Evezés

Visszavonul a britek olimpiai bajnoka, Mark Hunter

  • VNA

Hat év sikeres közös munka után megtörik a Mark Hunter és Zac Purchase páros egysége, előbbi evezős ugyanis visszavonul.

A brit szempontból rendkívül sikeresen záruló londoni olimpián a hazai evezősök is halmozták az érmeket. Az etoni Dorney tavon rendezett versenyen ezüstérmet szerzett a könnyűsúlyú kétpárevezősök versenyében a Mark Hunter - Zac Purchade páros, amelynek egyik tagja közel két évtizednyi pályafutás után kedden bejelentette a visszavonulását. "Nehéz döntés volt, hogy befejezzem evezős pályafutásomat, de tudom, hogy így is szerencsés lehetek, hogy ennyire hosszan tudtam versenyezni" nyilatkozta a pekingi olimpián aranyérmet szerző Hunter.

Purchase és Hunter a 2008-as nyári olimpián a brit evezős sport első könnyűsúlyú olimpia érmét szerezte, ám nem sikerült nekik hazai pályán a címvédés, mert a dán páros (Rasmus Quist és Mads Rasmussen) megelőzte őket az ötkarikás döntő utolsó méterein. A finálé amúgy is emlékezetesen alakult a britek számára, mivel a döntő 2000 méteres versenyt újra kellett indítani, mivel az első métereken tönkrement Purchase gurulóülése.

Mivel a páros igen szoros kapcsolatban volt 2007-es összeülésük óta az elmúlt években, így brit sajtóvélemények szerint hamarosan Purchase is bejelentheti majd, hogy szögre akasztja az evezőket. Purchase és Hunter évekig uralták a könnyűsúlyú kétpárevezős mezőnyt, hiszen a londoni éremszerzés előtt, 2010-ben és 2011-ben egyaránt a hajóosztály világbajnokai voltak.