NBA

Nem adja könnyen az irháját a Heat

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) keleti főcsoportdöntőjének hatodik találkozóját LeBron James lehengerlő teljesítményével a Miami Heat nyerte meg, ennek megfelelően a minden eldöntő hetedik összecsapáson fog eldőlni, hogy ki lesz az Oklahoma City Thunder ellenfele a nagydöntőben.

Az ötödik találkozó után eltelt 48 órában számtalan kérdés merült fel a Miami Heat és LeBron James sorsával kapcsolatban. Elvégre James két nyárral korábban bajnoki címek reményében szerződött a napsütötte Floridába, és miután tavaly, az első évében ez nem sikerült, mindenki úgy vélekedett, hogy a második idényében annál jobban fog törekedni, hogy eltüntesse magáról a kritikusok célkeresztjét.

Az alapszakaszt annak rendje és módja szerint meggyőző teljesítménnyel abszolválta, és meg is választották a legértékesebb játékosnak. Most viszont mégis egy vereségre volt a csapata attól, hogy a nagydöntő előtt kiessenek. Ezt csak úgy lehetett elkerülni, ha nyernek Bostonban, ahol az előző tizenhat találkozójukból tizenötöt elvesztettek.

Mindez nem zavarta Jamest, éppen ellenkezőleg, a nagy nyomás alatt teljesen megtáltosodott, és az elmúlt hetek egyik legdominánsabb produkcióját mutatta be: 45 pontot dobott össze tizenkilenc értékesített kísérletből, és emellett tizenöt lepattanót is begyűjtött karriercsúcsot érő 45 perc játék alatt. A Miami sztárja mindaddig nem ült le a cserepadra pihenni, amíg a Heat sikere biztossá nem vált.

"Egy ilyen környezetben egy nagyszerű meccset vársz el magadtól. Ott akartam lenni a csapattársaim számára, függetlenül attól, hogy hogyan alakulnak a dolgok a mérkőzés folyamán. Ez egy igazi próba volt számunkra, és jó látni, hogy sikerült az ötödik mérkőzésen elszenvedett vereség után visszamásznunk a párharcba" - értékelt James.

Míg a Miami oldalán az öröm apró foszlányait lehetett felfedezni a meccs alatt, addig a túloldalon a kilátástalanságot és csalódottságot. A Boston mindenképp be akarta fejezni a szériát, és a bostoni közönség is ünnepelni akart, de a szurkolók már a negyedik negyed közepén elkezdtek hazafelé szállingózni, miután egyre valószínűbbé vált a Miami győzelme. Kevin Garnették az ötödik meccs pompás csapattermelését követően a hatodikra már nem tudtak hasonlóval előrukkolni: bár Rajon Rondo dupla dupláig jutott (21 pont, 10 assziszt), Garnett és Brandon Bass csupán tizenkét egységgel terhelte az ellenfél kosarát, míg Paul Pierce-nek csupán négy próbálkozása jött be a tizennyolcból.

A csapatok tehát visszatérnek Miamiba, ahol minden elkezdődött. A mindent eldöntő hetedik mérkőzésre magyar idő szerint vasárnap hajnalban kerül sor, ahol végre eldől, hogy az Oklahoma City Thundernek kivel kell megmérkőznie a nagydöntőben. Addig is a Thunder hátradőlve figyelheti a keleti főcsoportdöntő alakulásait.

NBA
Keleti főcsoportdöntő
Boston Celtics - Miami Heat 79-98
A négy győzelemig tartó párharc állása: 3-3-as döntetlen.