NHL

Visszavágott az ünneprontónak a Chicago

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 59. játéknapján a Chicago Blackhawks revánsot vett azon a csapaton, mely megszakította a csapat 24 meccses pontszerző sorozatát az idén. Patrick Kane-ék 5-2-es győzelemmel távoztak ezúttal a Colorado Avalanche otthonából. Csoportrangadót nyert a Wild Vancouverben, az Anaheim és a Los Angeles pedig hazai pályán gyűrte le riválisát.

Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks 2-5

Kevés csapat tudott idén rendes játékidőben borsot törni a Chicago orra alá, de a Colorado eldicsekedhetett azzal, hogy múltkori 6-2-es győzelmével megállította a Blackhawkst 24 pontszerző mérkőzés után az idei szezonban. Az Avalanche és a Blackhawks ezúttal is Denverben találkozott egymással, de amilyen sima volt a múltkori összecsapás, olyan lett ez is, csak most már vendég részről.

A Blackhawks másodszor már nem kímélte meg a Coloradót idegenben

Már a negyedik percben feliratkoztak az eredményjelzőre a vendégek, és bár Gabriel Landeskog emberhátrányos találata az első harmad végén még egy szoros találkozóval kecsegtetett, a második felvonásban már kétség sem fért hozzá, hogy ezt a mérkőzést ki fogja megnyerni. Patrick Kane és Jonathan Toews is gólt jegyzett, amely mellé még két asszisztot is kiszórtak, és végül 5-2-es eredménnyel álltak bosszút a március 8-i vereségért.

A Chicago kapuját ezúttal Ray Emery védte, aki 17 védést bemutatva maradt hibátlan a szezonban: mind a 11 mérkőzést megnyerte vele a Blackhawks, így bár csapatszinten a nagy sorozat félbeszakadt, továbbra is van miért izgulnia egyénileg a Chicago-drukkereknek.

Vancouver Canucks - Minnesota Wild 1-3

Két azonos pontszámmal rendelkező csapat mérkőzött meg a csoportelsőségért Vancouverben, de a hazaiak nem tudták megoldani azt a rejtélyt, melyet a Wild kapusa, Niklas Backstrom jelentett számukra. A vendégek portása 35 védéssel keserítette meg a hazai csatárok életét, akik közül csak Henrik Sedin tudott eredményes lenni.

A Wild ellenben folytatta jó szériáját, és Charlie Coyle révén megtörte az egált a harmadik harmadban, majd Matt Cullen még a játékrész közepe előtt kettőre növelte a Wild előnyét. A Minnesota így már két pont különbséggel vezeti az északnyugati csoportot, és már nyolcadik győzelmüket jegyezték az utóbbi 11 mérkőzésen. A Vancouver ezzel szemben lejtőn van, tizenegyedik alkalommal kapituláltak az elmúlt 16 találkozón.

Anaheim Ducks - San Jose Sharks 5-3

A lehető legjobban hangolódott a szerdai szuperderbire a Chicago ellen az Anaheim Ducks. A Kacsák a legnagyobb riválisukat fogadták a Sharks személyében, de még az eltiltott Corey Perry nélkül is sikerült egy gólgazdag találkozón felülkerekedniük rajtuk. Emerson Etem első NHL-es gólját ünnepelhette a mérkőzésen, és egy asszisztot is kiosztott, Francois Beauchemin pedig védő létére duplázni tudott.

Viktor Fasth őrizte a hazaiak hálóját, és most sem lehetett panasz munkásságára, a három bekapott gól ellenére is 32 védéssel zárta a mérkőzést. A Ducksnak ez volt sorozatban a 12. hazai győzelme, ami franchise rekord, és 21-3-4-es mérlegükkel a liga második legjobb mutatójával rendelkeznek a Chicago mögött. A csendes-óceáni csoportot is magabiztosan, 12 ponttal vezetik a címvédő Los Angeles Kings előtt.

New York Rangers - Carolina Hurricanes 2-1 h.u.

Nem oldódott meg a gólszerzési problémája a New York Rangersnek, de Henrik Lundqvist a csapat szerencséjére elemében volt, és a régi szép időkhöz hasonlóan megnyerte a mérkőzést a Parkőröknek. Bár az első harmadban még úgy tűnt, hogy a Hurricanes is átgázol a Rangersön, Lundqvist megmakacsolta magát, és a hátralévő időben egyetlen korong sem haladt át rajta.

A minimális erőfeszítést a pontszerzéshez Derek Stepan biztosította a mezőnyjátékosok részéről, aki egalizált a mérkőzésen, majd a szétlövésekben Rick Nash és J.T. Miller is betaláltak, míg Lundqvist mind a két vendég kísérletet hárította. John Tortorella vezetőedző újraegyesítette a mérkőzésre a Nash, Brad Richards és Marian Gaborik-féle triót, de a papíron jól hangzó sor eredménytelennek bizonyult a szétlövés kivételével. A Rangers kedden az ősrivális New Jersey Devilshez látogat, ahol nagy szükségük lenne a két pontra, hogy stabilizálják helyüket a playoff-versenyben.

Tampa Bay Lightning - Philadelphia Flyers 4-2

Nem lehet egyelőre megmondani, hogy a Tampa Bay és a Philadelphia közül mely csapat ad nagyobb okot a csalódásra a szurkolói számára, mindenesetre a két együttes összecsapásán a Tampa Baynek jött ki a lépés. Teddy Purcell a harmadik harmad közepén törte meg az egyenlő állást, amire a Flyers már nem tudott reagálni.

Steven Stamkos még a végső dudaszó előtt megszerezte szezonbeli 21. mérkőzését, ami egyben a 200. találata volt a gólerős csatárnak. 23 évesen és 41 naposan a negyedik legfiatalabb játékosa az NHL-nek, aki elérte ezt a mérföldkövet, csupán olyan nevek előzik meg őt, mint Wayne Gretzky, Mario Lemieux, illetve Dale Hawerchuk. A Lightning a győzelem ellenére még mindig nem érezheti kényelemben magát, hiszen továbbra is öt pont választja el őket a playoffot érő nyolcadik helytől.

Dallas Stars - Calgary Flames 4-3

Pár nappal a franchise egyik legdurvább veresége után a Dallas Stars tagjai kiköszörülték a csorbát, legalábbis mondhatni, hogy ráléptek a helyes ösvényre a Calgary Flames ellen. Loui Eriksson duplázni tudott, és Eric Nystrom, valamint Erik Cole is betaláltak, amivel végül véget tudtak vetni négymeccses vereségszériájuknak a Csillagok.

A mérkőzésen már 3-0-ra is vezettek a hazaiak, de végül majdnem elszórakozták a győzelmet. Kari Lehtonen kapujára 19 lövés érkezett, de a finn kapusnak volt már jobb mérkőzése is ennél. A Calgarynak ez volt sorozatban a hetedik idegenbeli veresége, utoljára pont Dallasban nyertek 4-3-ra még február közepén.

Los Angeles Kings - Phoenix Coyotes 4-0

Jonathan Quick válláról nagy teher eshetett le a végső dudaszó után, hiszen végre megszerezte első shutoutját az idei szezonban. Quick játékát időről időre kritikák érték idén, mivel formája messze elmaradt a tavalyitól, aminek hátterében a holtszezon műtétei is állhatnak. 27 védéses shutoutja pályafutásának 25. hibátlan mérkőzése volt.

A Kingstől Anze Kopitar és Jeff Carter is gólt, illetve gólpasszt szállítottak a csapat konyhájára, a másik két gólt pedig két újonc, Tyler Toffoli, illetve a védő Jake Muzzin jegyezték. A Phoenix elképesztően mély völgyben van, ez volt sorozatban a harmadik mérkőzésük, hogy még gólt sem tudtak szerezni.

NHL
59. játéknap
New York Rangers - Carolina Hurricanes 2-1 h.u.
Tampa Bay Lightning - Philadelphia Flyers 4-2
Dallas Stars - Calgary Flames 4-3
Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks 2-5
Vancouver Canucks - Minnesota Wild 1-3
Anaheim Ducks - San Jose Sharks 5-3
Los Angeles Kings - Phoenix Coyotes 4-0
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 29 51 1. Pittsburgh Penguins* 30 44
Anaheim Ducks* 28 46 2. Montreal Canadiens* 28 42
Minnesota Wild* 28 34 3. Carolina Hurricanes* 28 32
Los Angeles Kings 28 34 4. Boston Bruins 27 41
St. Louis Blues 28 34 5. Ottawa Senators 29 36
Detroit Red Wings 29 33 6. Toronto Maple Leafs 29 32
Vancouver Canucks 28 32 7. Winnipeg Jets 29 32
San Jose Sharks 28 30 8. New Jersey Devils 29 32
Phoenix Coyotes 29 30 9. New York Rangers 28 30
Dallas Stars 28 29 10. New York Islanders 28 29
Edmonton Oilers 28 28 11. Tampa Bay Lightning 29 27
Nashville Predators 29 28 12. Philadelphia Flyers 30 27
Columbus Blue Jackets 29 28 13. Washington Capitals 28 25
Calgary Flames 27 26 14. Buffalo Sabres 29 24
Colorado Avalanche 28 24 15. Florida Panthers 29 20
LM=lejátszott meccs, P=szerzett pont, *=csoportelső