NBA

Megszerezte idei első győzelmét a Lakers

Vasárnap öt mérkőzést rendeztek az NBA-ben (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság), a játéknap legnagyobb eseménye pedig egyértelműen a Los Angeles Lakers idei első sikere volt, méghozzá a Detroit Pistons ellen.

Kobe Bryant

New York-Philadelphia
100-84

A játéknap első mérkőzése nem alakult túl izgalmasan, mivel az Andrew Bynumot nélkülöző Philadelphia nem tudott sokáig ellenfele lenni a Knicksnek. A New York ugyanis már félidőben 13 ponttal vezetett, ezt a különbséget pedig a szünet után nem tudta ledolgozni a Sixers. A hazaiak a Miami elleni nyitányhoz hasonlóan kiválóan dobtak kintről, erre pedig nem volt ellenszere a Phillynek, így a Knicks 2-0-val indította a szezont, amire az 1999-2000-es szezon óta nem volt példa.

A találkozó legjobbja Carmelo Anthony volt 27 egységgel, de J.R. Smith is nagyot játszott a hazaiaknál, ötből négy triplát értékesítve, a kispadról beállva 20 egységgel zárt. A vendégeknél is találhatunk egy 27 pontos játékost, ugyanis Jrue Holidaynek is jó estéje volt, ám a társak képtelenek voltak tartani vele a lépést. Nem tartott viszont sokáig a mérkőzés Jason Richardsonnak, aki nem egész két perc után kénytelen volt elhagyni a játékteret, később pedig nem is tért vissza.

Toronto-Minnesota
105-86

A nap második mérkőzése már jóval szorosabban alakult, a Minnesota ugyanis egészen az első félidő végéig kiválóan tartotta magát a Toronto otthonában, ám ekkor a Raptors kissé elhúzott, és a felek végül 56-47-nél vonulhattak nagyszünetre. A második játékrész elején ismét beleerősített a Timberwolves, ám a záró negyedet 26-13-ra nyerte a még időben ébredő Raptors, így a győztes kiléte nem lehetett kérdés.

A hazaiaknál Kyle Lowry és DeMar DeRozan is egyaránt 22 egységgel zárt, míg a Minnesotában a csapatjáték dominált, ahol Kirilenko 17, illetve Pekovic 15 pontján kívül senki sem érte el a kétszámjegyű határt. Sajnos ez a találkozó sem múlt el sérülés nélkül, J.J. Barea ugyanis kénytelen volt elhagyni a játékteret hétpercnyi játék után.

Orlando-Phoenix
115-94

Kevesen mertek volna rá fogadni, hogy a Hedo Türkoglut, valamint Jameer Nelsont is nélkülözni kényszerülő Orlando Magic képes lesz legyőzni a Sunst, ám végül őrült körülmények között összejött ez a bravúr.

A nap legérdekesebb mérkőzésén a vendégek félidőben már tíz egységgel vezettek, Glen Davis három személyije miatt pedig már a második negyed elején nagyítóval kellett keresni az ismert(ebb) játékosokat a Magicnél, azonban a hazaiak könnyedén áthidalták ezt a problémát. A harmadik negyedet ugyanis 40-20-ra (!) nyerték Davisék, ráadásul a záró etapban is rávertek 11-et a Sunsra.

A váratlan fordítást J.J. Redick elemezte: „A harmadik negyedben a legnagyobb változást az energikusságunk jelentette. Szerintem ebben az időszakban Arron és Glen tette a közösbe a legtöbbet.”

A hazaiakat egyértelműen a Redick-Davis-Afflalo-Vucsevics négyes repítette, akik együtt összesen 86 egységet tettek a közösbe. A vendégeknél úgy tűnik, hogy Luis Scola és Michael Beasley is kezdi felvenni a ritmust, előbbi 24, utóbbi pedig 22 egységet szorgoskodott össze.

Oklahoma City-Atlanta
95-104

A nap legnagyobb meglepetését egyértelműen az Atlanta okozta, méghozzá azzal, hogy annak ellenére, hogy Josh Smith-t nélkülöznie kellett a gárdának, viszonylag simán legyőzték a Thundert, ráadásul idegenben.

Furcsa, de igaz: a hazaiaknak már az elején futniuk kellett az eredmény után, ugyanakkor a nagyszünet előtti hajrának köszönhetően a Thunder négypontos előnnyel zárta a félidőt. Westbrookék viszont a szünet után hozzászólni sem tudtak az Atlanta játékához, a Hawks is meglepően simán nyert Oklahomában.

A hazaiak a vereség okát elsősorban a két nagy, Kevin Durant, valamint Russel Westbrook játékában kereshetik. Előbbi, bár kiválóan kezdett, végül „csak” 22 egységgel végzett, irányítótársa azonban ennél is gyengébben játszott, 18 mezőnykísérletéből csak ötöt értékesített, így 14 ponttal zárt. Hogy nem szaladt ennél is komolyabb pofonba a Thunder, az egyedül Kevin Martinnak köszönhető, aki a kispadról beállva 28 egységet termelt, hat triplát is értékesítve.

Josh Smith hiányában a vendégeknél Al Horford és Lou Williams vitte a hátán a csapatot, előbbi 23, utóbbi pedig 19 ponttal.

Los Angeles Lakers-Detroit
108-79

Hihetetlenül nagy nyomás volt már a Los Angeles Lakers játékosain, hiszen az újdonsült „All-Star” csapat egyelőre képtelen volt nyerni, a jég azonban megtört a Detroit Pistons ellen. Mindez ráadásul rendkívül simán, hiszen a hazaiak már az első negyedet 34-13-ra nyerték, ehhez az előnyhöz pedig hetet a második játékrészben is hozzátettek, így a győztes kiléte gyakorlatilag már a félidőben tudható volt.

Mike Brown, a hazaiak vezetőedzője egyszerűen foglalta össze a siker jelentőségét: „Nagyon szükségünk volt a győzelemre, ez némi hitet adhat nekünk.”

A sikerben a legnagyobb szerepe egyértelműen Dwight Howardnak volt, aki 14-ből 12 dobást értékesítve 28 pontot ért el. Furcsa, de a vendégeknél a kezdőben nem találhatunk olyan játékost, aki legalább tíz egységet szerzett volna, a kispadról beálló Jonas Jerebko viszont 18 pontot tett a közösbe.

NBA
Alapszakasz, 6. játéknap
New York-Philadelphia 100-84
Toronto-Minnesota 105-86
Orlando-Phoenix 115-94
Oklahoma City-Atlanta 95-104
Los Angeles Lakers-Detroit 108-79