NBA

A csodairányító ismét győzelemre vezette a New Yorkot

  • Barcsai Róbert

Pénteken 11 mérkőzéssel folytatódott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA). Ami talán ennél is fontosabb, hogy tovább folytatódott a „Linsanity”-nek keresztelt jelenség is. Jeremy Lin utolsó négy mérkőzésén háromszor döntött karriercsúcsot, ezúttal a Los Angeles Lakers ellen, így hiába Anthony és Stoudemire hiánya, a New York Knicks sorozatban már negyedszer nyert.

Meglepő módon már sorozatban második hazai vereségét szenvedte el a Philadelphia. A Sixers ezúttal a Clipperstől kapott ki 78-77-ra, egy rendkívül izgalmas mérkőzésen. Chris Paul, a Los Angeles-iek irányítója 3.2 másodperccel a vége előtt szerzett győztes kosarat csapata számára. Paul így nyilatkozott a mindent eldöntő kosárról: "Ránéztem az órára, majd észrevettem, hogy jó helyzetben vagyok. Korábban több dobást is kihagytam már az utolsó negyedben, ez azonban szerencsére bement." CP3 24 pontjával, valamint győzelmet érő dobásával csapata legjobbjának bizonyult.

Derrick Rose nélkül idegenben alázta meg a Chicago a Charlotte csapatát, a Bulls 95-64-re nyert. Amint az az eredményből kitalálható, a meccs korán eldőlt: az első negyed után 14, a félidőben pedig már 22 ponttal ment a Bulls. Joakim Noah nagyot játszott, 17 pontot és 14 lepattanót szerzett, míg a másik oldalon egyedül Derrick Brown jutott elj 10 pontig.

Hiába verte az Orlando pár napja a Miamit, az öröm nem tarthatott sokáig, ugyanis pénteken az Atlanta látogatott a Magichez. Habár a mérkőzés utolsó nyolc pontját a Magic szerezte, a mérkőzés így is döntetlen lett, a hosszabbítást pedig az Atlanta nyerte két ponttal. Az All-Star gáláról meglepetésre lemaradó Josh Smith 23 ponttal és 19 lepattanóval zárt, ezzel ő volt a mérkőzés embere. Érdekesség, hogy a 2009-es playoff kudarc óta az Atlanta 11 mérkőzésből 8-at megnyert a Magic ellen. Marvin Williams így nyilatkozott erről: "Az öltözőben mindenki emlékszik rá, hogy pár éve a rájátszásban mit tett velünk az Orlando. Az eredményeiket persze senki nem veszi már el tőlük, az ilyet mégis nehéz elfelejteni."

Jeremy Lin utolsó négy mérkőzésén háromszor döntött karriercsúcsot

Jeremy Lin ismét parádézott, negyedik meccsén már harmadszor döntött karriercsúcsot, most ráadásul a Lakers ellen vezette győzelemre csapatát. A Knicks ismét sztárjai nélkül kényszerült játszani, ez azonban ismét nem okozott gondot számukra, 92-85-re nyertek Mike D’Anthony fiai. Lin 38 pontja mellett 7 gólpasszt is kiosztott, a meccs után pedig óvatosan nyilatkozott a győzelemről: "Az egyetlen dolog amit elkönyvelhetünk, hogy négyet nyertünk zsinórban. Holnap behúzzuk az ötödiket is."

A kisebb hullámvölgy után már a második győzelmét könyvelhette el a Memphis, az áldozat ezúttal az Indiana volt. Habár a csapatok az első három harmadban végig fej-fej mellett haladtak (minden játékrész után döntetlen volt az állás), a negyedik negyedet viszont 25-19-re hozta a Memphis, ezzel 98-92 lett a végeredmény. Két All-Star centert is láthatott a nagyérdemű egymás ellen, a Gasol-Hibbert párharcban ma a spanyol dominált, 15 pont mellett 7 lepattanót is elkönyvelhetett, Hibbert viszont csak öt egységig jutott.

Meglepő módon ismét idegenben tudott nyerni a Dallas, a címvédő a Minnesotát verte 104-97-re. A mérkőzés óriási csatát hozott a két erőcsatár között: Kevin Love visszatérhetett eltiltásából, rögtön 32 pontot dobott, a másik oldalon pedig Dirk Nowitzki szerzett 33-at.

A Sacramento elleni vereség után az Oklahoma a Utah Jazz otthonában javított. Duranték meglehetősen simán, 101-97-re nyertek az oroszlánbarlangnak számító EnergySolutions Arenában. A már említett Durant ugyan csak 19 pontot szerzett, csapattársa, Russel Westbrook viszont 28 egységig jutott, ami elégnek bizonyult a Jazz ellen.

NBA, a 48. játéknap eredményei:
Orlando Magic-Atlanta Hawks 87-89 - hosszabbítás után
Toronto Raptors-Boston Celtics 86-74
Charlotte Bobcats-Chicago Bulls 64-95
Philadelphia 76ers-Los Angeles Clippers 77-78
Washington Wizards-Miami Heat 89-106
Cleveland Cavaliers-Milwaukee Bucks 112-113 - hosszabbítás után
Detroit Pistons-New Jersey Nets 109-92
Memphis Grizzlies-Indiana Pacers 98-92
New York Knicks-Los Angeles Lakers 92-85
Minnesota Timberwolves-Dallas Mavericks 97-104
New Orleans Hornets-Portland Trail Blazers 86-94
Utah Jazz-Oklahoma City Thunder 87-101