NHL

Kevés góllal és hosszabbításokkal rajtolt a playoff

Elindult az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 2013-as rájátszása. Az első játéknapon három nyugati mérkőzés került megrendezésre, a Chicago és a St. Louis hosszabbításban verte a Minnesotát, illetve a címvédő Los Angelest, az Anaheim 3-1-es győzelmet aratott.

St. Louis Blues - Los Angeles Kings 2-1 h.u.

A St. Louis Blues olyat igyekezett végre hajtani, amire már majdnem egy éve nem került sor: legyőzni a Los Angeles Kingst. A Blues hazai pályán kezdte meg a playoffot a tavalyi kiejtője ellen, és a playoff-tempóra való átváltás tetten érhető volt mindkét együttesnél.

A St. Louis Blues egy emberhátrányban lőtt hosszabbításos góllal vetett véget a Kings elleni vesszőfutásának

Jonathan Quick sokáig meccsben tartotta a vendégeket, egyedül Alex Steen tudott beköszönni neki az első harmad derekán emberelőnyből, de utána mintha csak a tavalyi playoff-párharcot láthatták volna a nézők: a Blues-játékosok próbálkoztak mindenhonnan túljárni Quick eszén, eredménytelenül. Alig fél perccel a lefújás előtt aztán jött is a hidegzuhany, és Justin Williams kiegyenlített, meghálálva kapusa 35 védéses teljesítményét.

A Blues azonban felülkerekedett a régi idők démonjain, és Alex Steen hajtása győzelmet ért végül a Zenészeknek. A ludas végül pont Quick lett, aki egy belőtt korongot igyekezett megszelídíteni a kapu mögött, de Steen lecsapott a pakkra, majd megszerezte a hőn áhított gólt - mindezt egy négyperces emberhátrány közepén. A Blues nyolc meccs után nyert először a Kings ellen, és talán a legjobbkor.

"Ez egy érzelmi hullámvasút. Megfogyatkoztunk, és azon törtük a fejünket, hogyan védekezzük ki a négyperces emberhátrányt, erre már vége is a mérkőzésnek. Utálom mondani meccsekre, hogy kötelező győzelmek, de remélhetőleg ebből önbizalmat nyerünk" - értékelt Ken Hitchcock a hazaiak mestere.

A Kings tavaly mind a négy hosszabbításos meccsét megnyerte és csupán egyszer kapitulált idegenben. Egyszer sem kerültek hátrányba a párharcokban a bajnoki menetelésük során, így most végre ők is megmutathatják, hogy mire képesek hátrányból.

Chicago Blackhawks - Minnesota Wild 2-1 h.u.

Valószínűleg mindenki fölényes chicagói győzelmet várt a Wild elleni párharc első mérkőzésén, ehelyett a Sólymok dolgát igen csak megnehezítették a Vadak. Az első percek után még talán a Corey Crawfordba vetett bizalom is megingott, miután egy igen gyenge lövést képes volt beereszteni Cal Clutterbucktól, de a hazaiak portása ezt követően megnyugodott, és a hátralévő időben stabil pontnak bizonyult.

Josh Harding is parádézott azonban, és csak Marian Hossának sikerült eredményesnek lenni ellene a rendes játékidőben, de a gólja elég volt ahhoz, hogy hosszabbításra kerüljön sor. A percek peregtek, és lassan már mindenki a második ráadásra készülődött, amikor hirtelen egy kettő az egy elleni szituáció kerekedett a hazaiak javára, Viktor Stalberg pedig ügyesen játszotta meg Bryan Bickellt, aki egy lövőcsel után fonákkal pontot tett a mérkőzés végére.

"Türelmesnek kellett maradnunk. Voltak lehetőségeink, nem igazi szóló lehetőségek, de végül csak lett egy olyan is, amin be is találtunk, és ez hatalmas dolog. A gyorsaságunk miatt az egész során sok csapat próbált minket megállítani és ezzel frusztrálni minket (eredménytelenül)" - nyilatkozta a gólszerző.

Anaheim Ducks - Detroit Red Wings 3-1

Semelyik csapat nem találkozott annyiszor egymással 1997 óta, mint a Ducks és a Red Wings, úgyhogy a két együttes úgymond régi ismerősként csapott össze hatodszor. Az első meccsen még nyugodtak maradtak a kedélyek, és inkább a hajtós mezőnyjáték dominált a jégen, de csak emberelőnyökből tudtak betalálni a csapatok.

Nick Bonino kezdte az első harmad közepén, amire Daniel Cleary hat perccel később válaszolt, és ezt követően a záró felvonásig a két kapusról, Jonas Hillerről, illetve Jimmy Howardról szólt a mérkőzés. Végül Howard maradt alul a versenyben, a harmadik játékrész elején az örök ifjú Teemu Selanne rezgette meg ismét a detroiti kapus hálóját. A vendégek a végére lehozták a kapust, de egyenlítés helyett a Ducks eldöntötte a mérkőzést Francois Beauchemin üres kapus találatával.

A találkozó után a vendégek mestere, Mike Babcock nem volt elégedett a csapata teljesítményével, ami leginkább a hazaiak érdemének köszönhető.

"Nem gondolom, hogy nagyszerűen játszottunk volna. Nem mozgattuk jól a korongot, de ők is megérdemlik a dicséretet, hiszen ők is részei az egyenletnek. Úgy gondolom, hogy az ő csapatuk jobb volt a miénknél. Ők kontrollálták a mérkőzést."

NHL rájátszás
Főcsoport-negyeddöntők
Chicago Blackhawks - Minnesota Wild 2-1 h.u.
St. Louis Blues - Los Angeles Kings 2-1 h.u.
Anaheim Ducks - Detroit Red Wings 3-1