Sportpolitika

Az olimpia érdekében "összenő" egymással a softball és a baseball

  • VNA

Egyesíti lobbi erejét és gazdasági befolyását a baseball és a softball irányító testülete - cél az olimpiai programba történő visszakerülés.

Együtt kerültek ki - a 2008-as pekingi játékok után - az olimpiai programból és most közösen akarnak visszajutni az ötkarikás családba. A softball és a baseball sportágak vezetői is tragédiaként élték meg azt, hogy az idei londoni olimpián már nem szerepelhettek és egy rövid időszak után (amelyben nagyrészt egymást hibáztatták a kudarcért) most ismét közösen indulnak harcba a visszakerülésért.

Sportági berkekben már régóta érlelődött a gondolat, hogy a jellegében hasonló két labdajáték együttműködjön, ám a két szervezet (IBAF és ISF) elnökei csak a napokban írták alá hivatalos együttműködési megállapodásukat ebben a kérdésben. Ehhez persze arra is szükség volt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kimondja, hogy a sportági jelentkezéseknél elfogadja azon közös pályázatokat is, ahol két sportági szakszövetség együttesen szeretne bekerülni a játékok programjába. Ennek viszont részükről az volt az előfeltétele, hogy létrejöjjön egy olyan közös szervezet (az IBAF-on és az ISF-en felül), amely a NOB felé egységesen képviseli a két sportág érdekeit. A hamarosan felállításra kerülő bizottság nyolc taggal működik majd, ahol a Nemzetközi Baseball Szövetség (Riccardo Fraccari) és a Nemzetközi Softball Szövetség (Don Porter - a lenti képen jobbra) elnökei mellé mindkét sportág három-három tagot delegálhat.

A két sportági elnököt a közös érdek egy asztalhoz ültette - Fotó: insidethegames.org

A két sportág az olimpiai kandidáción kívül is erősítette munkakapcsolatát, az általuk elért országok 40%-ában ugyanis a baseball és a softball sport irányítása már közös szövetségbe tömörült. A 2020-as olimpiáért versenyt futó két sportág szimbiózisa tulajdonképpen természetesen adódik, mindkettőnek szüksége van a másikra, igaz a közös pályázatnak vélhetően az lenne a legfontosabb, hogy az észak-amerikai profi baseball bajnokság (MLB) játékosai (és a liga vezetői) is akarják, hogy a sportág legjobbjai részt vegyenek az olimpiai játékokon.

Az olimpiai tagságért a közös softball/baseball pályázat mellett a sportmászás, a karate, a görkorcsolyázás, a fallabdázás, a wakeboard és a wushu sportág képviselői is harcba indulnak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2013. szeptember 7-én, a szervezet Buenos Airesben sorra kerülő kongresszusán dönt ebben a kérdésben, csakúgy, mint a 2020-as játékok helyszínéről is. A sportági csatlakozást egyébként nehezíti az olimpiákra jelenleg érvényes megkötés, amely 28-ban maximálja a programban szereplő sportágakat. Ezt márpedig Rio de Janeiróban a golf és a hetes rögbi csatlakozásával már teljesen kitöltik, így újabb sportágat csak egy másik rovására lehetne felvenni ...