NFL

A San Francisco nyerte a forduló rangadóját a 2010-es bajnok otthonában

  • Molnár Dávid

Folytatódott az elmúlt évek bajnokainak vesszőfutása a profi amerikai futball-liga (NFL) első fordulójában, miután a San Francisco magabiztosan verte a 2010-es győztest, a Green Bay Packerst idegenben. A 49ers rúgója, David Akers NFL csúcsot állított be 63 yardról lőtt mezőnygóljával.

Nem kellett sokat várni az első komolyabb rangadóra az NFL új idényében, rögtön az első fordulóban csemegézhettek a szurkolók, amikor a San Francisco 49ers a 2010-es bajnok, a Green Bay Packers otthonába látogatott. Aaron Rodgersék rendkívül jó előjelekkel fogadták a tavalyi év főcsoportdöntőseit, hiszen sorozatban tizenhárom hazai meccsen nem találtak legyőzőre az alapszakaszban.

Ez a tény talán túlságosan is megnyugtatta őket, és így a meccs első felében végig az Alex Smith által irányított vendégek akarata érvényesült, ami megmutatkozott az eredményjelzőn is. A 49ers 16-7-tel vonulhatott a félidőben pihenőre, méghozzá úgy, hogy a második negyed végén David Akers beállította a legtávolabbi mezőnygól NFL-es csúcsát 63 yarddal.

Alex Smith második touchdown kiszolgálása után már-már eldőlni látszott a mérkőzés, azonban a negyedik negyedben egy elszánt rohamot indítottak a hazaiak, és még a tartalék játékvezetők kegyét is élvezhették. Egy vendég puntot követően Randall Cobb hordta vissza a játékszert 75 yardról a Frisco végzónájába, és a két pontot érő vállalkozást is sikerrel vette a Packers, így feljöttek nyolc pontra több mint tizenegy perccel a vége előtt. Cobb touchdownját szó szerint ki kellett izzadnia a hazaiaknak, ugyanis a bírók percekig konstatáltak a játék szabályosságáról, mivel Jim Harbaugh, a vendégek vezetőedzője nehezményezte ahogy az egyik védő játékosát semlegesítették a pályán. Harbaugh azonban hiába kérte a jelenet visszatekintését, a kartársakat nem hatotta meg, és megítélték a hat pontot a Packersnek.

A hátralévő időszak igazán forróvá alakulhatott volna a 49ersnek, de Aaron Rodgers, a Packers irányítója a lehető legrosszabbkor adta el a labdát, és a következő támadás során Frank Gore befutott az ellenfél végzónájába - jobban mondva hagyta, hogy betaszítsák oda őt. A tizenöt pontos különbség visszaállt, és bár a Packersnek később visszajött nyolc pontra, az egyenlítés már nem jött össze nekik. A Green Bay így szégyenszemre egyedüli csapat az NFC északi csoportjában, mely nem tudott győzelemmel indítani az új idényben, a Frisco pedig megmutatta, hogy nem csak a szerencsén múlott az a tavalyi főcsoportdöntő.

A késő este további mérkőzésein a Carolina idegenben szenvedett vereséget a Tampa Bay vendégeként. Cam Newtonék hiába vágtak neki esélyesebbként a találkozónak, a második évében járó sztárirányító ezúttal többször adta el a labdát, minthogy touchdownhoz segítse csapattársait, és ez végül döntő lett a Panthers vereségében.

Az Arizona ki tudott tartani a végsőkig, és felül tudott kerekedni az előszezont hibátlanul vevő Seattle Seahawkson. A hazaiaknál John Skelton a második félidőre már lesérült, de a helyére érkező Kevin Kolb megmutatta, hogy eleve kár volt Skeltont kezdeni a karmesteri poszton és a negyedik negyedben visszaszerezte a vezetést az Arizonának. A Seahawks az utolsó percben már a Cardinals végzónája előtt ostromolt, de a hazaiak védői nem engedtek rést a falon, és végül ezzel a hősies védekezéssel kiérdemelték a győzelmet.

NFL alapszakasz
1. forduló
Tampa Bay Buccaneers - Carolina Panthers 16-10
Arizona Cardinals - Seattle Seahawks 20-16
Green Bay Packers - San Francisco 49ers 22-30
Denver Broncos - Pittsburgh Steelers 31-19
   
hétfőn:  
Baltimore Ravens - Cincinnati Bengals  
Oakland Raiders - San Diego Chargers  
   
korábban:  
Atlanta Falcons - Kansas City Chiefs 40-24
Cleveland Browns - Philadelphia Eagles 16-17
New Orleans Saints - Washington Redskins 32-40
Detroit Lions - St. Louis Rams 27-23
Tennessee Titans - New England Patriots 13-34
Houston Texans - Miami Dolphins 30-10
New York Jets - Buffalo Bills 28-48
Minnesota Vikings - Jacksonville Jaguars 26-23 h.u.
Chicago Bears - Indianapolis Colts 41-21
   
New York Giants - Dallas Cowboys 17-24