London 2012

Veretlenül vették a csoportkört az amerikaiak

  • Molnár Dávid

A csoportkör utolsó mérkőzésén az amerikai férfi kosárlabda-válogatott a nagy riválisnak kikiáltott argentin nemzeti együttest is legyőzte, így veretlenül zárt első helyen az A-Csoportban. LeBron Jamesék az ausztrálokkal fognak találkozni a negyeddöntőben.

A legnagyobb kihívás várt az amerikai férfi kosárlabda-válogatottra a csoportkör utolsó mérkőzésén Argentína képében, de a várakozásokkal ellentétben csak az első félidő hozott kiegyenlített mérkőzést. A harmadik negyedtől kezdve már csak egy csapat volt a pályán, és LeBron Jamesék végül mondhatni könnyedén léptek túl a 2004-es olimpiai bajnokon.

Az első húsz perc pedig még azt sugallta, hogy ez az argentin együttes képes lesz alaposan megszorongatni a Dream Teamnek is kikiáltott amerikaiakat. Az első két negyedben fej-fej mellett haladt a két csapat, az argentinok leginkább agresszív betörésekkel igyekeztek semlegesíteni az amerikaiak tripláit, melyek értékesítésében Jamesék ezen az estén is villogtak.

Bár láthatóan nem adtak bele mindent az amerikaiak a játékba, a semleges szurkolók számára mégis nagy reményekkel kecsegtetett a folytatás, hiszen csupán 60-59-es amerikai vezetéssel zárult az első félidő. Valószínűleg sosem derül ki, hogy pontosan mi hangzott el a tengerentúliak öltözőjében a pihenő alatt, mindenesetre akármit is súgott Mike Krzyzewski vezetőedző a fiainak, megértő fülekre találtak szavai.

A harmadik negyedben ugyanis kijött a két csapat közötti különbség - jobban mondva Kevin Duranték megmutatták, hogy mire is képesek, ha egy játékrészt igazán komolyan vesznek. Bár az argentinok még az első percben egalizáltak 62-62-re, ezt követően nem tudtak megálljt parancsolni az amerikai expressznek, melynek tagjai egymás után dobták a triplákat, illetve mutattak be látványosabbnál látványosabb kínai figurákat.

Az amerikaiak show-ja teljesen padlóra küldte az ellenfél játékosait, akik a negyed végére már nemcsak a hárompontos kísérleteket végezték el silány hatékonysággal, hanem a kétpontos- és büntetőpróbálkozásokban sem remekeltek. A harmadik negyedet végül 42-17-re nyerték Jamesék, és az utolsó játékrészre már nem sok kérdőjel maradt a győztes kilétével kapcsolatban.

Az argentinok, ha képesek lettek volna felülkerekedni a mentális zuhanásukon, akkor legalább a záró tíz percet megnyerhették volna. A dél-amerikaiak azonban nem viselték könnyen, hogy az amerikaiak a végére már csak a közönség kiszolgálására törekedtek, és ezen felül még így is nyerték a játékrészt, úgyhogy kisebb lökdösődések jellemezték az amerikai pontszerzések utáni pillanatokat, de végső soron nem szaladt ki a meccs irányítása a bírók kezéből.

Az amerikai válogatottból végül minden játékos szerzett pontot, míg a legeredményesebbnek Kevin Durant bizonyult 28 egységgel, ebből 24-et triplákból adott hozzá a közösbe. A túloldalon a San Antonio Spurs üdvöskéje, Manu Ginobili vitte a prímet 16 ponttal.

Ezzel az eredménnyel LeBron Jamesék veretlenül zárták a csoportkört, és a negyeddöntőkben a B-csoport negyedik helyezettje, azaz Ausztrália vár rájuk. Az argentinok némi meglepetésre csak harmadik helyen zártak a csoportban, így az ő ellenfelük a dél-amerikai rivális Brazília lesz, ami nem csak a labdarúgó-mérkőzéseken számít pikáns összecsapásnak. A másik két negyeddöntő Franciaország és Spanyolország, illetve Oroszország és Litvánia között kerül megrendezésre.

2012 London
Férfi kosárlabda
A-Csoport  
Litvánia - Tunézia 76-63
Nigéria - Franciaország 73-79
Argentína - Egyesült Államok 126-97
   
B-Csoport  
Oroszország - Ausztrália 80-82
Kína - Nagy-Britannia 58-90
Brazília - Spanyolország 88-82
2012 London
A csoportkör végeredményei
A-Csoport végeredménye
Helyezés Ország Győzelem Vereség Pont
1. Egyesült Államok 5 5 10
2. Franciaország 4 1 9
3. Argentína 3 2 8
4. Litvánia 2 3 7
5. Nigéria 1 4 6
6. Tunézia 0 5 5
         
B-Csoport végeredménye
Helyezés Ország Győzelem Vereség Pont
1. Oroszország 4 1 9
2. Brazília 4 1 9
3. Spanyolország 3 2 8
4. Ausztrália 3 2 8
5. Nagy-Britannia 1 4 6
6. Kína 0 5 5
Férfi kosárlabda
A negyeddöntő párosításai
Egyesült Államok - Ausztrália
Franciaország - Spanyolország
Oroszország - Litvánia
Brazília - Argentína