Kerékpár

Petacchi még nem gondol a visszavonulásra

  • Bodnár Gergő

Alessandro Petacchit a kerékpársportot szeretőknek aligha kell bemutatni. A harmincnyolcadik születésnapját január 3-án ünneplő speziai születésű versenyző 175 profi győzelemével a legendás Moser, Sarroni, Cipollini trió mögött a negyedik legjobb olasz kerekesnek számít. 22 szakaszgyőzelme van a Giro d'Italiáról, 2010-ben zöld trikós volt a Tour de France-on. Fantasztikus pályafutása a várakozásokkal ellentétben nem ér véget az idei év végén, Petacchi ugyanis érez magában annyi erőt, hogy a 2012-es évad után még egy szezont lehúzzon a profik között.

Alessandro Petacchi olasz kerékpáros"Jól vagyok, érzek magamban annyit, hogy még egy idényt vállaljak. Nem tervezem a visszavonulást. Egyébként is, a 2007-es eltiltásom miatt egy évet elfecséreltem, szóval van még energiám"- nyilatkozta a Il Resto del Carlino címú olasz lap internetes oldalán megjelent interjúban Alessandro Petacchi, akinek 2007-ben volt egy vitatott ügye asztmagyógyszerével kapcsolatosan, így egy évre eltiltották.

"A korábbi években január környékén mindig sok problémám volt az asztmámmal, most azonban versenyezni fogok. Jót tehet a környezetváltás. Elsőként a január 17-én kezdődő Tour Down Under elnevezésű körversenyen állok rajthoz. Csapatomnak kellenek a World Tour pontok, szóval ott leszek Ausztráliában"- mondta januári terveiről az Ale-Jet becenévre hallgató kerekes.

"Az fantasztikus lenne, ha az olasz örökranglistán előttem álló hármas valamelyikét meg tudnám előzni, de azt hiszem csak Cippolini rekordját tudom majd megdönteni. Mondjuk ő világbajnokként vonult vissza, ami egy hatalmas dolog" - mondta pályafutásáról. A világbajnokságokat tekintve Petacchinak hiányzik a vb-érem kollekciójából.

Az előttünk álló idényben szinte biztos, hogy Mark Cavendish lesz Petacchi legnagyobb ellenfele. "Nem hagyom abba, hiszen motivál, hogy legyőzzem Cavendisht. Az elmúlt években egyértelműen megmutatta, hogy ő a legjobb sprinter, de azt gondolom még 38 évesen is lehet esélyem ellene."

Petacchi 2012-ben is az olasz Lampre csapatában teker. "Készülök a Tour Down Underre, aztán jöhet a Milano-San Remo. Az előző évvel ellentétben a Girót valószínüleg kihagyom, viszont a Tour de France-on ott leszek" - fogalmazott idei terveivel kapcsolatban.

A felsorolásból kimaradt a londoni olimpia, nem véletlenül. Az Olasz Kerékpáros Szövetség (FCI) egy tavaly ősszel hozott döntése értelmében ugyanis az a versenyző, akit fél évre vagy annál hosszabb időre tiltottak el doppingvétség miatt, nem szerepelhet a válogatottban (és az olasz nemzeti bajnokságon sem).

"Nehéz kérdés. Azon nem gondolkodom, hogy országot váltok. Csak abban tudunk reménykedni, hogy az FCI változtat ezen a véleményén, különben kimarad az olimpia"- mondta Petacchi, aki Bassóhoz, Di Lucához és Scarponihoz hasonlóan valóban csak abban bízhat, hogy az FCI megváltoztatja szabályzatát. Ellenkező esteben szinte biztos, hogy Petacchi világbajnoki cím nélkül vonul vissza.