Jégkorong

Minden idők legerősebb vb-jére készül a magyar válogatott

  • MTI/63

Minden idők legerősebb divízió I-es jégkorong-világbajnoksága vár vasárnaptól a magyar válogatottra Ljubljanában. A mieink Japánnal, Ukrajnával, Nagy-Britanniával, Ausztriával és a házigazda Szlovéniával kelnek versenyre az A-csoportba való feljutásért.

Kevin Primeau szövetségi kapitány együttese - amely a 20. helyen áll a világranglistán - sorrendben a japán (22.), az ukrán (19.), a házigazda szlovén (18.), az osztrák (15.) és a brit (21.) csapattal találkozik, és az első két helyezett jut fel a 16-os világelitbe, ugyanakkor az utolsó kiesik a divízió I B csoportjába.

A különféle átszervezések miatt a mostani divízió I felső osztályából, amelyben a magyarok is érdekeltek, lehet csak feljutni az élvonalba. Tavaly még a divízió I-es osztályt két párhuzamos csoportra bontották, és onnan egy-egy helyezett jutott fel, illetve esett ki. Ettől az évtől a tavalyi két divízió I-es osztály legjobbjait, valamint az élvonalból kiesett két gárdát sorolták egy csoportba, és ebben kapott helyet a magyar válogatott. Amíg tavaly tulajdonképpen egyedül az olaszok elleni találkozón múlott a feljutás, addig a szlovén fővárosban öt, kőkemény csata vár a játékosokra.

Az ellenfelekkel szembeni mérleg
Japán:20 mérkőzés, 6 győzelem, 14 vereség (53-90)
Ukrajna: 15 mérkőzés, 2 győzelem, 13 vereség (21-72)
Szlovénia: 22 mérkőzés, 4 győzelem, 16 vereség, 2 döntetlen (56-89)
Ausztria: 38 mérkőzés, 7 győzelem, 29 vereség, 2 döntetlen (88-168)
Nagy-Britannia: 26 mérkőzés, 15 győzelem, 10 vereség, 1 döntetlen (89-71)

Ahogy Szélig Viktor, a rutinos hátvéd fogalmazott: reálisan a negyedik hely célozható meg. Ha a vártnál jobb a játék, akkor a feljutás, ha rosszabb, akkor a kiesés elkerülése lehet a cél. Az elitet az elmúlt 70 évben egyszer, még 2008-ban, Szapporóban érte el a gárda, ám a rákövetkező svájci elit vb-n kiesett.

A felkészülést nem hátráltatta sérülés, ugyanakkor a kapitány nem számíthat a válogatottságról lemondott Palkovics Krisztiánra, valamint két kapusra, a klubkötelezettség miatt távolmaradó Szuper Leventére, illetve Jokerit Helsinkiben légiós beteg Hetényi Zoltánra. Hogy a csapat jó úton jár, azt a lengyelek elleni két győzelem mutatta meg.

A csapatban öt vb-újonc található: a kapus Bálizs Bence (ő tavaly vésztartalék volt), a hátvéd Láda Balázs és Hetényi Péter, illetve csatárposzton a frissen honosított Mihály Árpád és a svéd elitligában is játszó Hári János.


Az első ellenfél az a japán csapat lesz, amely a tavalyi budapesti vb-t a távol-keleti országot sújtó természeti csapás miatt kihagyta. Az ázsiai együttest utoljára éppen a dicsőséges szapporói menetelés során, 2008. április 16-án sikerült legyőzni (igaz, kellett hozzá egy meg nem adott szabályos japán gól is), azóta két kétgólos (2-4, 3-5) vereség a magyarok mérlege.

Hétfőn az ukránok várnak Ladányiékra, őket is Szapporóban verte - ugyancsak 4-2-re - utoljára a magyar együttes. 2008. április 19-én - a magyar hoki ünnepnapján - aratott siker jelentette a világelitbe jutást. Az azt követő négy összecsapáson viszont rendre az ukránok győztek, mindig minimális különbséggel, és háromszor csak a ráadásban.

Szerdán a házigazda szlovénok következnek. Ők legnagyobb sztárjuk, az NHL-es Los Angeles Kingsszel a rájátszásban érdekelt Anze Kopitar nélkül állnak ki, ám így is ők az esélyesebbek. A két válogatott Ljubljanában eddig ötször találkozott, és a hazaiak négyszer nyertek és egyszer volt döntetlen. A divízió I-es vb-k történetében eddig kétszer volt  a szlovén fővárosban csata, 2007-ben és 2010-ben is 4-1 lett a végeredmény.

Az osztrákok is legnagyobb csillaguk, az NHL-es Buffalo Sabresben gólfelelős Thomas Vanek nélkül érkeznek. A két együttes utóbbi 11 mérkőzését mindig az osztrákok nyerték, ezen 60 gólt lőttek és csak 12-t kaptak. A magyarok utoljára 1977. december 29-én diadalmaskodtak, és az utolsó siker, amely tétmérkőzésen született, az 1977. március 11-én volt, még a tokiói B-csoportos vb-n.

A britek, néhány év gyengébb szereplése után, tavaly ismét jól játszottak, volt esélyük a feljutásra is. A két csapat legutolsó öt párharcát mind divízió I-es vb-n játszotta - az utóbbi kettőt éppen Ljubljanában -, és ezeken kedvező a magyarok mérlege: négy győzelem és egy vereség, utóbbi 2005-ben, Debrecenben.

A magyar válogatott valamennyi mérkőzéséről élő szöveges tudósítással és összefoglalókkal jelentkezünk!

A magyar válogatott kerete
Divizíó I-es világbajnokság
kapusok: Bálizs Bence, (Sapa Fehérvár AV19), Budai Krisztián (Miskolci Jegesmedvék)
hátvédek: Horváth András, Tokaji Viktor, Láda Balázs, Sille Tamás, Hetényi Péter (Sapa Fehérvár AV19), Hegyi Ádám, Pozsgai Tamás, (Dab.Docler) Szélig Viktor (Briancon)
csatárok: Ladányi Balázs, Sofron István, Vas Márton, Kovács Csaba, Sikorcin Ladislav, Mihály Árpád, Benk András, Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz, (Dab.Docler), Bartalis István, Vas János (Troja-Ljungby), Hári János (MoDo)
A program
április 15., vasárnap:
1. forduló:
Magyarország-Japán 13 ó
Ausztria-Ukrajna 16:30 ó
Szlovénia - Nagy-Britannia 20 ó
április 16., hétfő:
Magyarország-Ukrajna 13 ó
Ausztria - Nagy-Britannia 16:30 ó
Szlovénia - Japán 20 ó
április 17., kedd:
szünnap
április 18., szerda:
3. forduló:
Ukrajna - Nagy-Britannia 13 ó
Ausztria-Japán 16:30 ó
Szlovénia-Magyarország 20 ó
április 19., csütörtök:
4. forduló:
Japán - Nagy-Britannia 13 ó
Ausztria-Magyarország 16:30 ó
Szlovénia-Ukrajna 20 ó
április 20., péntek:
szünnap
április 21., szombat:
5. forduló:
Japán-Ukrajna 13 ó
Magyarország - Nagy-Britannia 16:30 ó
Szlovénia-Ausztria 20 ó