NHL

A KHL lehet a végső menedéke az orosz hokisoknak

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) tulajdonosai megkapták az ultimátumot a liga orosz zsenijeitől. Alexander Ovecskin vakmerő kijelentése után Ilja Brizgalov és Szergej Goncsár is osztotta a washingtoni csapatkapitány azon véleményét, hogyha nem sikerül kedvező alkut kötni a tulajdonosokkal, akkor sok játékos maradni fog a KHL-ben.

Már több mint egy hónapja tart az NHL-ben a lockout, mely során már eltörölték az alapszakasz menetrendjéből az első két hét mérkőzéseit. A kizárt játékosok jó része egyre türelmetlenebb, miután a tárgyalások az elmúlt időszakban semerre sem haladtak a tulajdonosok és a játékosok szakszervezetének képviselői között. Akadnak még olyanok, mint Sidney Crosby, aki bizakodik abban, hogy mielőbbi megállapodásra kerül sor, de az egyik legnagyobb riválisa, az orosz Alexander Ovecskin teljesen más véleményen van, amivel alaposan felborzolta a kedélyeket.

Az orosz zseni arról adott hangot, hogy a lockout végeztével is rengetegen fognak maradni a KHL-ben. Jelenlegi körülmények között ez természetesen nem mehetne végbe, mivel a két nagy liga között kölcsönös megállapodás született, miután a fiatalabbik bajnokság 2008 nyarán átcsábította Alexander Ragyulovot Oroszországba, holott élő kontraktusa volt akkor a Nashville Predatorsszal. A botrányt követően leszögezték, hogy mind az NHL, mind a KHL tiszteletben fogja tartani a játékosok aktuális szerződését, mely éppen az adott ligához köti őket.

Mivel a KHL-be vándorló kizárt játékosok elsődleges szerződése még mindig NHL-es klubjaikhoz láncolja őket, ezért amint megszületik az új kollektív szerződés (CBA), kötelességük lenne visszatérni Észak-Amerikába. Szergej Goncsár, az Ottawa Senators védője azonban lát kiskaput, mely igazolná Ovecskin merész kijelentését. Az ESPN-nek adott interjújában kitért arra, hogy ha nem teljesen felel meg az elvárásaiknak az új CBA, akkor megkérhetik a szakszervezet elnökét, Don Fehrt, hogy tegyen be olyan kitételeket, melyek megengednék a KHL-ben játszó játékosoknak, hogy ott maradjanak.

Ilja Brizgalov is csatlakozott a KHL-ben maradni vágyók klubjához. Szerinte főleg az orosz és kelet-európai játékosoknál egyáltalán nem lehetne számon kérhető, amiért adott esetben a KHL-t választják az NHL helyett, ahol 8 éven belül már a második lockout miatt maradtak kereset nélkül. A KHL emellett azért is lehet vonzóbb számukra, mert közelebb lehetnének az otthonukhoz és szeretteikhez, ami, mint az az idei szabadügynök igazolásokból kiderült, az észak-amerikai játékosoknál is fontos szempont a csapatválasztásnál.

"Úgy vélem, hogy néhány játékos nem tér vissza az NHL-be, mert itt megkaphatnak mindent, és a nagy klubok busás fizetéssel fogják megjutalmazni a jó játékosokat. Legfőképp orosz jégkorongozók számára lehet csalogató, hogy saját közönségük és családjuk előtt játszhatnak, és még több pénzt is kereshetnek, mint az NHL-ben. Természetesen a KHL nem tudja kifizetni az összes nagy játékost, de néhányuk, főleg akik még orosz útlevéllel is rendelkeznek, elcsábulhat" - nyilatkozta a szókimondó portás.

A pletykák már arról susmognak, hogy Ilja Kovalcsuk, valamint Pavel Dacjuk is fontolóra vette, hogy a KHL-ben folytatnák az idényt. Mint látható, nem akármilyen nevek kezdik megelégelni az egyre elhúzódó bérvitát, és az ő elvesztésük még érzékenyebben érintené a liga presztízsét, mint a minden egyes nappal kiesett dollármilliók.

A tárgyaló felek kedden ülnek össze, és ezúttal várhatóan szóba kerül az elsődleges problémakör, nevezetesen a bevételekből származó részesedési arányok. Ezt a témát az utóbbi hetekben kerülték, mint a forró kását, de talán az orosz játékosok exodusának fenyegetése felpörgeti az események sorozatát. Valószínűleg Crosbyt is érzékenyen érintené, ha legnagyobb riválisai nélkül kellene lejátszania a csonka szezont. Ha lesz idény egyáltalán.