Téli hírmorzsák

Esküvődömping Moszkvában, Pljuscsenko az olimpián

Keddi, zárt ajtók mögötti futásával az olimpiai bajnok műkorcsolyázó, Jevgenyij Pljuscsenko meggyőzte az orosz szövetség vezetőit, hogy őt nevezzék a szocsi olimpiára.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia.

- Szerdán hivatalosan is eldőlt, hogy Jevgenyij Pljuscsenkót indítja férfi egyéniben a szocsi téli olimpián az Orosz Műkorcsolya-szövetség. A 2006-ban, Torinóban olimpiai bajnok, háromszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok Pljuscsenko egyéni indulása kérdéses volt, mivel az elmúlt időszakban sokat volt sérült és az országos bajnokságon csak második lett Makszim Kovtun mögött.

Mivel azonban Kovtun a múlt heti, budapesti Európa-bajnokságon csupán az ötödik helyen végzett, ezért a szövetség kedden egy zárt ajtók mögötti megméretést rendezett, ahol a nagyszerű programot futó Pljuscsenko meggyőzte felkészültségéről az illetékeseket. Az oroszoknak a férfiak között csak egyetlen kvótájuk van, így ugyanannak a versenyzőnek kell indulnia egyéniben és az olimpiai programot megnyitó, az ötkarikás eseményen most debütáló csapatversenyben is.

- Bár hivatalosan még nem jelentették be, német hírforrások tudni vélik, hogy a jövő héten Willingenben sorra kerülő Világkupa hétvégén búcsúztatják el Martin Schmittet. A 35 esztendős síugró ennek a szezonnak úgy szeretett volna nekiindulni, hogy újra kiharcolja az olimpiai részvételt. Erősen hullámzó formája miatt ez nem sikerült, a Négysáncverseny két német helyszínén tudott csak ugrani a Világkupában. A 2002-ben csapattal olimpiai bajnok, többszörös világbajnok Schmitt fénykorában a síugrás arca volt Németországban, népszerűsége máig töretlen, így biztos, hogy Willingenben sokan mennek majd el a búcsúversenyére is.

- Sajnos ismét beleszólt az időjárás az alpesi sí Világkupa programjába. A férfiak kitzbüheli menetrendje ugyanis a FIS szerdai közleménye értelmében megváltozott, így a szombatra tervezett szlalom versenyt már pénteken megrendezik, helyére pedig egy nappal későbbre a szuper-kombinációs verseny kerül át. További rossz hír, hogy az osztrák szervezőknek a magas hőmérséklet miatt az első lesikló edzést is le kellett mondaniuk.

- Lemarad az olimpiáról a vancouveri játékok bronzérmese a norvég Tom Hilde. A kifejezetten rossz évadot teljesítő 26 esztendős síugró nem került be a hétfőn publikált előzetes norvég keretbe, de a keddi országos bajnokságon még adott neki egy esélyt Alexander Stöckl a csapat osztrák szakvezetője. Hilde azonban Lillehammerben is csak a nyolcadik helyen végzett, így a végleges listára nem ő, hanem a fiatal Daniel Andre-Tande került fel a friss bajnok Anders Bardal valamint Anders Fannemel, Anders Jacobsen és Rune Velta mellé.

- A bejelentkezések alapján kilencszáz házasságkötésre számítanak az orosz fővárosban a szocsi téli olimpia február 7-i nyitó napján. Az illetékes fővárosi hivatal vezetője, Irina Muravjova szerdai nyilatkozatában részletek említése nélkül azt is elmondta, hogy a házasságkötő termekben apró, de különleges meglepetéssel is szolgálnak majd a jeles napon egybekelő ifjú pároknak. Hozzátette, a névadó ünnepségeken egyelőre nem találkoztak a havas-jeges játékokhoz kapcsolódó gyereknevekkel, így például sem Olimpiával, sem Olimpiádával, de biztos benne, hogy a leglelkesebb sportrajongók rövidesen „ötkarikás ötletekkel” is előhozakodnak.