Tipp

2.73-as oddsot szakíthatunk bolondok napján

  • Cesc18

Két tippel támadunk a nagy presztízsű Flandriai Körversenyen.

Áprilisra fordulva a kerékpársport szerelmesei dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen jönnek a tavaszi kockaköves klasszikusok, elsőként hagyományosan a Flandriai Körverseny, amelyre vasárnap kerül sor. Ez az egyik legnagyobb múltú és presztízsű országúti egynapos, az öt Monumentum egyike, az idei lesz a 102. kiadás.

Hogy mitől vált ez klasszikussá? Elsősorban a pokoli kemény kockaköves emelkedői miatt. Kulcsfontosságú a 18 pavés kaptatóból a Koppenberg, a Paterberg és az Oude Kwaremont.

Előbbi egyes részein a meredekség eléri a 22 százalékot is, itt szokott előfordulni, hogy ha valaki hibázik és emiatt feltorlódik a mezőny, akkor inkább tolva vagy a bringát a vállukra kapva teszik meg a métereket.

Általában ezt a hármat emelik ki, de ideális támadási pont a Taaienberg is, amely szintén borzasztó nehéz. Ezek a kockaköves részek egyébként mind az utolsó 55 km-en kerülnek sorra, tehát hibázásra lehetőség nincs.

Fontos megjegyezni, hogy ez az a verseny, ahol a tudás és az erő önmagában nem elegendő a győzelemhez, itt bizony szerencsére is szükség van, hiszen a technikai hibák mellett, az őrjöngő nézők és a kockakövek is veszélyt jelentenek. Rengeteg faktor keresztbe tehet tehát a bringásoknak, amikor fogadást kötünk, ezeket szem előtt kell tartanunk. Ám megéri kockáztatni, mert egy teljesen szürreális versenyt tehetünk még izgalmasabbá, no meg, ha jól "agyaskodunk", profit is állhat a házhoz. 

Peter Sagan az elmúlt évek egyik meghatározó alakja a kockaköves versenyeken, az idei Flandriának is favoritként vág neki. 2016-ban már egyszer összejött neki a siker, ezen kívül pedig további háromszor volt a top 5-ben. Tavaly iszonyatosan pechesen járt, hiszen beleakadt egy néző kabátjába és emiatt óriási "perecelt", ahonnan már nem volt sansza jó eredményre. Eddig az idei szezonja nem alakult rosszul, például a Gent-Wevelgen megnyerésével hangolt. Az állami iroda az egyik párosításában Michael Kwiatkowskival teszi össze. A lengyel ugyan rettentően szívós kerekes, de nem a Flandria az ő versenye, egy 27. hely volt eddig a legjobbja. Ha nem történik Sagannal valami óriási balszerencse, akkor könnyedén Kwiat előtt végezhet.

A topfavoritokat követő csoportból a rendre alulértékelt Niki Terpstrára hívnánk fel a figyelmet, aki ugyan nem rendelkezik olyan sprint készségekkel, mint Sagan, nem olyan robbanékony az emelkedőkön, mint Van Avermaet, viszont piszkosul szívós és nagyon jó taktikai érzéke van, amellett természetesen, hogy a tudása is megvan a kockaköves versenyzéshez. 

Terpstra az elmúlt hat évben ötször (!) a top 10-ben végzett, ami roppant stabil teljesítmény.

A formája alapján ismét számolni kell vele, hiszen márciusban éppen azt az E3 Harelbekét nyerte meg, ami a Flandria legfőbb felvezető versenye, ugyanakkor top10-ben volt a Dwars door Vlaanderen is. Terpstrát csapattársával, Zdnek Stybarral teszik párba, aki ugyancsak remek eredményeket tud felmutatni és a felkészülése is jól sikerült, de nem gondoljuk, hogy nagyobb esélyes, mint a holland. 

hatharom.com
Peter Sagan-Michael Kwiatkowski Sagan
Zdenek Stybar-Niki Terpstra Terpstra
@2.73
Fogadási határidő: vasárnap, 10:30