NFL

A hazaiak újonc irányítója lejátszotta a tavalyi MVP-t

  • Molnár Dávid

A profi amerikai futball-liga (NFL) rájátszásában a szombati főcsoport-elődöntők második mérkőzésén a San Francisco 49ers a Green Bay Packerst fogadta. Bár hazai szempontból nem kezdődött jól a találkozó, Colin Kaepernick a meccs során négyszeresen is kijavította a meccs eleji interceptionjét. A 49ers végül 45-31-re nyert, és a Baltimore-hoz hasonlóan 2012 után ismét ott van a főcsoportdöntőben, csak a Nemzeti Főcsoportban.

Colin Kaepernick vállaira nagy nyomás nehezedett a Green Bay elleni főcsoport-elődöntő előtt. Bár az előző hét meccsen is ő bitorolta a kezdő pozíciót a karmesteri poszton a kaliforniaiaknál, egyelőre nem sikerült meggyőznie kritikusait arról, hogy Jim Harbaugh vezetőedző jól döntött, amikor a másodéves irányítóra adta le a voksát Alex Smith sérülése után.

A varjúk el is kezdtek károgni, miután Kaepernick már az első drive során eladta a labdát Sam Shieldsnek, aki 52 yardról befutott a megkaparintott labdával a végzónába. Ez volt az egyetlen mozzanat, amibe Kaepernick rosszakarói kapaszkodhattak, mert ezt követően megállíthatatlanul vezette előre a hazai drive-okat.

Kaepernick a következő drive-ot maga fejezte be egy 20 yardos futott touchdownnal, majd a második negyedben kétszer is kiszolgálta Michael Crabtree-t egy assziszttal, előbb 12 yardról, majd 20 yardról. Aaron Rodgers és a Packers azonban ekkor még tartani tudta a lépést, igaz, a 49ers 24-21-es előnnyel vonulhatott szünetre, miután David Akers az első félidő záró pillanataiban 36 yardról mezőnygólt lőtt.

A második félidő szinte csak a 49ers futójátékáról szólt. Kaepernick megkoronázta szombati teljesítményét egy 56 yardos futott touchdownnal, majd a negyedik negyedben Frank Gore és Anthony Dixon futottak egyaránt 2 yardról TD-t, amivel már 45-24-re vezettek a hazaiak, alig három és fél perccel a lefújás előtt. Rodgers még a végén kozmetikázott az eredményen Greg Jenningsnek adott touchdown-passzával, de Kaepernick feszített tempójával nem tudta ezen az estén tartani a lépést a tavalyi alapszakasz MVP-je.

Kaepernick természetesen NFL-rekorddal zárta az estét, 181 futott yardja a legtöbb egy irányítótól, a korábbi csúcs még Michael Vick nevéhez fűződik2005-ből, a St. Louis ellen - Vick rekordja 119 yard volt mindösszesen.

A San Francisco összesen 323 yardot tett meg a földön, és a franchise történetének harmadik legtöbb pontját szerezte playoffban. A továbbjutás teljesen megérdemelt, így egy év után ismét ott van Jim Harbaugh csapata a főcsoportdöntőben. Az ellenfelük jövő héten vagy az NFC első Atlanta Falcons lesz vagy a csoportrivális Seattle Seahawks.

NFL rájátszás
Főcsoport-elődöntők
San Francisco 49ers - Green Bay Packers 45-31
   
Korábban:  
Denver Broncos - Baltimore Ravens 35-38 h.u.