NHL

A Los Angeles hazavágta a St. Louis Bluest

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 24. játéknapján csupán hat mérkőzést rendeztek, de azokon záporoztak a gólok. A címvédő idegenben verte a Bluest, a Carolina egy tízgólos meccsen nyert a New York Islanders ellen, a Toronto és a Columbus pedig hazai pályán adott hatalmas pofont a Philadelphiának, illetve a San Jose Sharksnak.

St. Louis Blues - Los Angeles Kings 1-4

Míg a tavalyi idényben el sem lehetett dönteni, hogy Jaroslav Halak vagy Brian Elliott számít-e az igazi kezdőkapusnak a St. Louis Bluesnál, addig idén tisztán látszik, hogy Elliott nem képes megismételni tavalyi fantasztikus formáját - legalábbis eddig. Sorozatban ötödik vereségét könyvelte el a Blues, és eme széria alatt egyszer sem kaptak négy gólnál kevesebbet, pedig Ken Hitchcock érkezése óta a stabil védelem és kapusteljesítmény lett a Blues védjegye.

Elliott kezdése azért is számított meglepetésnek, mivel Jaroslav Halakot a csapat aktivizálta a sérült listájáról. Elliott ezúttal 19 védéssel zárt, 23 próbálkozásból, amivel most sem könnyítette meg a Blues dolgát, ugyanakkor a csatárok sem tettek ki magukért, akik közül csak Alexander Steen tudta bevenni Jonathan Bernier kapuját. A vendégek részéről Jeff Carter először duplázott mióta tavaly a Stanley-kupa döntő hatodik mérkőzésén kétszer is beköszönt Martin Brodeurnek.

A Blues tehát nem tudott visszavágni a tavalyi főcsoport-elődöntőben elszenvedett vereségért, és a Zenészek egyre mélyebb gödörben találják magukat. A Kings a vasárnapi drámai vereség után talán most elkapja a fonalat, és végre címvédőhöz méltóan remekelhetnek a továbbiakban.

Toronto Maple Leafs - Philadelphia Flyers 5-2

Mintha az égiek valóban összeszövetkeztek volna a Toronto Maple Leafs ellen. Még egy kiütéses győzelemnek sem örülhetnek felhőtlenül, miután kezdő kapusuk, James Reimer sérülés miatt idő előtt volt kénytelen elhagyni a pályát.  Reimert a második harmadban kellett lesegíteni a játéktérről, láthatóan a bal lábával sérült meg. Randy Carlyle vezetőedző szerint kedden derül ki a pontos diagnózis, de nem számít hosszú távollétre a kanadai kapustól. A Toronto szurkolók reménykedhetnek benne, hogy a mester optimizmusa nem alaptalan.

A Torontónak ez volt egyébként csupán a második hazai győzelme idén. Reimer után a cserekapus Ben Scrivens őrizte a kanadaiak hálóját, és 32 védésével oroszlánrészt vállalt abban, hogy sima eredmény szülessen. Matt Frattin és James van Riemsdyk - aki tavaly még a Flyerst erősítette - hozták a szokásos góljukat, de a nem éppen eredményességéről elhíresült Colton Orr is betalált Ilja Brizgalov kapujába.

New York Islanders - Carolina Hurricanes 4-6

Nem hiába mondják, hogy a jégkorongban törekedni kell a hatvan perc kemény játékra. Bár két harmad után még a hazai New York Islandersnek állt a zászló, a záró felvonásban a Carolina Hurricanes négyszer is beköszönt Rick DiPietrónak, és ezzel megfordították Eric Staalék a mérkőzést.

Alexander Szjomin pályafutása 200. találatát jegyezte, Jiri Tlusty pedig két gólja mellé két asszisztot is produkált, aminek köszönhetően egyenlő létszám mellett felül tudtak kerekedi a hazaiakon, akik emberelőnyben szerezték összes találatukat.

Columbus Blue Jackets - San Jose Sharks 6-2

Vagy a Columbus vált hirtelen világverő csapattá, vagy a San Jose Sharks került nagyon mély gödörbe a csodás szezonrajt után. Egyelőre a biztos válaszra várni kell, de inkább a második felállás a valószínűbb. A Columbus hosszú idő után teljesen kiszolgálta a közönségét hat lőtt góllal, miközben az ellenfél csupán kétszer talált be Steve Mason hálójába.

Vinny Prospal és Mark Letestu franchise rekordot állított fel a mérkőzésen, miután 8 másodperc alatt mindketten betaláltak a harmadik harmadban.

Calgary Flames - Minnesota Wild 1-2 szétlövésekkel

Első idegenbeli sikerét aratta a Minnesota Wild a szezonban a csapatkapitánya, Mikko Koivu 500. NHL-mérkőzésén, aki stílusosan a meccs döntő emberének bizonyult. Az 1-1-es rendes játékidő után a ráadás nem hozott gólt, így a rávezetéseknek kellett eldönteniük a második pont jussát. A döntő találatot stílusosan Mikko Koivu szerezte, aki után Alex Tanguay a hazaiak oldaláról nem tudta bevenni az egész meccsen kiválóan védő Niklas Backstrom kapuját.

Colorado Avalanche - Phoenix Coyotes 2-3 h.u.

Mike Smith és Shane Doan már tavaly is a Phoenix sikereinek két legfőbb kovácsa voltak, és ezúttal is ők ketten hozták össze a Coyotes újabb győzelmét. Smith 41 védéssel, míg a csapatkapitány a hirtelen halálban szerzett győztes góllal asszisztált a két ponthoz. Doan ezzel megkoronázta hétfői teljesítményt, mivel mindhárom vendégtalálatból kivette részét: kétszer befejezőként, egyszer pedig előkészítőként.

NHL
24. játéknap
New York Islanders - Carolina Hurricanes 4-6
Toronto Maple Leafs - Philadelphia Flyers 5-2
Columbus Blue Jackets - San Jose Sharks 6-2
St. Louis Blues - Los Angeles Kings 1-4
Calgary Flames - Minnesota Wild 1-2 szétlövésekkel
Colorado Avalanche - Phoenix Coyotes 2-3 h.u.
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 12 22 1. New Jersey Devils* 12 19
Anaheim Ducks* 11 17 2. Boston Bruins* 10 17
Vancouver Canucks* 11 16 3. Carolina Hurricanes* 11 13
San Jose Sharks 12 16 4. Toronto Maple Leafs 13 16
Detroit Red Wings 12 15 5. Pittsburgh Penguins 13 16
Nashville Predators 12 14 6. Ottawa Senators 12 14
Phoenix Coyotes 13 14 7. Montreal Canadiens 11 13
St. Louis Blues 12 13 8. New York Rangers 11 12
Dallas Stars 12 13 9. Tampa Bay Lightning 11 12
Edmonton Oilers 12 13 10. Winnipeg Jets 11 11
Minnesota Wild 12 13 11. Philadelphia Flyers 13 11
Los Angeles Kings 11 10 12. Buffalo Sabres 13 11
Columbus Blue Jackets 13 10 13. Florida Panthers 11 9
Calgary Flames 10 9 14. New York Islanders 12 9
Colorado Avalanche 11 9 15. Washington Capitals 12 7
LM=lejátszott meccs, P=pontszám, *=csoportelső