Úszó Eb

Debrecen városa rajtra kész

  • MTI
megosztom

A szervezők minden feladattal elkészültek, így Debrecenben nagyon várják az úszó Európa-bajnokság hétfői rajtját.

Az eseményt felvezető pénteki, budapesti sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a hajdúsági város polgármestere kijelentette, hogy a rendezők végeztek a tervezett előkészítő munkával, de voltaképpen nem is kellett sok mindent csinálniuk, mivel a 2007-es rövidpályás Eb helyszínén csak a belső tér kialakítása várt rájuk az öt évvel ezelőtti versenyhez képest.

Hozzátette: a város szintén felkészült, nagy várakozással tekint az Eb megrendezése elé.

"Egy Európa-rekord már megdőlt, a kontinensbajnokságok történetében ugyanis most lesz a legmagasabb a résztvevő országok száma. Az előző Eb-n 43 volt, most pedig 44 vagy 45 lesz, Azerbajdzsán indulásától függően. A számoknál maradva: a csapatvezetők, edzők és versenyzők összlétszáma 892 fő, a rendező és kiszolgáló személyzet pedig 2006 főből áll, az ő munkájukat 227 önkéntes segíti, akiket az egyetemről toboroztunk. A LEN 134 embert akkreditált, a sajtó és a média részéről 250-en érkeznek."

A sajtóesemény a közelmúlt hazai kontinensversenyeit felidéző kisfilmmel kezdődött: Budapest 2005-ben junior, 2006-ban és 2010-ben felnőtt, Debrecen pedig 2007-ben rövidpályás versenynek adott otthont.

Mint elhangzott, kerek száz nappal a rajt előtt a szervezőknek nem állt módjukban tájékoztatót vagy felvezető ünnepséget rendezniük, az eredeti házigazda, Antwerpen ugyanis csupán 96 nappal az első versenynapot megelőzően mondta vissza a rendezést, melyet egy nappal később a hajdúsági megyeszékhely kapott meg.

A rendező város polgármestere hozzátette, hogy a vasárnapi döntők után utcabál lesz Debrecenben, akkor köszöntik ugyanis a bajnok DVSC labdarúgóit.
 
"Sűrű lesz az élet, de így alakította a véletlen. Egyiket sem terveztük előre, csak nagyon bíztunk benne - fogalmazott Kósa Lajos. - Csütörtökön megtekinti a versenyt Áder János köztársasági elnök, és érmeket is átad. Már csak a hab kell a tortára, a jó magyar szereplés, hiszen hazai világverseny hazai siker nélkül csak félsiker tud lenni. A rendező markáns ügyetlenségét is felül tudja múlni egy szép hazai siker, míg ha az nincs, akkor a zseniális rendezés sem ér sokat. Tudjuk, hogy az olimpia lesz a fő esemény idén, de az érdeklődésből és a jelentkezésekből arra következtetünk, hogy sokan próbálják itt teljesíteni a szintidőket. Egészen biztos, hogy érdekes verseny lesz!"

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy bár a londoni olimpia nagyon közeleg, mindenkinek egyformán két hónapnyira van, ez tehát nem lehet hivatkozási alap a szerepléssel kapcsolatban.

 "A megszokottnál szerényebb a versenyzőinkkel szembeni elvárás vagy igény: nem kell Európa- és világcsúcsokat úszniuk, elég, ha aranyérmet nyernek - szögezte le a sportvezető, aki a kontinensviadal szervezőbizottságát is vezeti. - A közelmúlt négy hazai Európa-bajnokságának magyar termése ötven érem, ebből 23 arany. Ennek a versenysorozatnak ez a legnagyobb értéke! Mivel néhány éven belül ez az ötödik kontinentális megmérettetés hazai medencében, várakozásaim szerint öt aranyat kellene szerezniük a magyar indulóknak."

Szakadáti László, az Európai Úszó Szövetség (LEN) igazgatója kijelentette, hogy még egyetlen Európa-bajnokság előtt sem volt ilyen nyugodt, mint most.

"Nem tudom, hogy ez jó vagy rossz jel, de gondolom, azt jelenti, hogy van egy nagyszerű szervezőbizottság, amely mindent megad ahhoz, hogy nagyszerű és sikeres versenyt lássunk. Ismerjük a várost és az uszodát, a LEN szemszögéből nézve semmi akadálya nincs, hogy akár holnap elkezdődhessük a versenyt" - szögezte le a sportvezető.

Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta, úszóit az előző Európa-bajnokság eredményei kötelezik.

"Az a jelszó, hogy Debrecenbe hazamegyünk. És nem csak a rövidpályás Európa-bajnokság eredményei, hanem a magyar bajnokságok miatt is - vélekedett a kapitány. - Versenyzőinknek ismert a pálya, lényeges, hogy tudják, hol végzik a bemelegítést, hol vannak a repedések a medencében. Számomra is nagyon szép emlékeket idéző városba megyünk, ahol nagyon szeretnek minket. A legutóbbi kontinensverseny hat arany-, négy ezüst- és három bronzérme kötelez minket. London az idei év főeseménye, de hozzá Debrecenen keresztül vezet az út. Amint már említettem, tíz érem jelentené azt, hogy jól szerepeltünk. Ha megismétlődik az az összefogás, amit az elmúlt versenyeken, különösen a legutóbbi Eb-n tapasztaltam a versenyzők, edzők részéről, mindenképpen pozitív, jó emlékű Európa-bajnokság lesz ez számunkra."

A versenyzők részéről Cseh László kiemelte, mivel Magyarországon van az Európa-bajnokság, sokkal motiváltabb és elszántabb, mintha külföldön kellene versenyeznie az olimpia előtt két hónappal.

"Vannak a fejemben olyan eredmények, amelyeket ha sikerül összehozni, azt mondom, jó úton halad a felkészülésem. Bízom benne, hogy hazai közönség előtt sikerül nagyot alkotni, mert hatalmas élmény magyar környezetben versenyezni. Nagyon örülök, hogy itthon van az Európa-bajnokság, sőt jobb lenne, ha nem lenne utána olimpia, de szerintem így is nagyon nagyokat fogunk versenyezni" - osztotta meg várakozásait Cseh László.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a versenyt a Tokaji Kereskedőház Zrt. és a Fleurop Magyarország Kft. is kiemelten támogatja. Bemutatták az Európa-bajnokság érmeit is, melyeket a magyar versenyzők - Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Gyurta Dániel és Cseh László - kabalából nem vettek a nyakukba.

megosztom