Botrány

Gyárfás kért elnézést a Verrasztó által megfenyegetett újságírótól

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke elnézést kért a Blikk újságírójától, akire Verrasztó Dávid fegyelmi tárgyalása után sértő megjegyzést tett.

A fegyelmi eljárás alá vont Verrasztó Dávid úszó ül ítélethirdetésén a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) fegyelmi bizottságának ülésén a szövetség Komjádi uszodai tanácstermében. A testület kilenc hónapra eltiltotta az "úszással kapcsolatos sporttevékenységtől" Verrasztó Dávidot, de a büntetést két évre felfüggesztette, így a versenyző ott lehet a londoni olimpián. MTI Fotó: Illyés TiborMint ismert, szerdán a MÚSZ fegyelmi bizottsága kilenc hónapra eltiltotta az "úszással kapcsolatos sporttevékenységtől" Verrasztó Dávidot, de a büntetést két évre felfüggesztette, így a versenyző ott lehet az olimpián. A decemberi, lengyelországi rövidpályás Európa-bajnokságon Verrasztó Dávid a nem hivatalos záróbanketten megütötte versenyzőtársát, Gyurta Gergelyt. Utóbb a - szóbeszéd szerint egy lány miatt összekapott - felek az esetet megbeszélték, kezet fogtak, s Verrasztó Dávid bocsánatkérését Gyurta Gergely elfogadta. Nem ez volt az úszó első botránya, a 2010-es margitszigeti Eb-n célba érkezés után kimutatott a közönségnek.

A szerdai ítélethirdetés után Verrasztó testvérével, Evelynnel gyorsan távozott a helyszínről, de a lépcsőről visszafordulva sokak füle hallatára megfenyegette a Blikk munkatársát, Mészáros Istvánt: "Még találkozunk!" Néhány lépés megtétele után, a fordulónál pedig hozzáfűzte: "Paraszt!"

A verekedésről a Blikk, illetve Mészáros számolt be először a médiában. "Nem tudja megemészteni, hogy én írtam meg a verekedésről szóló cikket, és azóta is többször foglalkoztam az üggyel" - nyilatkozta az újságíró a Borsnak. Verrasztó helyett mégis Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke kért elnézést.

"A fegyelmi bizottságban jogászok ülnek, tiszteletben tartom a döntésüket - mondta az elnök. - Nevelő szándékú büntetést szabtak ki, hiszen azzal Verrasztó is tisztában van, ha a kétéves felfüggesztés alatt újfent a fegyelmi bizottság elé kerül, az akár a pályafutása végét jelentheti. Dávid beszólása elfogadhatatlan, hiszen az újságíró csak a munkáját végezte. Végítéletet hirdetni viszont hiba lenne. Ha arra gondolunk, hogy doppingoló sportolók akár fél év után visszatérhetnek a versenysportba, vagy amilyen szavak elhagyták akár a héten utcára vonulók tízezreinek és a velük megütközők száját, nos, mindehhez képest Verrasztó megnyilvánulása eltörpül. Értem, illetve nem értem, de jogos igény, hogy a sportélet legyen más. Többek között ezért is kértem elnézést az újságíró kollégától."

A Blikk pénteki számában arról ír, hogy Verrasztó "enyhe" büntetésének hátterében anyagi érdekek húzódnak, az úszó várhatóan pontszerző helyen végez Londonban, amiért 15-20 millió forintot kaphat a MÚSZ, ezért "nem érte" meg súlyosabb, az olimpiai részvételét is érintő szankcióval sújtani. Gyárfás cáfolta ezt a feltételezést.