NBA

Carmelo Anthony triplái kivégezték a Bullst

  • Barcsai Róbert

A Keleti főcsoportban két rendkívül fontos mérkőzést is rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 101. játéknapján. Előbb egy hihetetlenül izgalmas, fordulatos összecsapáson Carmelo Anthony szezonbeli legjobbjával a New York legyőzte a Chicagót, majd a Boston is elpáholta a Philadelphiát.

Hihetetlen izgalmakat hozott a New York-Chicago mérkőzés, amelyet végül a hazaiak nyertek hosszabbításban, 100-99-re. Az összecsapás elején még 21 ponttal is vezetett a Knicks, ám a Chicago fokozatosan ledolgozta hátrányát, három és fél perccel a vége előtt pedig már tíz pontos előnyben volt a Bulls. Ennek ellenére a szezonbeli legjobbját nyújtó (43 pont) Anthony egy hihetetlen triplával egyenlíteni tudott, ám ehhez kellett az is, hogy mind Rose, mind pedig Deng kihagyjon két-két, azaz sorozatban négy büntetőt. A hosszabbításban jobban kezdett a Bulls, ám végül Anthony ismét összekapta magát, újra nehéz helyzetből vállalt triplát, ám be tudta dobni, így végül megnyerte ezt a hihetetlenül fontos mecset a Knicks. Mike Woodson a meccs után így nyilatkozott Anthonyról: „Hihetetlen csata volt, egészen addig, amíg Melo meg nem rázta magát, és meghúzta az est legnagyobb játékát, amikor értékesítette azt a triplát, és előnyhöz juttatott minket.” A másik oldalon a visszatérő Derrick Rose teljesítményét kell kiemelni, aki gyenge első félidő után 29 ponttal zárt.

Az Atlanti csoport idei legfontosabb mérkőzését játszották Bostonban, ahol a Celtics a Sixerst fogadta. A meglepően sima meccsen félidei 50-36 után végül 103-79-re nyert a Boston, így Garnették három győzelemnyire leszakították maguktól a Phillyt. A vendégek kezdőötöse megint teljesen indiszponált volt, Iguodala 13, valamint Holiday 10 pontján kívül senki sem jutott el két számjegyig, ezzel szemben a Celtics kezdőjéből négyen is legalább 17 pontot szereztek, ami bőven elég volt ahhoz, hogy legyőzzék a Sixerst.

Habár két napja megszakították a Miami 17 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatát hazai pályán, vasárnap azért a biztonság kedvéért a Heat kitömte a Pistonst, mégpedig 98-75-re. A Dwyane Wade nélkül felálló hazaiak kissé álmosan kezdték a mérkőzést, ennek ellenére a Miami végül 10 pontos előnnyel vonulhatott szünetre, a második félidőben pedig ezt az előnyt sikerült tovább növelnie Jameséknek. A hazaiaknál a már említett James produkcióját kell kiemelni, ős 26 pontot szerzett, de Chris Bosh is eljutott 22-ig, a legnagyobb meglepetést pedig James Jones okozta, aki nyolcból hat triplát bevágva 18 egységet könyvelhetett el.

A Utah Jazz 114-104-arányú legyőzésével már sorozatban 11 mérkőzést nyert a San Antonio Spurs. A meglehetősen izgalmasra sikerült mérkőzésen Tony Parker 28, míg a kispadról beálló Manu Ginobili 23 pontot hozott össze, ez pedig elég volt a Spurs újabb sikeréhez.

Ismét nyerni tudott az Oklahoma City, akik 91-75 arányban múlták felül a Toronto Raptors csapatát. A mérkőzés sorsa már három negyed után eldőlt, ekkor ugyanis már 15 pontos előnyben volt a Thunder, amelyet még az utolsó játékrészben is növelni tudtak Duranték, ráadásul mindezt úgy, hogy a kezdők közül a már említett All-Star MVP játszotta a legtöbbet, 30 perccel. Durant ezalatt szerzett 23 pontot, de nem sokkal maradt el tőle az irányító, Russel Westbrook sem, aki 15 egységet hozott össze, míg a Raptors legjobbja ezúttal a spanyol irányító, Jose Calderon volt 19 ponttal.

Hihetetlenül értékes idegenbeli győzelmet szerzett a Houston Rockets, akik a Sacramento otthonában tudtak diadalmaskodni 104-87 arányban. A Rockets játéka ezúttal minden téren összeállt, megnyerték a lepattanópárbajt (45-44), jól teljesített a kezdő, Lee például 25-öt dobott, ráadásul mindehhez társult egy kiemelkedő kispadteljesítmény is, így megérdemelten nyertek a vendégek.

NBA
A 101. játéknap eredményei
New York-Chicago 100-99 h.u.
Boston-Philadelphia 103-79
Miami-Detroit 98-75
New Jersey-Cleveland 122-117 h.u.
Oklahoma City-Toronto 91-75
San Antonio-Utah 114-104
Sacramento-Houston 87-104