Kerékpár

Egykori segítője okozhatja a Tour-király vesztét

Chris Froome az elmúlt négy kiírásból hármat behúzott, idén azonban nem mutatott eddig veretes formát, az útvonal sem neki lett megrajzolva, és egykori segítője személyében komoly kihívója lesz.

Unatkozni éppen nem unatkozhattunk a tavalyi, 103. Tour de France alatt, ám az igazán nagy csata elmaradt a sárga trikóért. A Sky csapata ugyanis dominálta a versenyt, Chris Froome pedig több, mint 4 perces előnnyel húzta be harmadik Tour-címét. Ezzel kettőre megközelítette a rekorder kvartettet, Jacques Anquetilt, Eddy Merckx-t, Bernard Hinault-t és Miguel Induraint, akik egyaránt öt alkalommal tudtak diadalmaskodni a világ legnagyobb presztízsű országúti kerékpárversenyén.

A negyedik és ötödik megnyerése azonban nem lesz sétagalopp a brit klasszisnak, a szervezők (és a szurkolók) ugyanis izgalmas versenyeket szeretnének látni, ennek érdekében pedig már az idei útvonal is úgy lett kijelölve, ami kevésbé Froome malmára hajtja a vizet. Jóval kevesebb a kemény hegyi etap és csupán 37 kilométernyi időfutam lesz. 

Bármilyen is az útvonal, alkalmazkodni kell hozzá. Úgy vélem, az idei nem kedvez nekem annyira. De ettől függetlenül magabiztos vagyok, fontos lesz a jó taktika és a szemfülesség.

- mondta Froome, aki hozzátette, hogy az elmúlt három győzelme alkalmával papíron mindannyiszor jobban feküdt neki az útvonal.

A három hegyi befutós szakasz valóban nem túl sok, és ez egyben azt is jelenti, hogy kevésbé fér bele egy rossz nap, illetve sokkal nyitottabb verseny várható. 

Froome legnagyobb kihívója az a Richie Porte lesz, akivel 2015-ben még egy csapatban tekert, sőt, az ausztrál kerekes komoly melót tett abba, hogy a britnek meglegyen a második Tour-sikere. Porte azóta szintet lépett, a segítői szerepkört kinőtte és a BMC csapatkapitányként számít rá. Meghálálni a bizalmat azonban még csak részben tudta. Tavaly ugyanis nagy reményekkel érkezett a Tourra, de be kellett érnie egy ötödik hellyel. Az vitathatatlan, hogy Porte a világ egyik legjobb versenyzője egyhetes versenyeken, viszont Grand Touron még nem bizonyított. Teljesen más ugyanis három héten keresztül mentálisan és fizikálisan a topon lenni. 

Ismét pokoli erős tavasz van az ausztrál mögött, sőt, talán élete formáját mutatta. A Romandián győzött, a Dauphinén - ami a Tour de France legfontosabb felkészülési állomása - pedig második lett. Froome mindkettőn ott volt és mindkétszer perc fölött kapott. Főleg utóbbi versenyen érdekes ez, hiszen a brit mindhárom Tour-győzelmét egy Dauphiné-siker előzte meg. 

Porte a tavalyi versenyen meglehetősen peches volt, defekt és bukás miatt is vesztett időt, így nem csoda, hogy pozitívumként értékelte a top 5-ös eredményt. Sokan azonban szkeptikusak vele szemben, hiszen a testbeszéde nem mindig volt meggyőző, és időnként a váratlan helyzetekben nem is hozott jó döntéseket. De ez talán elnézhető, mégiscsak először volt kapitány egy GT-n, ráadásul pont a Touron...Sok rutint szerezhetett egy éve, idén pedig mindennél elszántabb.

A csapatom teljes mértékben engem támogat. Mindent megteszek, hogy ezt megháláljam. Úgy érzem, most vagyok a csúcson, Wiggins épp ennyi volt, amikor nyert, Evans pedig idősebb is. Minden rendben van körülöttem, eljött az én időm! 

Porte erős a hegyekben és jó időfutamos, igazából minden képessége megvan, hogy nyerjen. Kérdés, hogy fejben képes-e olyan nívón lenni 21 szakaszon át, ami ahhoz kell, hogy Tour-bajnok legyen. 

Froome és Porte csatájába Nairo Quintana és Alberto Contador szólhat még bele, esetleg Alejandro Valverde. Ami Quintana ellen szól, hogy tavasszal lenyomott egy kőkemény Girót, ahol második lett és három héten át küzdött. Ez óriási hendikep a számára, nehéz elképzelni, hogy így életében először nyerni tudjon a francia GT-n. Ugyanakkor leírni sem lehet, hiszen nincs sok időfutam, a meredek hegyeken pedig alkothat. 

Contador kicsit sötét ló, a tavasza elég visszafogott volt, a Touron ráadásul 2009-ben nyert legutóbb, azóta egy negyedik hely volt a legjobbja. Motiváltnak motivált, de a formája nem biztos, hogy meglesz ahhoz, hogy felvegye a versenyt Froome-mal és Porte-tal. A másik spanyol legenda, Valverde viszont zseniálisan jó évet fut, viszont kijelentette, hogy ő Quintanát készül segíteni.

Jó pár nevet megemlíthetnénk még, hiszen rettentő nívós a mezőny, de a végső győztest illetően ezzel az ötössel kell számolnunk, de leginkább a Froome-Porte duóval. Mi is úgy véljük, hogy eljött az ausztrál ideje, a brit pedig a pokolian erős csapata ellenére ezúttal alulmarad. 

Tour de France 2017
hatharom.com
Richie Porte nyeri a versenyt
@2.75
Fogadási határidő: szombat, 15:00