VB 2014

Csak 84 percig bírták az orosz fojtogatást az azeriek

Oroszország hazai pályán 1-0-ra győzött Azerbajdzsán ellen a 2014-es világbajnoki selejtezők európai F csoportjában.

A Fabio Capello által irányított oroszok Portugália legyőzéséből "érkeztek" a meccsre, és épp azért volt kötelező számukra nyerni az azeriek ellen, hogy ne adjanak Cristiano Ronaldóéknak esélyt a visszazárkózásra.

Ennek megfelelően végig hatalmas fölényben játszottak a hazaiak, Kerzsakov, Kombarov, majd Gyenyiszov révén alakították ki első helyzeteiket, de mindegyikük pontatlan volt, kaput egyikük sem talált sem lábbal, sem fejjel. Közben az ellenfél miatt nagyon izgulniuk nem kellett, a vendégek ugyanis csak néhány leshelyzettel mutatták meg, hogy a pályán vannak.

Oroszország és Azerbajdzsán válogatottjainak tagjai küzdenek egymással a két csapat világbajnoki selejtezőmérkőzésén Moszkvában 2012-ben.

A 30. percben Kerzsakov már közel járt a gólhoz, de a kapufát találta el, később pedig hiába voltak pontos próbálkozásai, Agajev kapus mindent védett.

A második félidőben sem változott a játék képe, szinte csak az oroszoknál volt a labda, de hiába passzolgatták körbe folyamatosan az azeri védelmet, a kreativitás hiányzott a játékukból, kevés komoly lehetőségük volt. Általában beadásokig jutottak, amiket a védők tisztáztak.

A hajrá kezdetén aztán könnyen vezetéshez juthattak volna a hazaiak, ha a játékvezető nem nézi el az Escsenko ellen a tizenhatos vonalán elkövetett szabálytalanságot. Elnézte, kicsivel később azonban "javított", egy újabb faultot már észrevett - noha ez nem biztos, hogy belül volt -, és büntetőt ítélt. Ezt Sirokov magabiztosan belőtte a 84. percben, ezzel pedig megnyerte a végigtámadott mérkőzést az orosz csapat. (1-0)

A Szbornaja előnye így egyelőre 6 pont a portugál válogatott előtt, de Cristiano Ronaldóék az este folyamán később még játszanak Észak-Írországgal.

Világbajnoki selejtezők
F csoport
Oroszország-Azerbajdzsán 1-0 (0-0)
gólszerző: Sirokov (84. - büntetőből)
 
később:
Izrael-Luxemburg 19:00
Portugália - Észak-Írország 21:45