London 2012

Bolt vs. Blake - így dőlt el a 100 méter londoni döntője

  • Kele János

Bolt a rajtnál lassabb, de tovább tudja fokozni a sebességét, és hat lépéssel kevesebből teszi meg a távot, mint Blake.

Hiába volt a hatalmas fogadkozás, sem a szupertehetséges Yohan Blake, sem az amerikai kontingens nem tudta letaszítani a világ trónjáról Usain Boltot, a világ leggyorsabb embere minden idők második leggyorsabb futásával, 9.63-mal diadalmaskodott a 100m londoni döntőjében. Ezzel Carl Lewis 1988-as, szöuli (utólag realizálódó) győzelme után ő lett az első futó, aki meg tudta védeni a klasszikus távon szerzett címét. De vajon hol dőlt el a csata? Miben kerekedett Blake fölé a jamaicai villám? Infografika és értelmezés a Telegraph zseniális blogszekciója nyomán.

Blake-re sokan rásütik az ifjú tehetség jelzőt, de ne feledjük, már most idősebb egy évvel annál, amennyi idősen Bolt világcsúcsokat repesztett és olimpiát nyert Pekingben. Viszont tizenhat centivel alacsonyabb, ami nagyjából a tipikus sprinter-alkatot jelenti, ahogyan 76 kg-os testsúlya is. Egyéni legjobbja 9.75, amit idén, a kingstoni jamaicai válogatón futott meg először, majd megismételte az olimpiai döntőben. Bolt ennyi idősen 9.58-cal nyerte a berlini világbajnokságot.

 

Blake 2006-ban futott először nemzetközi szinten is jelzésértékű időt százon, 16 évesen 10.33-nál állította meg a stoppert. 2008-ban, a pekingi olimpia döntője után csatlakozott Bolthoz és edzőjéhez, majd a következő évben, alig húsz esztendősen át is törte a 10 másodperces álomhatárt. Azóta a fejlődése töretlen, könnyen lehet, hogy a következő 6-8 évben ő lesz az egyetlen, aki képes maximális erőbedobásra késztetni Usain Boltot.


 

Sprinterekről lévén szó, kulcsfontosságú, hogy ki, hogyan rajtol, és mivel magasságánál fogva Bolt a 100 méter elején verhető meg igazán, Blake-nek a rajtra kell fektetni a legnagyobb hangsúlyt a győzelem érdekében. Ennek megfelelően a 22 esztendős jamaicai 30-nál már eléri a csúcssebességét, és a táv első harmadában három km/h-val gyorsabb vágtára képes, mint legnagyobb riválisa.


 

Bolt viszont a táv második felében egyelőre kétszeresen vág vissza, egészen 55-60 méterig képes gyorsulni, és végül körülbelül két km/h-val nagyobb sebességet ér el, mint legnagyobb riválisa. Szintén megdöbbentő, de magasságát és lábainak hosszát tekintve érthető, hogy körülbelül hat lépéssel kevesebb is elegendő neki a 100 méter megtételéhez, mint Blake-nek.