ponttal vezetett 4 perccel a lefújás előtt, a véghajrát azonban nagyon megnyomták Tony Parkerék, és 18-2-vel zárták ezt a periódust. Utána két hosszabbításnak kellett leperegnie, mire a közönség ünneplésbe kezdhetett a játékosokkal együtt.

Manu Ginobili lett a hős, aki1.2 másodperccel a vége előtt triplát értékesített, így egypontos hátrányból kétpontos előnyt varázsolva a Spursnek. Jarrett Jack szintén triplával próbálkozott a hátralévő időben, de az ő kísérletét már nem koronázta siker, így egy drámai mérkőzésen maradt alul a Warriors, de szégyenkeznivalója nincs a vendég csapatnak, hiszen egy remek párharc alapjait rakták le az első meccsen.

A négy győzelemig tartó párharc állása 1-0 a Spurs javára.

NBA rájátszás
Főcsoport-elődöntők
Miami Heat - Chicago Bulls 86-93
San Antonio Spurs - Golden State Warriors 129-127 h.u.