NBA

Damian Lillard lett az év újonca

  • MD

Damian Lillardot szerdán hivatalosan is megválasztották az év újoncának az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA).

Az alapszakasz végeztével a szakértők egyöntetű véleménye volt, hogy Damian Lillard, a Portland Trail Blazers irányítója volt a 2012-13-as idény újonca. Szerdán hivatalosan is megkapta ezt a címet a ligától.

Damian Lillard újonc teljesítményét csak hárman múlták felül a liga történetében

Lillardot még a tavalyi draft hatodik helyén választotta ki a Portland, és első évében az egyik legjobb idényt produkálta az újonc irányítók történetében. Mind a 82 mérkőzésen szerepelt, és majd 39 perc átlag játékidő mellett 19 pontot, 6.5 asszisztot és 3.1 lepattanót átlagolt a fiatal játékos. Lillard lett csupán a negyedik újonc a liga történetében, aki legalább 19 pontos átlaggal kezdte meg NBA-karrierjét, amivel olyan legendák nyomdokaiba lépett, mint Oscar Robertson vagy Allen Iverson.

Lillard szintén a negyedik játékos lett, aki a Portland franchise-ból elhódította az év újonca címet. Korábban Brandon Roy (2006-07), Sidney Wicks (1971-72) és Geoff Petrie (1970-71) érdemelte ki ezt a kitüntetést.

A szakértők véleménye szerint Lillard a lehető legjobb helyre került, miután a Portland választotta ki őt a drafton, hiszen nem volt igazi konkurense a csapaton belül. A 22 éves játékos 23 ponttal és 11 assziszttal kezdte meg karrierjét, és végül 33-49-es mérleggel zárt vele a csapat. Lillard, és a csapat másik gyöngyszeme, LaMarcus Aldridge miatt sokan bíznak a Portland jövőjében, egyesek még egy jövő évi playoff-helyezést sem tartanak valószerűtlennek tőlük.