NBA

Rose nélkül is megverte a Chicago a Miamit

Óriási várakozás előzte meg az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 77. játéknapját, hiszen egymásnak feszült a két keleti gigász, a Miami Heat és a Chicago Bulls. A szurkolók nem panaszkodhatnak, hiszen Derrick Rose hiányában is rendkívül érdekes meccset láthattak, kiváló egyéni teljesítményekkel. Íme, a nap eseményei.

A játéknap első mérkőzését Indianában rendezték, ahol a Pacers 111-94-re verte a Philadelphia Sixers együttesét. Az Indianának már nagy szüksége volt arra, hogy legyőzzön egy igazán minőségi ellenfelet, hiszen az utóbbi időszakban nincs túl jó passzban Frank Vogel együttese. A Sixers fiatal hátvédpárja nagyot játszott, Evan Turner és Jrue Holiday 19 dobásból 16-ot értékesített, így ketten összesen 38 pontot hoztak össze, ám a kispad nem tudott felnőni a feladathoz, így esélytelen volt, hogy a vendégek nyerjenek.

Alig hogy menesztették Mike D’Anthony vezetőedzőt, máris óriási győzelmet aratott a New York Knicks, 121-79-re győzte le a Portland Trail Blazers együttesét. A két szenvedő csapat közül ma a Portland húzta a rövidebbet, hiszen a rajtnál nagyon beragadtak Aldridge-ék, ugyanis félidőben csak 29 pont állt a vendégek neve mellett, ami NBA-szinten megengedhetetlen, így teljesen érthető a két csapat közti különbség. A Portland kezdőjéből ismét csak két játékos tudott 10 pont fölé jutni, ám a Knicksnél láthattunk jó pár kiváló egyéni teljesítményt, J.R. Smith például 23, Steve Novak pedig 20 egységig jutott.

A játéknap első igazán nagy rangadóját San Antonióban rendezték, ahol a Spurs rendkívül pontgazdag mérkőzésen 122-111 arányban tudott nyerni az Orlando ellen. A Magic egyébként láthatóan a második félidőre fáradt el, hiszen a nagyszünetben még csak 1, ám a meccs végén már 11 pont volt a különbség, ami nem meglepő, hiszen tegnap a Miami ellen még hosszabbítást játszott az együttes. A mérkőzés legjobbja a 31 pontot termelő Tony Parker volt, ám nem mehetünk el szó nélkül a Spurs kispadja mellett sem, akik összesen 48 egységet tettek a közösbe. Parkerről a mérkőzés után csapattársa, Manu Ginóbili nyilatkozott: „Tony egyszerűen hihetetlen. Egy a három ellen megy, mégis be tudja dobni…”

Hiába Derrick Rose hiánya, a Chicago Bulls mégis meg tudta lepni a Miami Heat csapatát a nap mérkőzésén. A keleti rangadót végül a Bulls nyerte 106-102 arányban, a meccs legnagyobb meglepetését pedig John Lucas okozta, aki a kispadról beállva 24 pontot szerzett. Meghökkentő adat a mérkőzéssel kapcsolatban, hogy a Bulls úgy tudott nyerni, hogy nélkülözte legjobb játékosát, a Heatnél pedig James 35, Wade pedig 36 pontig jutott.

Végre a Clippers is tudott nyerni, Griffinék két vesztes meccs után az Atlanta Hawks csapatát múlták felül 96-82 arányban. A Los Angeles-i együttes vezérét, Chris Pault láthatóan aggasztotta a csapat utóbbi mérkőzéseken mutatott teljesítménye, hiszen a mérkőzés előtt így nyilatkozott: „Ki nem állhatom a vereséget. Egyszerűen elfogadhatatlan.” Ennek ellenére CP3 nem játszott túlságosan jól, hiszen kilenc dobásából csak ötöt értékesített, így csupán 13 pontot szerzett, ám így is volt olyan irányító aki megszórta magát a Clippersnél, Mo Williams 25 ponttal terhelte a Hawks gyűrűjét.

A tegnapi meglepetés győzelem után ezúttal papírforma vereséget szenvedett a Golden State Warriors, akik hazai pályán 105-103-ra kaptak ki a Bostontól. A meglehetősen szoros eredmény elsősorban a Warriors újoncának, Klay Thompsonnak köszönhető, aki 26 ponttal járult hozzá csapata teljesítményéhez. Ellis távozása óta úgy tűnik, hogy Thompson megpróbál élni az adódó lehetőségekkel, eddig nem okozott csalódást a fiatal dobóhátvéd.

A 77. játéknap eredményei:
Indiana Pacers-Philadelphia 76ers 111-94
New Jersey Nets-Toronto Raptors 98-84
New York Knicks-Portland Trail Blazers 121-79
New Orleans Hornets-Los Angeles Lakers 101-107 - hosszabbítás után
Chicago Bulls-Miami Heat 106-102
Houston Rockets-Charlotte Bobcats 107-87
Milwaukee Bucks-Cleveland Cavaliers 115-105
San Antonio Spurs-Orlando Magic 122-111
Sacramento Kings-Detroit Pistons 112-124
Golden State Warriors-Boston Celtics 103-105
Los Angeles Clippers-Atlanta Hawks 96-82
Phoenix Suns-Utah Jazz 120-111