Elismerés

Két négyszeres olimpiai bajnokot is lovaggá ütnek

A kerékpáros Bradley Wiggins és a vitorlázó Ben Ainslie is a létező legrangosabb elismerést kapja olimpiai sikerei miatt.

Hatalmas megtiszteltetés ért két kiváló brit sportembert. A londoni olimpián elért sikereik után ugyanis Újév napján lovaggá ütik a kerékpáros Bradley Wiggins-t és a vitorlázó Ben Ainslie-t. Ez azt jelenti, hogy a két többszörös olimpiai bajnok hamarosan hivatalosan is használhatja majd a lovagi címre utaló "Sir" előnevet. A paralimpián négy aranyérmet szerző kerékpáros, Sarah Storey is a létező legmagasabb elismerésben részesül, aki a lovaggá ütés női megfelelőjének számító "Dame" előnevet kapja meg sikerei elismeréseképpen.

Wiggins idén nyáron első britként nyerte meg a francia körversenyt, a Tour de France-ot és Londonban az országúti időfutam megnyerésével immáron negyedik ötkarikás győzelmét aratta. "Sohasem gondoltam volna, hogy valaha is lovag leszek, ez egy fantasztikus megtiszteltetés a számomra" - nyilatkozta a 32 éves brit kerekes, akit már eddig is "Sir Wiggo"-névvel illetett gyakran a brit sajtó. A modern kor egyik legjobb vitorlázójának tartott Ainslie a londoni játékokon sorozatban harmadszor nyerte meg a finn dingi hajóosztály olimpiai bajnoki címét, így már ő is négyszeres olimpiai bajnoknak vallhatja magát.