Paralimpia 2012

Pistorius 10 kilót fogyott az olimpia miatt - ez most a címvédésébe kerülhet

  • Vásárhelyi Tamás

A kettős nyári terhelés miatt most kevesebb esélye van a paralimpiai triplázásra a dél-afrikai Oscar Pistoriusnak.

Igazán monstre programot vállalt be az idei nyárra a világ legismertebb parasportolója, Oscar Pistorius. A dél-afrikai atléta ugyanis hosszas küzdelem árán kiharcolta a londoni nyári olimpián történő szereplés lehetőségét, majd néhány héttel később a paralimpián is rajthoz áll. Paradox módon azonban éppen előbbi szereplés vezethet oda, hogy nem sikerül a szerdán este kezdődő paralimpián megvédenie mindhárom Pekingben megszerzett bajnoki címét. "Ha az első három közé kerülök, akkor már elégedett leszek" - nyilatkozta a napokban például a klasszikus 100 méteres táv esélyei kapcsán Pistorius.

Oscar Pistroius számára nem lesz egyszerű feladat a címvédés a londoni paralimpián - Fotó: AFP

Ennek oka az lehet, hogy a 400 méteres olimpiai indulás érdekében a dél-afrikai futó 10 (!) kilogrammot fogyott, hogy javuljon az állóképessége. Emiatt a súlyvesztés miatt azonban most a paralimpián hiányozhat neki a rövidebbik sprint távhoz elengedhetetlenül szükséges robbanékonyság.

Pistorius ellen szól egy másik tényező is, hiszen idén júliusban a mindössze 19 éves brit, Jonnie Peacock hat századdal megdöntötte az ő korábbi világcsúcsát (10,91) száz méteren. "Tudni kell azt is, hogy a legjobbamat öt éve nem tudtam megjavítani ezen a távon. A célom persze az, hogy minden számomban megvédjem a címemet, de reálisan nézve erre a 200 és a 400 méteren van nagyobb sanszom" - nyilatkozta Pistorius, aki a három egyéni indulás mellett tagja lesz a 4x400 méteres dél-afrikai stafétának is. Érdekesség, hogy a félkörös távon éppen honfitársa, és egyben az olimpiai faluban szobatársának számító Arnu Fourie lehet Pistorius legnagyobb vetélytársa.