NBA

Hazai pályán oktatták ki Linéket

  • Molnár Dávid

Tovább folytatódtak az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) küzdelmei az 58. játéknapon. Egy nappal a címvédő leverése után meglepetésre kikapott a New York Knicks, így Jeremy Linék továbbra sem tudnak 50% feletti mutatóra szert tenni. A játéknap másik meglepő eredményét a Golden State Warriors szolgáltatta, akik Blake Griffinéket fektették két vállra.

Minden adott volt a New York Knicks számára, hogy végre pozitív mérleggel dicsekedhessenek az NBA-ben. Elvégre Jeremy Lin továbbra is bevethető volt, és Carmelo Anthony is visszatérhetett a porondra, miután lágyéksérülése miatt hét mérkőzést volt kénytelen kihagyni a Knicks Lin-éra előtti elsőszámú sztárja. Deron Williams, az éppen New Yorkban vendégeskedő New Jersey Nets vezére azonban másképp gondolkodott a dolgokról.

Carmelo Anthony és Jeremy Lin végre együtt játszhattak

Williams szezoncsúccsal, 38 ponttal játszotta le Lint és Melót a pályáról – előbbi azért hozta a tőle megszokott teljesítményt 21 ponttal, kilenc assziszttal és hét lepattanóval, azonban Anthonyn meglátszott a néhány hét kihagyás, és csupán tizenegy ponttal tudta kisegíteni csapatát. Deron a meccs után sejtetően azt mondta, hogy a Lin-mánia vele kezdődött, és az volt a minimum, hogy felpörögve érkezett a visszavágóra. Hogy ezzel egyben arra is utalt, hogy ő vet egyben véget a kosárlabda világ legújabb szenzációját körülölelő hajhászásnak, azt nem tudni, de mindenesetre csupán másodszor kapott ki Linnel a Knicks február 4-e óta.

A Los Angeles Clippers játékosai alaposan megszenvedték a Golden State Warriors otthonában való vendégeskedést. Bár Chris Paul 25 pontot dobott, és Mo Williams is értékesítette első hat tripláját, összességében csupán 42%-os hatékonysággal dobálták a labdákat a vendégek, és emellett tizennyolc alkalommal adták el a játékszert. Pedig a Warriorsnál megfázás miatt hiányzott Andris Biedrins, azonban az őt helyettesítő Ekpe Udoh a játék minden elemében felnőtt elődjéhez, és Monta Ellis és David Lee mögött a harmadik legeredményesebb hazai játékos volt a találkozón, melyet végül a Warriors nyert.

Rögtön javította a címvédő a Knicks otthonában való botlást. A Dallasba látogató Boston Celtics bánhatta ezt leginkább, hiszen Dirk Nowitzki folytatta a New York-i szezoncsúcsokat döntő teljesítményét. A német óriás 26 pontjával, és szezoncsúcsot érő 16 lepattanó megkaparintásával az NBA örök pontlistájának top 20 helyezettje közé furakodott be egy olyan meccs során, ahol a Mavericks egy percig sem volt hátrányban.

Kezdik utolérni a sérülések az Oklahoma City Thundert, de még ez sem tudja lelassítani a nyugati főcsoport egyik legjobb csapatának lendületét. Bár két kulcsfontosságú cserejátékosát is mellőzniük kellett, Kevin Durant és Russell Westbrook gondoskodott arról, hogy ne a cseréken múljon a Thunder győzelem – mindketten 31 pontot szorgoskodtak össze. Ez volt a Thunder zsinórban tízedik győzelme hazai pályán.

Derrick Rose is visszatért a Chicago Bulls kezdőkeretébe, miután hátfájdalmai miatt az előző öt meccset kénytelen volt csupán a lelátóról figyelemmel kísérni. Meg is mutatta, hogy milyen fontos ő a Bulls számára, mely nélküle is jól tud játszani, de vele még jobban. Rose 23 ponttal szolgálta ki a hazai közönséget, és nagy szerepet játszott abban, hogy lelombozza a véghajrában feltámadó Atlanta Hawks játékosait. A vendégek hat pontra feljöttek a Bullsra, azonban Luol Deng triplája, valamint Rose zsákolása beállította a tizenegy pont különbségű végeredményt 2 perc 10 másodperccel a rendes játékidő vége előtt.

Kiszenvedte a győzelmet a Milwaukee otthonában az Orlando Magic, de ez az utóbbi hetek meccseinek alakulását figyelembe véve lassan megszokottá válik Dwight Howardék számára. Az elmúlt tíz napból harmadszor mutattak be Howardék egy feltámadást a negyedik negyedben, mely végül a győzelmet is kicsikarta az együttesnek. A Magic két pontos hátrányból kezdte meg a mérkőzés utolsó percét, de Ryan Anderson kései triplája megfordította az eredményt a vendégek javára, és az előnyt a végére még két ponttal meg tudták duzzasztani.

Alaposan kitanulmányozták a Houstonnál a Memphis Grizzlies előző két mérkőzését, melyeket egy ponttal nyertek meg Rudy Gayék. A siker kulcsa az volt, hogy a véghajrához közeledve ne legyen túl szoros a találkozó, hogy az utolsó pillanatban megfordíthassák a memphisiek az eredményt, és erről Kyle Lowry, valamint Kevin Martin gondoskodtak, akik együttesen 46 pontot számoltak a vendég védelem ellen. Mindez elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy négy ponton tartsák ellenfelüket a hazaiak, ezzel kivívva a győzelmet.

A San Antonio Spurs már zsinórban tizenegy megnyert mérkőzésnél jár, miután a Utah Jazz sem tudta megállítani Tony Parkeréket. A Spurs ezt a sikert szenzációs idegenbeli mérlegének köszönheti, hiszen január 29-e óta nem kaptak ki, amikor a vendég együttes szerepét töltötték be. Jelenleg is egy kilenc meccsen át tartó idegenbeli túrán vannak Parkerék, a Utah a hetedik megálló volt, már csak a Portland és a Denver otthona áll előttük, hogy hibátlanul abszolválják ezt a hosszúra nyúló vendégeskedést.

Hosszabbítás után tudta legyőzni a Denver a Minnesotát Arron Afflalo döntetlent megtörő kosarának köszönhetően. A nehezét azonban Al Harrington csinálta meg, aki a cserepadról érkezve szezoncsúcsot döntött 31 ponttal.

A Phoenix Suns a Washington Wizards ellen megmutatta, hogy tudnak ők dominánsan is játszani. Még ha ez az NBA egyik leggyengébb alakulata ellen nem is akkora fegyvertény. Marcin Gortat vezette a Phoenix játékosait eredményességben 20 ponttal, de Steve Nashre sem lehetett panasz, aki tizenkét pontot, tizenegy asszisztot és hét lepattanót tudott felmutatni a mérkőzés lefújását követően. A Suns a szezon során először tudott két egymást követő nap nyerni, Nashék vasárnap a Los Angeles Lakerst fektették két vállra hazai pályán.

A Lakers az előző napi vereséget követően a Portland Trail Blazerst fogadta hazai pályán, és esélyt sem adtak vendégüknek az első félidő fantasztikus játékának köszönhetően, mely során volt olyan pont, amikor 30 pont volt a különbség a két csapat között. Kobe Bryant 28 ponttal, Andrew Bynum dupla-duplával jeleskedett a Portland verésében, igaz a végére csupán tizenegy pontra apadt az a 30 pontos különbség.

Dirk Nowitzki ezekkel a pontokkal vette át az NBA örökranglistájának 20. helyét a Celtics legendájától, Robert Parishtől.

NBA
58. játéknap
Chicago Bulls - Atlanta Hawks 90-79
New York Knicks - New Jersey Nets 92-100
Milwaukee Bucks - Orlando Magic 90-93
Houston Rockets - Memphis Grizzlies 97-93
Dallas Mavericks - Boston Celtics 89-73
Oklahoma City Thunder - New Orleans Hornets 101-93
Utah Jazz - San Antonio Spurs 102-106
Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 103-101 h.u.
Phoenix Suns - Washington Wizards 104-88
Golden State Warriors - Los Angeles Clippers 104-97
Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 103-92