Kerékpár

A doppingolók vezetőként sem térhetnek vissza a sportágba

  • VNA

A doppingolók később hivatalos csapatvezetőként sem térhetnek vissza a kerékpársportba – erről határozott a nemzetközi szövetség.

Tovább folytatja harcát a doppingolás ellen a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI). A szervezet pénteki közleménye szerint ugyanis jóváhagyásra került az a szakmai elképzelés, amely szerint a korábban doppingoláson ért kerékpárosok később vezetőként sem kaphatnak hivatalos állást profi csapatnál. Az intézkedés a 2011. július elseje után nyilvánosságra került dopping ügyek esetén érvényes.

Az új szabályozás nem tartalmaz örökre szóló tiltást, öt éves türelmi idő után azok a kerekesek, akik két évnél kisebb (és egyetlen alkalommal kiszabott) eltiltást kaptak, mégis visszatérhetnek a sportágba. Jelenleg is dolgozik több olyan sportvezető a profi kerékpáros világban, akik korábban bevallottan doppingoltak, így a háromszor is lebukó Kim Andersen jelenleg az Andy Schlecket is a soraiban tudó Leopard-Trek csapat sportigazgatójaként dolgozik, a Tour de France győztes Bjarne Riis (Sax Bank-SunGard csapatvezető) pedig szintén elismerte, hogy meg nem engedett szerekkel élt sikerei idején.