Vélemény

Az igazat mondd, ne csak a valódit!

  • Vásárhelyi Tamás
megosztom

József Attila Thomas Mann üdvözlése című versének egyik jól ismert sora jutott eszembe a ma reggeli Nemzeti Sport címlapját olvasva.

Aki netán nem olvasná rendszeresen hazánk egyetlen sport napilapját, azok kedvéért röviden a sztori: olimpiai bajnok hosszútávúszónk, Risztov Éva nagyszerű lehetőséget kapott, hiszen 2-3 hónapra kimehet Németországba, ahol a világ egyik legsikeresebb úszója, a tizenkétszeres világbajnok német Thomas Lurz csoportjában készülhet a jövőben. A magyar klasszis a lap belsejében található riportban elmondja, hogy olimpiai győzelme ellenére úgy érzi, hogy idehaza nincsen őt megszorítani és jobb teljesítményre sarkallni képes vetélytársa, ráadásul megfelelő szakmai csapat sem, amellyel tovább tudna lépni, így most örömmel vállalkozott rá, hogy kipróbálja magát egy másik környezetben. Az NS pedig ezt a témát az alábbiakban látható felirattal hozza a címlap jobb felső sarkában.

"Az igazat mondd, ne csak a valódit" - elsőre ez ugrott be a 16. oldalon található cikket végigolvasva, mert végső soron a címlap valódit állít, hiszen Risztov Éva valóban döntött, és Risztov Éva valóban elhagyja (egy időre) az országot. Igaz a címlapra pillantva hozzám hasonlóan sokaknak talán az ugorhat be, hogy a saját bevallása szerint is nehéz embernek számító Éva esetleg más ország színeiben folytatja pályafutását, netán hosszabb időre elköltözik itthonról. A cím pontosan arra épít, hogy az emberek tisztában vannak vele, hogy Évának olimpiai bajnoki címe ellenére is voltak konfliktusai idehaza, és talán ez az ellentét húzódhat meg a mostani "drasztikus" döntés hátterében.

Ilyenről viszont szó sincs, hiszen egyik legjobb úszónőnk a szakmai előmenetel miatt (olimpiai bajnokként is fejlődni szeretne, még többet akar elérni a sportágban!) akar élni ezzel a most kínálkozó eséllyel. Egy olyan lehetőséggel, ami sokkal nagyobb pozitívum, mint ahogy az ebből a címlapból bárki számára is lejöhet. Mert ez a mostani lehetőség legalább olyan kaliberű, mint ha mondjuk Michelisz Norbert a négyszeres világbajnok Yvan Muller csapattársa (mondjuk végre egy gyári csapatban) lehetne egy időre, vagy éppen kiváló 400-as atlétánk, Deák Nagy Marcell kapna esélyt az amerikaiak olimpiai bajnokával, Jeremy Warinerrel történő közös felkészülésre. Hiszen Éva esetében egy kiváló sportolónk külföldi szakmai elismeréséről van szó, amit ezzel a címlappal sikerült mégis negatív kontextusba helyezni. Vajon Micheliszt vagy Deák Nagyot is kikezdenék ilyen formában, ha egy időre Franciaországba vagy az Egyesült Államokba kellene költözniük a jobb lehetőségek érdekében?

Egy percig sem állítom persze, hogy nálunk, a mi oldalunkon sohasem voltak kisebb-nagyobb csúsztatások a cikkek címeiben (az internetes és a nyomtatott média címeinek fontosságában persze vannak különbségek), így joggal érezheti az olvasó, hogy olykor a saját házunk táján is van mit seperni. A bulvárspirál letörésének nehézségeit már egy korábbi jegyzetemben elemeztem, de úgy tűnik, ezen a fronton sajnos idén sem sokat léptünk előre, sőt. Egy ilyen - ki merem jelenteni, rosszindulatú - főcím után pedig nem is csodálkozom azon, ha a sokunk által - nehezen kezelhető személyisége ellenére is - mélyen tisztelt és szeretett Risztov Éva a korábbinál is zárkózottabb, bizalmatlanabb lesz az újságírók és ezáltal a külvilág felé. Így József Attila szavait ("a költő sose lódít") tovább fűzve kijelenthetjük, a (sport)média sajnos céljai elérése érdekében néha bizony elferdíti és torzítja a valóságot...

megosztom