Paralimpia 2012

Négymilliárd TV-nézőre számítanak az IPC szakemberei

  • VNA

Idén már több, mint száz országban lesz látható a paralimpia, amelynek tíz napja alatt négy milliárd televízió nézője is lehet.

A sikeresen megrendezett nyári olimpia után 11 új televíziós szerződést sikerült megkötnie a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak (IPC), így az EBU-val megkötött korábbi megállapodásokhoz képest is bővült a partneri kör, immáron 36 különböző televíziós társaság közvetít majd a szerdán kezdődő londoni paralimpiáról. Az IPC elnöke, Sir Philip Craven elmondta, hogy a paralimpiai játékok tíz napja alatt hozzávetőlegesen négymilliárd televízió nézőre számítanak, ami felülmúlná a pekingi paralimpia idején regisztrált 3,8 milliárdos nézőszámot.

Hamarosan ismét Londonra irányul a nemzetközi sportvilág figyelme - Fotó: telegraph.co.uk

A paralimpiai mozgalom történetében új bevételi rekordot hozott a brit Channel Four társasággal kötött megállapodás, amelynek értelmében a csatorna 9 millió fontot fizetett a paralimpiai játékok szigetországi sugárzásáért cserébe. Ez volt az első olyan alkalom is egyben, amikor a közszolgálati BBC mellett egy másik brit csatorna is sikeresen pályázott a közvetítési jogokra. "A most megkötött megállapodások azt jelentik, hogy a korábbi rekordot megdöntve, már több mint száz országban lesz látható a paralimpia" - tette hozzá a nyári játékok szervezőbizottságának vezetője, Sebastian Coe.

A paralimpián szereplő húsz sportág közül tizenegy lesz látható az élő közvetítéseken keresztül, amelynek kép- és hanganyagát az olimpia idején használt nemzetközi sajtóközpontban szerkesztik majd ezúttal is. A közvetítések előállítása nem lesz veszteséges, azok költsége ugyanis összemérhető az IPC által beszedett jogdíjakkal. Az új piacok közé többek között Kanada, Új-Zéland, Malajzia, Szingapúr, Irán vagy éppen Írország tartozik, az idei paralimpiát már ezeken a területeken is közvetítik a televíziós társaságok. Az Egyesült Államokban az olimpiai bizottság külön paralimpiai videó tartalmat is készít majd, melyet saját Youtube csatornáján tesz közzé.

A londoni paralimpiáról a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) saját weblapján tervez 780 órányi élő közvetítést.