NHL

Tömegbunyót szült a kanadai rangadó

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 22. játéknapjának késő esti mérkőzésein záporoztak a gólok. A Washington 5-0-ra, a Toronto pedig 6-0-ra nyert a Florida, illetve a Montreal elleni csoportrangadón, az Anaheim pedig 6-5-re győzött szétlövésekkel a St. Louis Blues ellen.

Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 0-6

Valószínűleg nem a véletlen műve, hogy amint Phil Kessel rátalált a pontszerző ütőjére, a Toronto Maple Leafs is elkezdte egymás után begyűjteni a skalpokat. Hogy a legújabbat pont az ősrivális Montreal Canadiens otthonában szerezték, az csak még édesebbé teszi a dolgokat a Juharlevelesek számára.

Vérbeli rangadó volt a Canadiens és a Maple Leafs összecsapása, még ha a hazaiak nem is tudtak feliratkozni az eredményjelzőre. A harmadik harmadban már elszabadultak az indulatok, és verekedések mellett rágalmazások, valamint alattomos, sérülést megcélzó megmozdulások játszották a főszerepet, de szerencsére senkinek sem esett hosszú távú baja. Phil Kessel gólt lőtt és másik kettőt előkészített, James Reimer pedig 37 védést mutatott be a shutoutja során. A Toronto eddig mind a két meccset megnyerte az idei szezonban a Montreal ellen.

Washington Capitals - Florida Panthers 5-0

A Washington Capitals régi fényében csilloghatott ismét a Florida Panthers elleni csoportrangadón. A fővárosiak botrányosan rosszul kezdték meg az idényt, de az új vezetőedző, Adam Oates mindvégig kitartott amellett, hogy jó úton haladnak, és idővel jönni fognak az eredmények. A tavalyi csoportbajnok Florida ellen pedig kijött a lépés, már csak az a kérdés, hogy ez volt-e a szabályt erősítő kivétel vagy a közeljövőben megint Capitals-dominanciát láthatnak-e a nézők.

Troy Brouwer két góllal vette ki részét a pofonosztásból, a tavalyi playoff hőse, Braden Holtby pedig 27 védéssel jegyzett shutoutot. A csapatkapitány, Alex Ovecskin is eredményes tudott lenni egy nappal azután, hogy a Washington játékosai saját körükön belüli megbeszélést tartottak, amivel úgy tűnik tisztázni tudták az eddigi félreértéseket. A Capitals mérlege továbbra sem túl rózsás (3-8-1), de még van idejük arra, hogy felkapaszkodjanak az élmezőnybe.

New York Islanders - Buffalo Sabres 2-3

Sokszor lehet hallani a csapatépítés elsőszámú szabályát az NHL-ben, miszerint vegyél egy jó kapust. A Buffalónak csupán draftolnia kellett egyet Ryan Miller személyében, és az amerikai portás sokadszor bizonyította, hogy milyen kincsre is lelt benne a Sabres. Nem túlzás azt mondani, hogy Miller egyedül nyerte meg a Buffalónak az Islanders elleni találkozót, mivel a hazaiak 43-15-re lőtték túl a vendégeket.

Miller azonban csak kettő lövést engedett be, a kanadai táblázat éllovasa, Thomas Vanek pedig góllal és assziszttal vette ki a részét az Islanders-fanok által mindenképpen nem megérdemeltnek titulált győzelemből. Az Islanders kétszer is egyenlíteni tudott a mérkőzésen, és harmadjára is adatott esélyük, de John Tavares kihagyta a büntetőlövést 4 perccel a vége előtt, ennél nagyobb lehetőségük pedig már nem akadt a hátralévő időben. A Sabres sorozatban másodszor nyert, míg a Szigetlakók a 4-2-1-es start után zsinórban negyedszer kaptak ki.

St. Louis Blues - Anaheim Ducks 5-6 szétlövésekkel

A 30 éves újonc kapus, Viktor Fasth önbizalmán a rendes játékidőben bekapott öt gól sem ejtett csorbát, és a szétlövésekben ismét úgy brillírozott, ahogy azt megszokták tőle az Anaheim drukkerek az elmúlt hetekben. A találkozó igazán fordulatosra sikeredett, hiszen az első harmadban a Blues 3-1-es előnyre tett szert, de ezután a hazaiaknak kellett kapaszkodniuk a vendégekre, végül alig 5 perccel a rendes játékidő vége előtt kialakult az 5-5-ös döntetlen.

Miután a hirtelen halál nem hozott gólt, jöhettek a rávezetések, és Fasth hat próbálkozásból hármat hárított, így ő lett nyolc év után az első kapus, aki az első öt kezdőmérkőzését megnyerte. A túloldalon Brian Elliott ezúttal sem tudott megbízható teljesítménnyel előrukkolni, és a Blues már sorozatban negyedik vereségét könyvelte el, és eme sorozat alatt egyszer sem úszták meg öt bekapott gól nélkül.

Minnesota Wild - Nashville Predators 2-1 h.u.

Két ellentétes formában lévő csapat csapott össze Minneapolisban. Míg a Wild remekül kezdte az idényt, addig a Nashville pocsékul, de azóta fordult a kocka, és a Nashville érkezett zsinórban négy győzelemmel a háta mögött St. Paulba.

A találkozó végül a kapusokról szólt, akik fantasztikus védéseikkel gondoskodtak arról, hogy ne essen sok gól a mérkőzésen. Az 1-1-es rendes játékidő után aztán a hosszabbításban a hazaiak ajándékba kaptak egy emberelőnyt, miután Paul Gaustad kézpasszát egy bulit követően szabálytalannak ítélték meg a bírók. A Wild nem bízott semmit a véletlenre, és Devin Setoguchi idénybeli első találatával megszerezte a második pontot, véget vetve hárommeccses vereségsorozatának.

Vancouver Canucks - Calgary Flames 5-1

Az újonc Jordan Schroeder csatlakozott azokhoz a zöldfülűekhez az NHL történetében, akik első NHL-es góljaikat párban szállítják a csapatuk konyhájára. Pár nappal T.J. Miller, a Rangers újoncának duplázása után Schroeder is egy mérkőzésen szerezte meg élete első és második profi gólját, melyekkel a Vancouver sima győzelmet aratott a csoportutolsó Calgary Flamesszel szemben.

Leland Irving védett ismét a sérült Miikka Kiprusoff helyett a Calgary színeiben, de ezúttal nem tudott stabil teljesítményt nyújtani a kapuban:31 lövésből csupán 26-ot hárított, míg Cory Schneider eszén csak egyszer jártak túl a vendégek 34 próbálkozásból. A Vancouvernek ez volt sorozatban az ötödik győzelme.

Boston Bruins - Tampa Bay Lightning elhalasztva

A Boston és a Tampa Bay összecsapását a keleti parton tomboló hóvihar miatt elhalasztották.

 

NHL
22. játéknap
Boston Bruins - Tampa Bay Lightning elhalasztva
Washington Capitals - Florida Panthers 5-0
New York Islanders - Buffalo Sabres 2-3
Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 0-6
St. Louis Blues - Anaheim Ducks 5-6 szétlövésekkel
Minnesota Wild - Nashville Predators 2-1 h.u.
Vancouver Canucks - Calgary Flames 5-1
   
Korábban:  
New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins 3-1
Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 4-3 h.u.
Detroit Red Wings - Edmonton Oilers 2-1
Ottawa Senators - Winnipeg Jets 0-1
San Jose Sharks - Phoenix Coyotes 0-1 szétlövésekkel
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 11 20 1. New Jersey Devils* 11 17
Anaheim Ducks* 11 17 2. Boston Bruins* 9 15
Vancouver Canucks* 11 16 3. Tampa Bay Lightning* 10 12
San Jose Sharks 11 16 4. Pittsburgh Penguins 12 16
Nashville Predators 11 14 5. Toronto Maple Leafs 12 14
Detroit Red Wings 11 13 6. Ottawa Senators 12 14
St. Louis Blues 11 13 7. Montreal Canadiens 11 13
Dallas Stars 12 13 8. Carolina Hurricanes 10 11
Phoenix Coyotes 12 12 9. Winnipeg Jets 11 11
Minnesota Wild 11 11 10. Philadelphia Flyers 12 11
Edmonton Oilers 11 11 11. Buffalo Sabres 12 11
Calgary Flames 9 8 12. New York Rangers 10 10
Los Angeles Kings 9 8 13. New York Islanders 11 9
Colorado Avalanche 10 8 14. Florida Panthers 11 9
Columbus Blue Jackets 11 8 15. Washington Capitals 12 7
LM=lejátszott meccs, P=pontszám, *=csoportelső