NFL

Lézeres "first-down vonal" segítheti a helyszíni élményt a stadionokban

  • VNA

A helyszíni szurkolókat tekintve a világ legnépszerűbb ligájának számít az észak-amerikai profi futball bajnokság (NFL), ahol folyamatosan dolgoznak a nézők még jobb kiszolgálásán.

A Sport1 közvetítésein nevelkedett magyar NFL-szurkolók számára már teljesen megszokott dolog, hogy az amerikai futball találkozók alatt az akciók kiinduló pontját, az ún. first-down vonalat sárgával kivetítik a TV-képernyőjére. Ezáltal sokkal jobban követhető az, hogy az adott csapat éppen milyen messze van attól, hogy négy kísérletből legalább tíz yardot jusson előre. Bár ezt a helyet a pálya szélén álló hatalmas bójákkal is jelzik, a stadionokban helyet foglaló nézők (és a játékosok) számára azonban ez mégsem annyira szemléletes megoldás.

Hamarosan viszont ez is megváltozhat, hiszen az amerikai futball liga vezetői szerint az NFL 32 stadionja nemsokára alkalmas lesz arra, hogy egy speciális lézerfényes rendszerrel a pályán is egyértelműbben láthatóvá tegye a first-down vonalat. "Az NFL jelenleg az első számú üzleti partnerünk, ha náluk sikerül bevezetni a rendszert, akkor talán az NCAA vagy a kanadai futball liga is átveszi ezt a megoldást" - nyilatkozta a rendszer kifejlesztője, Alan Amron, aki azt is elmondta, hogy a jelenlegi elképzelések szerint zöld fényben gondolkoznak, amely a lelátókon helyet foglalók számára is jól láthatóan jelezheti majd a first-down vonalat.

Amron amúgy érdekes módon akkor jött rá az újítás lehetőségére, amikor hosszú évek tévés élményei után egyszer személyesen is kiment egy NFL-mérkőzésre, és élőben nagyon hiányolta a TV-s adásokkal most már kötelezően együtt járó technológiát. A liga az utóbbi években folyamatosan fejleszti a stadionbeli "élményt", ennek érdekében például a TV-s visszajátszásokat bemutató kijelző panelekből még nagyobbakat helyeztek üzembe.  Lehet, hogy pár év múlva a lézeres jelzőrendszer lesz a következő NFL-es innováció?