Magyar válogatott

Októberben két győzelem kell - Egervári Sándor

Egervári Sándor szövetségi kapitány szerint nem rendítheti meg a magyar labdarúgó-válogatottat a világbajnoki ezüstérmes hollandoktól elszenvedett 4-1-es keddi vereség, és az együttes célja továbbra is a második hely megszerzése a vb-selejtező csoportban.

"Megérdemelten nyerték meg a mérkőzést a hollandok, igaz, hátul komoly hibákat követtünk el. Ahogy futottunk az eredmény után, a hollandok megtalálták a gyenge pontjainkat, és ki is használták ezeket. A két októberi mérkőzésen nyerni kell ahhoz, hogy versenyben legyünk a csoport második helyéért" - kezdte értékelését a találkozót követően a szakember, aki szerint korábban nem volt jellemző az együttesre, hogy nagy egyéni hibákat követnek el a játékosok, ám most ezekből több is előfordult.

"Hátul tele vagyunk százkilencven centis emberekkel, erre lefejelnek minket" - tette hozzá Egervári, aki - mint megjegyezte -, azért kezdett Lipták Zoltánnal Juhász Roland mellett a védelem tengelyében, mert Pintér Ádám személyében egy védekező középpályás kidőlt, az ő pótlását pedig a védő Korcsmár Zsolt "feljebb tolásával" kellett megoldani. Egervári szerint utóbbi kedden is jól teljesített. A tréner azt is elmondta, miért Priskin Tamást vetette be csatárként Szalai Ádám ellenében: "Egyszerűen arról van szó, hogy ebben a nyolc napban úgy éreztem, hogy Tamás jobb állapotban van."

A folytatással kapcsolatban Egervári leszögezte, fontos lenne a további küzdelmek során, hogy a hollandok a többi riválist is legyőzzék, akkor ugyanis senki sem kerülne lépéselőnybe. A lehetséges személyi változásokról pedig elmondta, hogy a következő mérkőzésig lévő egy hónapban bárki bekerülhet a csapatba, ahonnan egy-egy rosszabb teljesítménnyel ki is lehet kerülni.

A világranglistán nyolcadik, vb-ezüstérmes hollandok szakvezetője, Louis van Gaal szerint jól sikerült megtalálnia az arányt a hazai porondon szereplő játékosok és a külföldön légióskodó futballisták között: "Mindig is mondtam, hogy kiváló a holland bajnokság színvonala, ezt most ezek a játékosok is megmutatták" - mondta a szakember, aki szerint a remek csapategységet jól mutatja, hogy egy-egy rutinos futballista, aki korábban meghatározó szerepet töltötte be a holland válogatottnál, elfogadta, hogy csak csereként számolnak vele, de ebben az esetben is teljes erőbedobással küzd a nemzeti csapatért.

Hozzátette, hogy természetesen kockázatos ennyi fiatalt a csapatba tenni: "Ugyanakkor például Seedorfot 16, Iniestát 17, Xavit 18 évesen állítottam be, ami engem igazol" - utalt arra, hogy az Ajax és a Barcelona edzőjeként is épített a fiatalokra.

A magyar csapat sorozatban nyolcadik mérkőzését veszítette el a hollandokkal szemben, legutóbb 1984-ben tudta legyőzni az Oranjét, amelytől ráadásul az elmúlt öt találkozón 26 gólt kapott.

Egervári Sándor együttese - amely múlt pénteken az andorraiak legyőzésével rajtolt a sorozatban - legközelebb október 12-én Észtországban vendégeskedik, majd négy nappal később a török csapatot fogadja.